Мариновані грузді на зиму: 12 простих рецептів

Грузді дуже зручно збирати, бо вони зростають групами. Саме тому їхній урожай зазвичай щедрий, тож стає питання – що з ними робити. І сьогодні ми розповімо 12 відмінних рецептів, як приготувати мариновані грузді на зиму!

Зміст

  • 1. Мариновані грузді у власному соку на зиму
  • 2. Мариновані грузди без стерилізації
  • 3. Мариновані грузді у швидкому маринаді
  • 4. Мариновані жовті грузди на зиму
  • 5. Мариновані грузді без варіння на зиму
  • 6. Мариновані грузді з олією
  • 7. Мариновані грузді в бочці
  • 8. Мариновані чорні грузді на зиму
  • 9. Мариновані сирі грузди на зиму
  • 10. Мариновані грузді з оцтовою есенцією
  • 11. Мариновані грузді з цибулею на зиму
  • 12. Мариновані грузді з хріном на зиму
  • 1. Мариновані грузді у власному соку на зиму

    Цей рецепт особливо добрий для тих, у кого є льох, щоб зберігати заготівлю.

    Тобі знадобиться: 3,5 кг груздів, 150 г кам'яної солі, 8 зубчиків часнику, 4 л води.

    Приготування: Вимочіть грузді в холодній воді три дні, змінюючи воду 2-3 рази на добу. Присип дно емальованої ємності сіллю, виклади туди грузди капелюшками вниз, і викладай так шарами, пересипаючи їх сіллю і давленим часником.

    Накрий гриби бавовняною тканиною і залиш під гнітом. Через добу грузді повинні дати сік, інакше потрібен буде гніт важче. Періодично змінюй тканину і промивай гніт. Наполягай грузді мінімум 1,5 місяці.

    2. Мариновані грузди без стерилізації

    Банки не потрібно стерилізувати, але промий їх содою або обдай окропом.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг груздів, 12 мл оцтової есенції, 1,5 л води, 5 ст. солі, 2 парасольки кропу, 3 гілочки кропу, 4 лаврові листи, 1 ст.л. запашного перцю горошком, 1 ч.л. гвоздики, 4 зубчики часнику.

    Приготування: Замочіть грузді на 3 дні, змінюючи воду 2-3 рази на добу. Потім проварити їх 45 хвилин у киплячій воді на слабкому вогні та промою. Скип'яті 1,5 л води із сіллю, усіма спеціями та оцтовою есенцією. Проварити 6 хвилин. Виклади в банки грузді, кріп та парасольки кропу, і часник. Залий все киплячим маринадом, закатай і зберігай у прохолодному місці.

    3. Мариновані грузді у швидкому маринаді

    За бажанням додай у маринад будь-які спеції до смаку.

    Зараз читають:15 простих рецептів маринованого болгарського перцю на зиму

    Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 1 л води, 6 ст. оцту, 2 ст.л. солі, 2 ст. цукру.

    Приготування: Вимочи грузді 3 дні в холодній воді, постійно її змінюючи. Потім промий і проварити гриби в чистій воді 10 хвилин після кипіння. Знову промий. Закип'ятіть 1 літр води з сіллю, цукром і оцтом, додай грузді, провари ще 20 хвилин і закатай їх у стерилізовані банки.

    4. Мариновані жовті грузди на зиму

    Жовті грузді зустрічаються рідше за білих, але рецепт під рукою не завадить.

    Тобі знадобиться: 3 кг жовтих груздів, 5 дубового листя, 70 г солі, 10 г насіння кропу, 3,5 л води, по 10 горошин чорного та запашного перцю, 6 зубчиків часнику, 80 мл рослинної олії.

    Приготування: Промий грузді, залий їх чистою водою і відвари 15 хвилин після кипіння. Злий воду, повтори попередній крок і знову промий грузді. Закип'яти 3,5 л чистої води, додай усі спеції та виклади гриби.

    Провари жовті грузді 10-15 хвилин, дай охолонути і додай нарізаний часник і дубове листя. Залиш їх під гнітом на 6-7 днів у холодному місці. Розклади по банках і влий зверху олію. Закрийте і зберігайте гриби в холодному темному місці.

    5. Мариновані грузді без варіння на зиму

    Грузді – своєрідні гриби, які вимагають своєрідного підходу через чумацький сік.

    Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 20 мл оцту, 20 мл рослинної олії, 1 цибулина, 2 моркви, 15 г солі, 2 зубчики часнику.

    Приготування: Вимочуй грузді 3 доби у воді, змінюючи її 3 рази на день. Потім промий і наріж. Довільно наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх пару хвилин. Змішай всі інгредієнти разом із грибами та закатай у стерилізовані банки.

    6. Мариновані грузді з олією

    Завдяки маслу – закуска набуває більш делікатного смаку.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг груздів, 30 мл оцту, 60 мл олії, 700 мл води, 8 горошин запашного перцю, 2 зубчики часнику, 1,5 ч.л. цукру, 30 г солі, спеції за смаком.

    Приготування: Провар грузді півгодини в чистій киплячій воді. Зміни воду та провари їх ще півгодини. І потім повтори цей крок ще раз. Окремо закип'ятити 700 мл води із сіллю, цукром та спеціями. Виклади грузді в маринад і провари ще 15 хвилин. За 2-3 хвилини до кінця – влий оцет. Виклади в підготовлені банки часник і гриби, і влий олію. Закатай кришками.

    Зараз читають:20 найкращих рецептів плову на багатті в казані

    7. Мариновані грузді в бочці

    Найбільш класичний і старовинний рецепт із усіх можливих!

    Тобі знадобиться: 10 кг груздів, по 25-30 листя смородини та вишні, 12 листків хрону, 500 г солі великого помелу, 4 парасольки кропу.

    Приготування: Ошпар дубову бочку окропом і пропар під плівкою. Вимочуй грузді 3 доби в холодній воді, змінюючи цю воду вранці та ввечері. Виклади на дно бочки все листя, потім шар грибів капелюшками вниз, а потім сіль. Чергуйте шари, в процесі додавши кріп і спеції до смаку.

    Накрий грузді щільною тканиною і залиш під гнітом такої ваги, щоб через добу гриби дали сік. Заготовлюй грузді 1,5 місяці, періодично змінюючи тканину і промиваючи гніт. Температура в льоху має бути нижчою за +10 градусів.

    8. Мариновані чорні грузді на зиму

    Ще одна цікава альтернатива білим груздям!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг чорних груздів, 1 л води, 10 г цукру, 50 г солі, 5 ст. оцту, 10 горошин запашного перцю.

    Приготування: Вимочи чорні грузді 2-3 дні, міняючи воду вранці та ввечері. Промий, влий 1 літр води, додай цукор і сіль, і доведи все до кипіння. Проварити 30-40 хвилин, знімаючи піну. Додай запашний перець і оцет, залиш ще на 5 хвилин і закатай грузді в підготовлені банки. Бережи мариновані гриби в прохолоді.

    9. Мариновані сирі грузди на зиму

    Для аромату додамо побільше різноманітного листя.

    Тобі знадобиться: 2 кг груздів, 150 г солі, 30 г парасольок кропу, 2 листи хрону, 6 листя вишні, 8 листя смородини, по 4 горошини чорного та запашного перцю, 2 лаврові листки, 15 г часнику.

    Приготування: Вимочуйте грузді три доби в холодній воді, змінюючи її 2-3 рази на день. Промий гриби і все листя. Виклади на дно емальованої каструлі трохи листя. Потім шарами викладай грузді капелюшками вниз, перекладаючи ці шари всім листям, спеціями і сіллю в довільному порядку.

    Зараз читають:Компот із терну: 12 рецептів, від яких ти будеш у захваті

    Останній шар грибів накрий листям хрону, а потім – чистим рушником. Залиш грузді під гнітом у льоху чи холодильнику на 40 днів і потім розклади їх у чисті банки.

    10. Мариновані грузді з оцтовою есенцією

    Розповідаємо, як не помилитися з пропорціями концентрованої есенції.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг груздів, 5 мл оцтової есенції, 700 мл води, 8 горошин запашного перцю, 2 лаврові листи, 1,5 ч.л. цукру, 30 г солі.

    Приготування: Замочіть грузді на пару діб, регулярно змінюючи воду. Потім ще півгодини проварити їх у чистій воді та промою. Закип'яти воду для маринаду з усіма спеціями, виклади грузді та вари ще 10 хвилин. Додай оцтову есенцію, проварити ще 3-4 хвилини і закатай гриби в банки.

    11. Мариновані грузді з цибулею на зиму

    Дивовижна закуска в холодну пору року.

    Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 5 листя смородини, 5 гілочок кропу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 3 лаврові листки, 7 горошин запашного перцю, 120 г солі.

    Замочи грузді на три дні, 2-3 рази на день змінюючи воду. Промий їх, дай стекти та обсуши. Виклади в банку або емальовану ємність листя, а потім шарами – грузді, кріп, листя, тиск часник, перець, сіль і нарізану кільцями цибулю.

    Шари викладай довільно, але добре просочуй. Зверху має бути зелень. Накрий усі марлею в кілька шарів і залиш під гнітом при кімнатній температурі на 3 доби. Потім відправте банку в холодильник або погріб ще на 1 місяць, періодично струшуючи.

    12. Мариновані грузді з хріном на зиму

    Гіркий присмак хрону ідеально доповнює будь-які грибні заготовки.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг груздів, 2 парасольки кропу, 5 горошин запашного перцю, 3 лаврові листки, 1 корінь хрону, 160 мл оцту, 45 г солі, 750 мл води.

    Приготування: Протягом доби вимочуй грузді у воді, періодично її змінюючи, а потім відвари їх ще півгодини в чистій воді та промою. Натрій хрін на тертці. Закип'яти воду для маринаду з усіма спеціями, проварити 2 хвилини і влий оцет. Виклади в банки хрін, кріп і грузді. Залий все маринадом і стерилізуйте заготівлі в киплячій воді ще 15 хвилин.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *