Жодний магазинний сир не зрівняється з повністю натуральним сиром, приготованим у домашніх умовах. Тим більше, що вдома його можна зробити не лише з коров'ячого, а й з козиного молока. Зібрали для тебе 8 рецептів, щоб можна було вибрати варіант до смаку!
Зміст
1. Сир із козячого молока – класичний рецепт
Простий козячого сиру з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 8 склянок козячого молока, 1 лимон, 0,5 ст. солі.
Приготування: Козяче молоко нагрій до кипіння, посолити, влий лимонний сік і проварити кілька хвилин. Відкинь масу на друшляк з кількома шарами марлі, а сироватку залиш на інші страви. Згорни марлю в мішечок і підвіш сир на 1 годину, щоб стекли залишки сироватки. Після чого дістань сир з мішечка і наріж.
2. Сир із козиного молока з орегано та часником
За бажанням додай будь-які інші спеції на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 8 склянок козячого молока, 1 ст. орегано, 3 зубчики часнику, 1 лимон, 0,5 ст.л. солі.
Нагрій козяче молоко до кипіння, додай лимонний сік і провари пару хвилин. Відкинь через кілька шарів марлі. Додай у сирну масу сіль, орегано та давлений часник. Згорни марлю в мішечок і підвіш на 1 годину, щоб стекли залишки сироватки. Дістань і наріж готовий козячий сир.
Зараз читають:15 простих рецептів шарлотки з персиками
3. Бринза з козячого молока
Бажано взяти максимально жирне козяче молоко.
Тобі знадобиться: 1 л козячого молока, 3 ст. сметани, 2 ст. лимонного соку, 1 склянка води, 1 ч. л. солі.
Змішай козяче молоко зі сметаною і нагрій їх на сильному вогні. Коли почне відокремлюватися сироватка, додай лимонний сік і прогрій ще кілька хвилин.
Відкинь все на застелений марлею друшляк, дай стекти і потім залиш сир на 1-1,5 години під пресом. Розчини сіль у воді та залий майбутню бринзу розсолом ще на 1 годину.
4. Сир із козиного молока з пепсином
Пепсин – це особливий фермент для приготування сиру.
Тобі знадобиться: 10 л козячого молока, 0,2 г пепсину, 25 мл води, сіль.
Приготування: Розчини пепсин у воді. Нагрій козяче молоко приблизно до 35 градусів, влий пепсин і почекай близько 45 хвилин до утворення згустку. Подрібни згусток і відправ каструлю на слабкий вогонь. Нагрій приблизно до 40 градусів, помішуючи.
Десь через 1 годину при постійному нагріві зерно стане пружним. Відкинь на марлю і залиш на 45 хвилин під пресом. Посоли, переверни сир і залиши ще на 2 години під пресом вдвічі важчим за попередній. Подавай сир одразу або залиш його дозріти на пару днів у холодильнику.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів брускетти з тунцем
5. Адигейський сир із козячого молока
Дуже гарний з будь-якими солодкими чи солоними доповненнями.
Тобі знадобиться: 1,5 л козячого молока, 3 ст. 6% оцту, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Доведи козяче молоко до кипіння, зніми з вогню, влий оцет і залиш на 3-5 хвилин. Повільно перемішай масу до розшарування, відкинь на два шари марлі та посолити.
Збери марлю в тугий мішечок, щільно зав'яжи, дай ще трохи стекти і прямо в такому вигляді поклади на тарілку і відправь в холодильник на 1 годину. Дістань готовий адигейський сир із мішечка і подавай.
6. Сир із козиного молока із закваскою
Готова закваска допомагає швидше та легше отримати відмінний результат.
Тобі знадобиться: 1 л козячого молока, 2 щіпки закваски для сиру, 2 ст. солі.
Розведи закваску в невеликій кількості води і змішай її з козячим молоком, підігрітим до 35 градусів. Дай трохи часу, щоб утворилися сирні пластівці. Проціди все через складену в кілька шарів марлю, зверни в мішечок і залиш під пресом на кілька годин.
За цей час 2-3 рази дістань сирну масу, розкриш, загорни знову і поклади назад під прес. Коли маса стане досить щільною, тоді наріж і залий її на 1 годину розсолом приблизно з 500-600 мл води з сіллю.
Зараз читають:20 салатів з креветками та ананасом, перед якими складно встояти
7. Сир із козячого молока з яйцем
Особливість такого сиру в тому, що він виходить більш твердим та щільним.
Тобі знадобиться: 6 л козячого молока, 1 яйце, 5 г солі, 10 г соди, 100 мл олії.
Приготування: Закип'яти половину козячого молока разом із сіллю та залиш на 2-3 дні в теплому місці при температурі від 23 градусів. Злегка нагрій масу, відкинь на пару шарів марлі і підвіш, щоб залишки сироватки теж стекли.
Доведи до кипіння другу частину молока, виклади в нього заготовку з марлі та вари на мінімальному вогні близько 15 хвилин. Знов відкинь на марлю і дай стекти. Змішай отриману масу з інгредієнтами, що залишилися, і прогрій ще 15 хвилин на водяній бані. Відправ козячий сир у холодильник мінімум на 1 добу.
8. Сир із козиного молока
Корисний та смачний домашній сир, який особливо сподобається дітям.
Тобі знадобиться: 3 л козячого молока.
Почекай , поки козяче молоко скисне в теплому приміщенні. Приблизно на третій день вилий його в емальовану каструлю і нагрій на слабкому вогні майже до кипіння. Процідити заготовку через кілька шарів марлі, збери цю марлю в мішечок і підвіш, щоб з сиру скли залишки сироватки – це займе ще приблизно 1-2 години.
Джерело: dietcenter.com.ua