Виноград на зиму: 20 простих та дуже смачних рецептів заготівель

Виноград відмінно підходить не лише для приготування вина та напоїв, але й різноманітних заготовок на зиму. З нього однаково виходять як чудове варення чи джеми, так і оригінальні мариновані закуски. Розповідаємо 20 перевірених рецептів!

Зміст

  • 1. Ванільне варення з винограду на зиму
  • 2. Джем із винограду без кісточок
  • 3. Маринований виноград як оливки
  • 4. Компот із винограду з апельсином на зиму
  • 5. Цілий виноград у сиропі на зиму
  • 6. Виноград у гірчичному маринаді на зиму
  • 7. Компот із винограду, яблук та сливи на зиму
  • 8. Желе з винограду з агар-агаром
  • 9. Виноградний сік на зиму
  • 10. Соус із винограду на зиму
  • 11. Виноград гронами на зиму
  • 12. Варення з винограду з волоськими горіхами
  • 13. Компот із винограду та груші на зиму
  • 14. Помідори з виноградом на зиму
  • 15. Ткемалі із винограду на зиму
  • 16. Сік із винограду та яблук на зиму
  • 17. Варення з винограду з кісточками
  • 18. Повидло з винограду на зиму
  • 19. Квашений виноград без укусу на зиму
  • 20. Виноград у власному соку на зиму
  • 1. Ванільне варення з винограду на зиму

    Для цього рецепту рекомендуємо використовувати сорт кишмішів.

    Тобі знадобиться: 400 г винограду, 10 г ванільного цукру, 500 мл води, 200 г цукру.

    Залий виноград водою, додай обидва види цукру і доведи до кипіння. Проварити 15 хвилин на слабкому вогні і закатай варення в стерилізовані банки.

    2. Джем із винограду без кісточок

    Такий джем чудово підійде до тостів, оладок або сирної тарілки.

    Тобі знадобиться: 600 г винограду, 600 г цукру, 5 г лимонної кислоти.

    Засип ягоди винограду цукром , залиш на кілька годин і потім доведи до кипіння. Проварити 10-15 хвилин до м'якості і перетри заготовку через сито. Уваріть джем до бажаної густоти на слабкому вогні і в кінці – додай лимонну кислоту. Закатай у стерилізовані банки.

    3. Маринований виноград як оливки

    Один із найпопулярніших способів заготівлі винограду на зиму.

    Тобі знадобиться: 200 г винограду, 2 ч.л. цукру, 1 склянку води, 0,5 ч.л. солі, 20 мл оцту, 5 горошин запашного перцю, 4 бутони гвоздики, 1 лавровий лист, 0,5 ч.л. кориці.

    Розклади виноград у підготовлену банку і залий окропом на 15-20 хвилин. Після чого злий цю воду, додай до неї сіль, цукор і всі спеції, і знову закип'яті. Провари 3-4 хвилини і влий оцет. Залий виноград цим маринадом і простерилізуй банку ще 10 хвилин.

    4. Компот із винограду з апельсином на зиму

    Цитрусова кислинка приємно доповнить будь-який компот. Лимон теж підійде!

    Тобі знадобиться: 500 г винограду, 1 апельсин, 150 г цукру.

    Виклади в банку ягоди винограду і довільно нарізаний апельсин . Залий їх окропом, залиш під кришкою на 20 хвилин і потім злий цю воду. Додай до неї цукор, а за бажанням – корицю або ванілін. Знову до кипіння, залий назад у банку і закатай.

    Зараз читають:Небесно смачне шоколадне суфле: кулінарні секрети

    5. Цілий виноград у сиропі на зиму

    У цьому рецепті ягоди винограду залишаються цілими, а не розварюються.

    Тобі знадобиться: 600 г винограду, 1 л води, 150-200 г цукру.

    Розклади ягоди винограду по банкам. Залий їх окропом на 15-20 хвилин і злий цю воду. Додай до неї цукор до смаку, доведи до кипіння і ще трохи провари. Залий виноград сиропом, що вийшов, і закатай.

    6. Виноград у гірчичному маринаді на зиму

    Ще один цікавий спосіб перетворити виноград на пікантну закуску!

    Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 8 ст. яблучного оцту, 600 мл води, 4 ч. л. зерен гірчиці, 4 горошини запашного перцю, 2 ст.л. солі, 2 ч. л. цукру.

    Приготування: У кожній виноградині зроби кілька проколів і розклади ягоди в стерилізовані банки. Залий їх окропом на 10 хвилин. Після чого злий цю воду і додай до неї цукор, сіль, перець та гірчицю. Доведи до повторного кипіння, проварити 2 хвилини, влий оцет і знову залий виноград. Закочуй його на зиму.

    7. Компот із винограду, яблук та сливи на зиму

    Ідеальний рецепт для всіх, хто має власну дачу з садом.

    Тобі знадобиться: 120 г винограду, 250 г сливи, 2 яблука, 200 г цукру, 1 щіпка лимонної кислоти, 1,5 л води.

    Приготування: Наріж яблука часточками і виклади їх із виноградом у чисті сухі банки. Залий заготовки окропом на 15 хвилин. Злий цю воду, закип'яти її знову з цукром, додай лимонну кислоту і залий назад у банки. Закатай компот.

    8. Желе з винограду з агар-агаром

    Виноградне желе зустрічається досить нечасто, і дарма.

    Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 200 г цукру, 1 ч.л. агар-агару, 100 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Засип ягоди винограду цукром і лимонною кислотою, влий воду, доведи до кипіння і проварити 20-25 хвилин. Зніми його з вогню, дай трохи охолонути і перетрій через сито. Доведи сироп до повторного кипіння і всип агар-агар, постійно помішуючи. Провари желе ще 3-4 хвилини і розлий по стерилізованих банках.

    9. Виноградний сік на зиму

    Покупний сік ніколи не зрівняється з домашнім, без консервантів та добавок.

    Тобі знадобиться: 2 кг винограду.

    Приготування: Відіжми з винограду сік будь-яким зручним способом і процідити його через сито дрібне або відіжмі через марлю. За бажанням – додай цукор чи воду. Доведи сік до кипіння, проварити 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    10. Соус із винограду на зиму

    Пряний та пікантний соус, який відмінно підійде до м'яса або інших основних страв.

    Зараз читають:15 відмінних рецептів вівсянобліна з бананом

    Тобі знадобиться: 700 г винограду, 100 мл води, 0,3 ч.л. меленого чорного перцю та коріандру, 1 ч.л. цукру, 1,5 ст. яблучного оцту, сіль, спеції.

    Залий виноград водою , проварити 15 хвилин до м'якості і перетрій через сито. Увари сік приблизно 45-60 хвилин до густини. Додай цукор, сіль та спеції, провари ще 5 хвилин і влий оцет. Закатай соус, що вийшов, у стерилізовані банки.

    11. Виноград гронами на зиму

    Найпростіший спосіб законсервувати цілі грона винограду.

    Тобі знадобиться: 800 г винограду, 180 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Виклади грона винограду в стерилізовані банки, засип їх цукром і залий окропом. Накрий кришками та залиш на 10-15 хвилин. Злий цей сироп, знову доведи його до кипіння і додай лимонну кислоту. Залий сироп назад у банки і заходьте на зиму.

    12. Варення з винограду з волоськими горіхами

    Особливо смачним воно виходить із виноградом темних сортів.

    Тобі знадобиться: 500 г винограду, 100 г волоських горіхів, 50 мл води, 500 г цукру.

    Залий ягоди винограду окропом на 5 хвилин і відкинь на друшляк . Звари сироп з води та цукру, виклади в нього виноград, перемішай і знову доведи до кипіння. Вари 5-7 хвилин на слабкому вогні і дай заготівлі охолонути. Додай рубані горіхи, провари варення ще 15-20 хвилин і розклади по стерилізованим банкам.

    13. Компот із винограду та груші на зиму

    Для цього рецепту найкраще підійдуть білі сорти винограду.

    Тобі знадобиться: 400 г винограду, 400 г груші, 200 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 18 л води.

    Груші наріж часточками і виклади їх у чисті сухі банки разом з виноградом . Залий окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Потім злий цю воду і знову закип'яти. Засип у банки цукор і лимонну кислоту, залий киплячою водою і закатай.

    14. Помідори з виноградом на зиму

    Вибирай дрібні помідори, на кшталт чері чи коктейльних.

    Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 250 г винограду, 2 зубчики часнику, спеції, 1 ст. солі, 2 ст. цукру, 0,5 ст. оцту.

    Приготування: У стерилізовану банку виклади помідори, ягоди винограду, часник та спеції за смаком. Залий їх окропом і залиш під кришкою на 20 хвилин. Злий цю воду, закип'яти її з цукром і сіллю, влий оцет і залий заготовку маринадом. Закатай кришками.

    15. Ткемалі із винограду на зиму

    Не зовсім класична, але дуже запашна версія грузинського соусу.

    Тобі знадобиться: 2 кг темного винограду, 500 мл винного оцту, 1 ст. тертого імбиру, 0,5 ч. л. меленої гвоздики, 1 перець чилі, 2 зубчики часнику, 2 склянки цукру, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції, зелень.

    Блендером подрібни ягоди винограду, перетріть пюре через сито і провари його 15-20 хвилин на слабкому вогні. Додай оцет і знову доведи до кипіння. Додай всі спеції та вари соус ще півгодини на слабкому вогні. Всип подрібнений чилі, часник, імбир та зелень. Провари соус ще 5-7 хвилин і заходи в стерилізовані банки.

    Зараз читають:12 простих рецептів, як приготувати смажений сулугуні.

    16. Сік із винограду та яблук на зиму

    Одне з найкращих поєднань для соку обов'язково спробуй!

    Тобі знадобиться: 3 кг винограду різних сортів, 2 кг яблук, 1/2 склянки цукру.

    Приготування: Відіжміть сік з винограду та яблук, змішай їх та проціди. Додай цукор до смаку, доведи сік до кипіння і провари 5-7 хвилин, знімаючи піну. Закатай сік у стерилізовані банки.

    17. Варення з винограду з кісточками

    Щоб не витрачати час на вирізування кісточок, скуштуй цей рецепт.

    Тобі знадобиться: 500 г винограду, 200 г цукру, 1/2 апельсину.

    Засип ягоди винограду цукром і влий сік апельсина . Доведи до кипіння, зменш вогонь до мінімального і варіть варення 10-15 хвилин. Дай йому охолонути і знову доведи до кипіння. Закатай варення у стерилізовані банки.

    18. Повидло з винограду на зиму

    Особливо смачними виходять пиріжки з таким повидлом.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг винограду, 350 г цукру.

    Приготування: Товкушкою розімни ягоди винограду до виділення соку, доведи до кипіння і провари півгодини на слабкому вогні. Дай масі охолонути, перетри її через сито і додай цукор до смаку. Уваривай повидло ще 40-50 хвилин до густини, помішуючи. Розлий його за стерилізованими банками.

    19. Квашений виноград без укусу на зиму

    Усім, хто ще ніколи не квасил виноград, варто спробувати!

    Тобі знадобиться: 300 г винограду, 1 ч.л. цукру, 2 ч. л. солі, 250 мл води, по 2-3 листи вишні та дуба, 2 зубчики часнику, 5 г кропу, 1 ч.л. перцю горошком.

    Приготування: У банку для засолювання виклади листя вишні та дуба, часник, кріп, перець та інші добавки до смаку. Додай цілі ягоди винограду і засип їх сіллю з цукром.

    Залий холодною водою, акуратно перемішай і залиши заготовку на 7-10 днів при кімнатній температурі. Щодня перемішуй масу. Після чого злий розсіл і доведи його до кипіння. Промий виноград, виклади його в чисту стерилізовану банку, залий розсолом і закатай на зиму.

    20. Виноград у власному соку на зиму

    Для такого рецепту потрібні соковиті, солодкі та запашні сорти.

    Тобі знадобиться: 800 г винограду, 150 г цукру.

    Приготування: Промий ягоди винограду, залий їх окропом на 2-3 хвилини і відкинь на друшляк. Виклади ягоди в підготовлені банки, а з винограду, який не влізе і залишиться – відіжміть сік. Влий його в ті ж банки, додай цукор і стерилізуй заготівлі 15-20 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *