Заготівлі з терну на зиму: 20 найкращих рецептів

Терн – найближчий родич сливи, лише стійкіший до низьких температур і тому часто зустрічається у північних регіонах. Крім того, він дуже корисний і смачний, так що кілька баночок терну на зиму точно не завадять тобі. Розповідаємо 20 чудових рецептів заготовок!

Зміст

  • 1. Терн у власному соку на зиму
  • 2. Джем із терну на зиму
  • 3. Ткемалі з терну на зиму
  • 4. Джем із груші та терну з імбиром
  • 5. Сушений терн у духовці
  • 6. Маринований терен як оливки
  • 7. Варення з терену з кісточками на зиму
  • 8. Аджика з терену з помідорами
  • 9. Варення з терну та яблук на зиму
  • 10. Повидло з терну з корицею на зиму
  • 11. Варення з терену з апельсином
  • 12. Компот із терну та кизилу без стерилізації
  • 13. Компот із терну та чорноплідної горобини на зиму
  • 14. Солоний терен в олії на зиму
  • 15. Терн із грушею в сиропі на зиму
  • 16. Компот із терну та персиків на зиму
  • 17. Соус із терну та яблук на зиму
  • 18. Варення з абрикосів та терну на зиму
  • 19. Компот із терну, аличі та малини
  • 20. Соус із терену із ізюмом на зиму
  • 1. Терн у власному соку на зиму

    Якщо хочеш – додай цукор, але можна і без нього.

    Тобі знадобиться: 1 кг терну.

    Засип тернину в чисті сухі банки. Постав їх у каструлю з водою і стерилізуй на середньому вогні. У міру того, як тернина дає сік і осідає – підкладай ще. Продовжуй стерилізувати доти, доки банки повністю не заповняться, а потім закатай.

    2. Джем із терну на зиму

    Класичний густий джем із цукром – просто знахідка на кожен день.

    Тобі знадобиться: 500 г терну, 100 мл води, 400 г цукру.

    Приготування: Залий терен водою, проварити до м'якості і перетріть через сито. Додай цукор, доведи до кипіння і проварити 7 хвилин на сильному вогні, помішуючи. Зменш вогонь і провари джем ще 5-10 хвилин до густоти. Закатай його до стерилізованих банків.

    3. Ткемалі з терну на зиму

    Через те, що терен так близький до сливи, він дуже гарний у класичних «сливових» рецептах.

    Тобі знадобиться: 1 кг терну, 1 пучок кінзи, 5 г м'яти, 5 г коріандру, 10 г солі, 3 зубчики часнику, 1 гострий перець, 1 ст.л. яблучного оцту, 1/2 склянки води, цукор та спеції.

    Приготування: Залий терен водою, проваріть до м'якості і перетріть через сито від кісточок. Додай спеції та провари ще 10 хвилин. Додай подрібнену м'яту, кінзу, часник і перець і провари ще 10 хвилин. Влий оцет і закатай заготівлю в стерилізовані банки.

    4. Джем із груші та терну з імбиром

    Ароматний та пряний джем, який нікого не залишить байдужим.

    Тобі знадобиться: 1 кг терну, 1 кг груші, 5 см імбиру, 1 ч.л. кориці, 900 г цукру, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 1 упаковка желфіксу.

    Зараз читають:12 найсмачніших рецептів мармеладу з гарбуза

    Очисти груші, видали кісточки з терну і пропусти все через м'ясорубку. Натрій імбир, додай решту інгредієнтів і ретельно перемішай. Залиш заготовку на півгодини, доведи до кипіння і уваріть джем до бажаної густоти. Закатай у стерилізовані банки.

    5. Сушений терн у духовці

    Якщо у тебе є електросушарка – просто скористайся нею. А якщо ні – ось альтернатива!

    Тобі знадобиться: 1 кг терну.

    Приготування: Застели лист пергаментом і зверху розклади терен в один шар. Суши його в духовці при 50 градусах від 2-3 годин, періодично помішуючи. Зберігай заготовку в сухому та герметичному скляному контейнері.

