Проносні продукти: незамінна допомога кишечнику

Часті закрепи здатні отруїти життя будь-якій людині. Погодьтеся, постійне відчуття тяжкості в животі, неприємні відчуття, болі, регулярно супроводжують вас, навряд чи зроблять спокійною і врівноваженою людиною.

Але проблему можна і потрібно вирішувати і, до речі, зробити це неважко, адже арсенал послаблюючих засобів як природного, так і фармацевтичного походження досить широкий. А правильна культура харчування допоможе вам нормалізувати роботу шлунка.

Зміст

  • Що є причиною запору?
  • Які бувають проносні продукти
  • Рецепти з проносними продуктами
  • Спіруліна
  • Що варто включити в раціон
  • Що є причиною запору?

    Медики стверджують, що це може бути викликано якимись хронічними захворюваннями – наприклад, на виразкову хворобу або виникненням поліпів. Встановити точний діагноз допоможе лікар, самолікування тут ні до чого. Серед інших причин: гіподинамія – бич сучасної людини, неправильне харчування, дієти і т.д.

    Більшість з нас при виникненні запорів намагається лікуватися самостійно, приймаючи проносні препарати, але цим тільки робить собі ведмежу послугу, відучуючи кишечник від самостійної роботи. Можна цілком обійтися без них. Допоможе в цьому правильний режим харчування з введенням проносних продуктів.

    Які бувають проносні продукти

    Продукти, що містять багато клітковини (овочі, фрукти, трави, злакові) вважаються найбільш придатними для нормалізації стільця. За рахунок їх вживання в кишечнику зростає рівень корисних кислотолюбивих бактерій, які, переробляючи їжу, утворюють коротколанцюгові жирні кислоти. А ті в свою чергу покращують бар’єрну функцію стінок кишечника, його рухову активність і кровообіг, допомагають роботі корисної кишкової мікрофлори. Все це і «підтримує» організм в боротьбі з запорами.

    • Висівки – улюблений друг кишечника

    Зараз читають:Чим корисна риба і як навчитися смачно її готувати

    Найкращі проносні продукти – це висівки. Вони містять грубу клітковину і вітаміни групи В. Для початку введіть в раціон 1 ч. Ложку висівок 3 рази в день і за 2 тижні доведіть їх прийом до 1 ст. ложки 3 рази на день.

    Перед прийомом висівки залийте окропом, через півгодини воду злийте, а кашку додайте в свою звичайну їжу – салати, супи, гарніри.

    • Гарбуз позбавить від мук

    На другому місці по наданню проносних ефектів варто гарбуз. Її вживають як сирої, так і тушкованою, смаженою. Гарне блюдо для кишечника, змученого запорами – пшоняна каша з гарбузом.

    • Чорнослив – найвідоміший помічник

    Чорнослив – ще один послаблюючий продукт. Компоти, відвари, та й просто варені і сирі ягоди є справжнім порятунком при частих запорах.

    • Овес – відмінний початок дня для роботи кишечника

    Зараз читають:Горіхи кеш’ю користь і рецепти з кеш’ю

    Хорошим проносним ефектом володіють блюда з вівса – киселі, каші. Починайте свій сніданок з вівсянки, тільки не швидкого приготування, і кишечник скаже вам «спасибі».

    • Лляне насіння – худни і лікуйся

    У списку проносних продуктів – насіння льону. Рекомендується випивати натще склянку настою насіння льону, а саме насіння з’їдати, добре розжовуючи.

    Настій робиться так: залити 1 ч.л. насіння склянкою окропу, настояти 5 годин. Можна також додавати його в різні страви.

    До речі, лляне насіння – це не тільки стимулятор для кишечника, але і чудове і дієвий засіб для зниження жирових запасів.

    Рецепти з проносними продуктами

    • Салат «Метелка»

    Назвою цього салату дали за його властивість вичищати з кишечника все зайве немов мітлою.

    Натерти на тертці сирими: буряк, морква, капусту білокачанну, селера, ріпу або редьку. І з’їсти без всяких заправок – солі, масла і т.д.

    • Огірковий розсіл

    Так Так! Ви не помилилися! Огірковий розсіл – не тільки відмінно лікує похмілля. Це ще й чудовий проносний продукт. Але потрібен розсіл без приправ і спецій і краще той, в якому огірки пролежали місяць. Пити по 1 склянці 4 рази на день.

    • Овочеві соки

    Зараз читають:Соєве м’ясо – калорійність, корисні властивості, користь і шкода, опис

    Змішайте між собою свіжовичавлений сік буряка з соком моркви і селери. Пити по 1 склянці 3 рази в день.

    • Медовая вода

    Вранці після пробудження натщесерце випити 1 склянку води кімнатної температури з розмішати 1 ст. ложкою меду.

    • Кефір з олією

    Користь кефіру для нашого організму незаперечна. Кефір стимулює, нормалізує і тонізує роботу органів.

    Від запорів слід на ніч випити дрібними ковтками 1 ст. л. кефіру з 2 ч.л. рослинної олії.

    Спіруліна

    Послаблюючий продукт, спіруліна – це не щось інше, як, водорість, добре відома в медицині своїми імуностимулюючі і проносними властивостями. Вона прекрасно впливає на кишечник, нормалізує і відновлюючи мікрофлору і позбавляючи його від токсинів і шлаків. Також використовується як засіб профілактики ракових захворювань кишечника.

    Що варто включити в раціон

    Які ще проносні продукти можна включити в щоденне меню?

    • Фрукти: інжир, курага, яблука, мандарини, персики.
    • Овочі: кабачки, брокколі, капуста всіх видів.
    • Бобові і зернові: боби, чорний горох, цільні зерна, злаки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *