Для приготування пісних котлет використовуються різні овочі, крупи і навіть фрукти. Повір, більшість варіантів надовго затримаються у твоєму меню. Розповідаємо 20 найкращих рецептів!
Зміст
1. Котлети з цвітної капусти
Формуючи котлети, злегка стискай масу між долонями.
Тобі знадобиться: 500 г цвітної капусти, 1/2 пучка будь-якої зелені, 1 морква, 1 цибулина, 100 г борошна, 2 ст. насіння льону, 200 мл олії, 0,5 ч.л. меленого перцю, 0,5 ч.л. солі, 1 склянка води.
Насіння льону подрібни в кавомолці, залий водою і прибери на 6-8 годин. Капусту розбери на суцвіття і проварити 10 хвилин у підсоленій воді. Пропусти через м'ясорубку капусту, зелень, моркву та очищену цибулю. Додай сіль, мелений перець, борошно та замочений льон. Перемішай, сформуй котлети та обсмаж їх на олії з обох боків до золотистого кольору.
2. Кабачкові котлети
Дуже популярний рецепт, яким користуються не лише у пост.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 1/2 пучка зелені, 2 зубчики часнику, 20 г кукурудзяного крохмалю, 80 г борошна, 0,5 ч.л. соди, 200 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Кабачки натрій на тертці і злегка відіжми. Змішай борошно, крохмаль, мелений перець, соду, сіль та перець. Додай у терті кабачки суху заготівлю та пропущений через прес часник. Перемішай, сформуй котлети та обсмаж їх на олії по 2-3 хвилини з кожного боку.
3. Пісні котлети з нуту
Ситні пісні котлети, які надовго втамовують голод.
Тобі знадобиться: 300 г нуту, 10 г кропу, 1 морква, 1 цибулина, 3 ст.л. борошна, 100 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Нут провар до готовності, злий воду і остуди. Подрібнені морква і цибуля обсмажити до золотистого кольору. Помісти в чашу блендера цю засмажку, варений нут, кріп, мелений перець і сіль і подрібни все до однорідності. Сформуй котлети, обваляй у борошні та обсмаж на маслі по 2 хвилини з кожного боку.
4. Котлети з квасолі
Можна готувати із консервованої квасолі.
Тобі знадобиться: 500 г білої квасолі, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 150 мл олії, 3 ст.л. панірувальних сухарів, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Квасоля замочіть на 4-5 годин, поміняй воду і провари 1 годину. Половину води злий, а решту – остуди до кімнатної температури. Цибулю очисти, подрібни і обсмаж до прозорості. Помісти в чашу блендера квасолю з рідиною, що залишилася, смажену цибулю, зубчики часнику, перець і сіль, і подрібни все до однорідності. Сформуй котлети, обваляй їх у панірувальних сухарях і обсмаж на смащеній олією сковороді по 2 хвилини з кожного боку.
Зараз читають:12 дивовижних рецептів пастили із чорної смородини
5. Котлети з баклажанів, моркви та цибулі
За бажанням часник можна виключити.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 1 морква, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 150 г борошна, 150 мл олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Баклажани наріж і залий підсоленою водою на 20 хвилин. Пропусти через м'ясорубку баклажани, моркву та очищену цибулю. Додай борошно, сіль та пропущений через прес часник. Сформуй невеликі котлети, викладіть на розігріту сковороду з маслом і обсмажуйте по 1,5-2 хвилини з кожного боку.
6. Морквяно-яблучні котлети
Оригінальний рецепт котлет для тих, хто дотримується посту і для всіх прихильників правильного харчування.
Тобі знадобиться: 300 г моркви, 300 г яблук, 2 ст. борошна, 3 ст. манки, 2 ст.л. лимонного соку, 1 ст. цукру, 100 мл олії.
Яблука з морквою натрій на тертці і злегка відіжми. Додай лимонний сік, цукор та борошно. Перемішай, сформуй невеликі котлетки та обваляй у манці. Обсмаж їх на маслі до золотистого кольору з обох боків і виклади на паперовий рушник.
7. Бурякові котлети
Найсмачніші пісні котлети з дешевих та доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 500 г вареного буряка, 1 морква, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. борошна, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Приготування: Подрібнені цибуля та морква обсмаж на олії до золотистого кольору. Буряк натрій на тертці, змішай із засмажкою, борошном, сіллю, перцем і пропущеним через прес часником. Сформуй котлети та обсмаж на маслі по 2 хвилини з кожного боку.
8. Картопляні котлети з манкою
Ніжний смак та аромат – гарантовані!
Тобі знадобиться: 500 г картопляного пюре, 2 ст. борошна, 3 ст. манки, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Пюре змішай з борошном, перцем і сіллю. Сформуй котлети, обваляй у манці та виклади на розігріту сковорідку з олією. Обсмажити до золотистого кольору з обох боків.
9. Пісні котлети з картоплі та печериць
Найзручніше формувати котлети вологими руками.
Тобі знадобиться: 300 г вареної картоплі, 300 г печериць, 1 цибулина, 1 ст.л. насіння льону, 150 мл олії, 30 г панірувальних сухарів, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 1 склянка води.
Приготування: Насіння льону подрібни в кавомолці та залий водою на 8 годин. Цибулю очисти, подрібни і обсмаж на олії. Всип нарізані печериці і готуй 5-7 хвилин. Розімні картопля, додай засмажку, насіння льону, сіль та мелений перець. Перемішай, сформуй котлети, обваляй у сухарях і обсмаж їх на олії по 2 хвилини з кожного боку.
10. Котлети із сочевиці у духовці
Для цього рецепту знадобиться зовсім небагато олії.
Тобі знадобиться: 300 г сочевиці, 1 морква, 1 цибулина, 1 ст. насіння льону, 2 ст. олії, мелений чорний перець і сіль за смаком, 1 склянка води.
Зараз читають:15 легких рецептів компоту із білої смородини на зиму
Насіння льону подрібни і залий водою на ніч. Сочевицю провари до готовності згідно з інструкцією на упаковці. Подрібнені цибуля та морква обсмаж на олії 2-3 хвилини. Помістіть у чашу блендера варену сочевицю, засмажку, заготовку з льоном, перець і сіль. Подрібни до однорідності, сформуй котлети і виклади їх на застелений лист. Запікайте 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Котлети з гороху та пекінської капусти
Ще один шикарний варіант пісних котлет, який урізноманітнить твій раціон!
Тобі знадобиться: 200 г гороху, 500 г пекінської капусти, 1 цибулина, 200 мл олії, 100 г борошна, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 150мл води.
Приготування: Горох проварити до готовності, злий воду, остуди і подрібни в блендері. Додай борошно, сіль, перець, воду, подрібнену капусту та цибулю. Подрібни все до однорідності, сформуй невеликі котлети та обсмаж на маслі до золотистого кольору.
12. Котлети з картоплі та гречки
Додай за смаком часник, зелень та улюблені спеції.
Тобі знадобиться: 300 г вареної картоплі, 150 г вареної гречки, 1 цибулина, 150 мл олії, 3 ст.л. манки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Цибуля очисти, подрібни та обсмаж на маслі до прозорості. Помісти в чашу блендера очищену картоплю, гречку, засмажку, мелений перець та сіль. Подрібни до однорідності, сформуй котлетки та обваляй їх у манці. Обсмажити в маслі на сковороді до золотистого кольору з обох боків.
13. Пісні котлети з вівсянки
Рекомендуємо використовувати пластівці дрібного помелу.
Тобі знадобиться: 200 г вівсяних пластівців, 2 зубчики часнику, 50 г борошна, 80 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 300 мл окропу.
Приготування: Пластівці залий окропом, накрий кришкою і залиш на 10 хвилин. Додай борошно, перець, сіль та пропущений через прес часник. Перемішай, сформуй котлети і обсмаж на маслі до золотистої скоринки з обох боків.
14. Пісні котлети з картоплі та зеленої цибулі
Готові котлети виклади на паперовий рушник, щоб видалити зайву олію.
Тобі знадобиться: 500 г вареної картоплі, 50 г зеленої цибулі, 2 ст. манки, 100 мл рослинної олії, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Приготування: Картоплю очисти від шкірки і добре розімні товкачем. Всип подрібнену зелену цибулю, перець і сіль. Додай манку, 2 ст. рослинної олії і добре перемішай. Сформуй котлети та обсмаж на маслі до золотистого кольору з обох боків.
15. Котлети з гречки з насінням льону
Можна навіть готувати із залишків гречаної каші.
Тобі знадобиться: 300 г вареної гречки, 1 ст.л насіння льону, 1 цибулина, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 200мл води.
Приготування: Насіння льону подрібни, залий водою і прибери убік на 6 годин. Цибулю очисти, подрібни і обсмаж на маслі до прозорості. Змішай гречку, смажену цибулю, сіль, перець та заготівлю з льоном. Сформуй котлети та обсмаж їх на сковороді до золотистого кольору з обох боків.
Зараз читають:8 рецептів курячих ніжок у тесті для тих, хто любить смачно поїсти
16. Пісні котлети із зеленого горошку
Сюди підійде як зелений свіжий горошок, так і заморожений.
Тобі знадобиться: 500 г зеленого горошку, 1 цибулина, 2 ст. крохмалю, 2 ст.л. борошна, 100 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Цибуля очисти, подрібни та обсмаж на маслі до прозорості. Додай горошок і розімни товкачем. Всип перець, сіль, борошно, крохмаль і перемішай. Сформуй котлети, викладіть їх на розігріту сковорідку з маслом і обсмажуйте по 2 хвилини з кожного боку.
17. Котлети з картоплі та гарбуза
Подавай готові котлети з кетчупом чи пісним майонезом.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 200 г картоплі, 1 цибулина, 80 мл олії, мелений чорний перець і сіль за смаком.
Приготування: Гарбуз очисти від шкірки, наріж і проварити 20 хвилин у підсоленій воді. Окремо зваріть картоплю в мундирі. Цибулю очисти від шкірки, подрібни і обсмаж на олії до прозорості. Склади в миску варений гарбуз, засмажку та очищену від шкірки картопля. Розімні товкачем, додай сіль та мелений перець. Сформуй невеликі котлети та обсмаж на маслі до золотистого кольору з обох боків.
18. Котлети з картоплі та перловки
Як панірування використовуй мелені сухарі, подрібнені горіхи або манку.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 300 г вареної в мундирі картоплі, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 80 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 600мл води.
Приготування: Перловку попередньо замочити на 8 годин, поміняй воду і проварити до готовності. Цибулю очисти, подрібни і обсмаж на олії до золотистого кольору. Картоплю очисти, наріж і склади в широку миску. Додай засмажку, варену перловку, сіль, перець та пропущений через прес часник. Добре розімни, сформуй котлети і обсмаж їх на олії з обох боків до рум'яної скоринки.
19. Котлети з кіноа, моркви та цибулі
Такі котлети підходять для вегетаріанців та веганів.
Тобі знадобиться: 200 г кіноа, 1 морква, 1 цибулина, 1 ст. насіння льону, 3 ст. оливкової олії, мелений чорний перець та сіль за смаком, 500 мл води.
Приготування: Насіння льону подрібни в кавомолці та залий водою на ніч. Кіноа залий водою і прибери убік на півгодини, а потім поміняй воду, додай трохи солі і проварити 15 хвилин. Подрібнені морква і цибуля обсмажити на олії до золотистого кольору. Змішай засмажку, кіно, заготовку з льоном, сіль і перець. Перемішай, сформуй котлети та обсмаж на маслі по 2 хвилини з кожного боку.
20. Пісні котлети з судака
Готуй їх у дні суворого посту!
Тобі знадобиться: 500 г філе судака, 100 г картоплі, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. манки, 200 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку філе судака, очищену картоплю, цибулю та часник. Додай манку, мелений перець та сіль. Добре перемішай і прибери убік на 10 хвилин. Сформуй котлети і обсмаж їх на змащеній сковороді маслом по 4-5 хвилин з кожного боку.
Джерело: dietcenter.com.ua