    6. Маринований терен як оливки

    Багато хто, напевно, навіть не вгадає, з чого ця заготівля.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг терну, 1,5 л води, 3 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 3 ст. оцту, 6 бутонів гвоздики, 8 горошин запашного перцю, 8 горошин чорного перцю, 2 лаврові листи.

    Приготування: Перебери тернину і проколи голкою кожен плід в декількох місцях. Засип у стерильні банки. Закип'ятити воду з іншими інгредієнтами, крім оцту. Залий терен і залиши на 15 хвилин під кришками. Злий цю воду, знову закип'яти і додай оцет. Залий назад і закочуй терен на зиму.

    7. Варення з терену з кісточками на зиму

    Видаляти з терену кісточки вручну – довго і складно, тому можна їх просто залишити.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг терну, 3 кг цукру, 500 мл води.

    Засип терн цукром, перемішай, влий воду і доведи до кипіння. Проварити 5 хвилин і дай охолонути. Ще раз провари варення 5 хвилин і знову дай охолонути. Проварити його 5 хвилин втретє і закатай у стерильні банки.

    8. Аджика з терену з помідорами

    Дуже ароматна аджика зі складним, але гармонійним смаком.

    Тобі знадобиться: 2 кг терну, 400 г помідорів, 240 мл води, 6 зубчиків часнику, 6 гілочок м'яти, 1 гострий перець, 1 ст.л. коріандру, 25 мл яблучного оцту, 110 г цукру, 25 г меду, 2 ст. солі, 1 ст. хмелі-сунелі, спеції.

    Приготування: Залий терен водою, проварити 10 хвилин і перетріть масу через сито. Очисти помідори від шкірки та пропусти їх через м'ясорубку з часником, м'ятою та перцем. Змішай все разом і додай решту інгредієнтів. Проварити аджику 10-15 хвилин після кипіння і заходи в стерилізовані банки.

    9. Варення з терну та яблук на зиму

    Прекрасне поєднання, коли захочеться спробувати щось новеньке!

    Тобі знадобиться: 200 г терну, 300 г яблук, 100 мл води, 200 г цукру.

    Приготування: Залий терен водою, проварити 7 хвилин і перетрій через сито. В отриманий сік додай цукор та дрібно нарізані очищені яблука. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 5 хвилин. І ще раз, а потім одразу закатай у стерильні банки.

    10. Повидло з терну з корицею на зиму

    Це повидло довго вариться, але буде дуже густим.

    Зараз читають:Джем із білої смородини: 12 легких рецептів на будь-який смак

    Тобі знадобиться: 2 кг терну, 1-2 склянки води, 2 кг цукру, 1 ст.л. кориці.

    Приготування: Залий терен водою, протушкуй до м'якості і перетрій через сито. Додай цукор та доведи заготовку до кипіння. Варі побачило близько 1 години на мінімальному вогні. За 5-7 хвилин до кінця додай корицю і заходь повидло в стерилізовані банки.

    11. Варення з терену з апельсином

    Простий рецепт тернового варення, але з апельсином він заграє новими фарбами.

    Тобі знадобиться: 2 кг терну, 1 кг апельсинів, 250 мл води, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Видали кісточки з терну і подрібни його блендером. Очисти м'якоть апельсинів від усіх плівок і дрібно наріж. Додай цукор, перемішай все разом і залиши на 1 годину. Додати воду, довести до кипіння і проварити варення 15 хвилин. Дай йому охолонути і проварити ще 10 хвилин. Закатай у стерилізовані банки.

    12. Компот із терну та кизилу без стерилізації

    Трохи терпкуватий компот із приємною кислинкою.

    Тобі знадобиться: 300 г терну, 300 г кизилу, 250 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 2,5л води.

    Приготування: Промий банку содою і виклади туди терен і кизил. Зали окропом і залиши на 20-30 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай цукор і знову закип'яти. Додай лимонну кислоту та залий ягоди. Закатай компот на зиму.

    13. Компот із терну та чорноплідної горобини на зиму

    Оригінальний та дуже корисний зимовий напій, який точно ніколи не буде зайвим.

    Тобі знадобиться: 500 г терну, 300 г чорноплідної горобини, 2-3 л води, 300 г цукру, 1/2 лимона.

    Приготування: Тонко наріж лимон, перебери тернину і горобину, і розклади їх по стерилізованих банках. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий сироп назад і заходи на зиму.

    14. Солоний терен в олії на зиму

    Його можна зберігати в холодильнику або льоху до 5 місяців.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг терну, 60 г солі, 1,2 л води, 1,2 л олії, 1 ч.л. перцю горошком, 2 лаврові листи, 5 бутонів гвоздики.

    Приготування: Закип'яти воду із сіллю, перцем та лавровим листом. Проварити 3-4 хвилини. Розклади тернину в банки, залий його цим розсолом і накрий бавовняним або лляним рушником. Залиш на 4 години.

    Потім забери заготовку в холодильник на 1,5-2 тижні. Розсіл злий, а терен промий і поверни назад у банки. Залий його олією, закрий капроновими кришками і прибери на зберігання.

    15. Терн із грушею в сиропі на зиму

    Дуже оригінальна та смачна заготівля із садових фруктів.

    Тобі знадобиться: 300 г терну, 300 г груші, 1,5 л води, 300 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Наріж груші часточками і виклади їх із терном у стерилізовану банку. Звари сироп з води та цукру, залий їм фрукти і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий сироп, знову закип'яти і додай лимонну кислоту. Знову залий фрукти і заходьте.

    Зараз читають:20 простих рецептів смородини з цукром на зиму без варіння

    16. Компот із терну та персиків на зиму

    Тут непоганий не тільки компот, а й консервовані фрукти з банки.

    Тобі знадобиться: 300 г персиків, 300 г терну, 230 г цукру, 2,5 л води.

    Приготування: Довільно наріж персики без кісточок і засип їх з терном у стерильну банку. Залий окропом і залиши на 15-20 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай цукор і знову доведи до кипіння. Залий назад і закочуй компот на зиму.

    17. Соус із терну та яблук на зиму

    Рекомендуємо купувати кислі сорти яблук.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг терну, 1,5 кг яблук, 600 г цукру, 200 мл води, 150 мл оцту, 2 ч.л. кориці, 1 ч. л. меленого чилі, 10 бутонів гвоздики, спеції.

    Приготування: Видалити з терену кісточки, очистити яблука і пропустити все через м'ясорубку або подрібнити блендером. Закип'яти воду з цукром, корицею та гвоздикою. Проварити 10 хвилин, видали гвоздику і додай перець з оцтом. Влий у пюре з яблук і терну, і доведи все до кипіння. Уварюй соус на слабкому вогні близько 40 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.

    18. Варення з абрикосів та терну на зиму

    Доступні інгредієнти та проста технологія приготування!

    Тобі знадобиться: 500 г абрикосів, 300 г терну, 150 мл води, 450 г цукру.

    Приготування: Видали з терну та абрикосів кісточки, і довільно наріж м'якоть. Звари сироп з води та цукру, і залий їм фрукти. Залиш настоятися на ніч, доведи варення до кипіння і проварити 20-25 хвилин. Закатай варення на зиму.

    19. Компот із терну, аличі та малини

    Для цього рецепту найкраще підходить дрібна жовта алича.

    Тобі знадобиться: 200 г терну, 350 г аличі, 1 склянка малини, 1 склянка цукру, 1 щіпка лимонної кислоти, 2,5 л води.

    Приготування: Засип у чисту банку терен, аличу та малину. Зали окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип'ятіть її з цукром і лимонною кислотою. Залий назад і закочуй компот на зиму.

    20. Соус із терену із ізюмом на зиму

    Відмінний соус до шашликів або смаженого м'яса – яскравий та ароматний!

    Тобі знадобиться: 2 кг терну, 250 г цибулі, 125 г родзинок, 1 перець чилі, по 0,5 ч.л. запашного перцю, імбиру, коріандру та гірчичного порошку, 2 ч.л. солі, 250 г цукру, 4 ст. оцту.

    Приготування: Відправ у каструлю терен, довільно нарізану цибулю, родзинки, чилі, спеції та половину оцту. Доведи до кипіння і проварити півгодини. Перетріть заготовку через сито, додай цукор, сіль і оцет, що залишився, і знову доведи до кипіння. Проварити соус до бажаної густоти і заходи в стерилізовані банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *