Важко переоцінити роль гарніру в остаточному сприйнятті основної страви. Він не тільки робить його ситнішим, але ще й підкреслює смак основного інгредієнта – м'яса. Найчастіше це гарніри з круп чи овочів. Зібрали для тебе 20 найкращих рецептів!
Зміст
1. Рис із морквою та цибулею на сковороді
Для більш яскравого та апетитного відтінку – додай трохи карі.
Тобі знадобиться: 350 г рису, 200 г цибулі, 400 г моркви, по 20 г вершкового та оливкової олії, 650 мл води, спеції.
Приготування: Довільно подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх на суміші двох олій пару хвилин. Додай рис і смажу ще 1 хвилину, помішуючи. Зали окропом, доведи до кипіння і накрий кришкою. Готуй рис близько 20 хвилин на слабкому вогні, перемішай і приправ за смаком. Дай йому трохи настоятися.
2. Пюре із зеленого горошку
Дуже смачний та оригінальний гарнір, замість звичної картоплі.
Тобі знадобиться: 600 г зеленого горошку, 2 зубчики часнику, 20 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. вершків, спеції.
Приготування: Залийте горошок водою, доведіть до кипіння і відваріть 5-7 хвилин до м'якості. Розімни його товкачем у пюре з вершками та вершковим маслом. Додай спеції та часник за смаком.
3. Квашена капуста, тушкована з яблуками
Пропонуємо переглянути свої погляди на тушковану капусту.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 1 кг квашеної капусти, 2 гілочки чебрецю, 2 яблука, 150 мл білого сухого вина, 1/2 склянки родзинок|ізюму|, 1 ст.л. цукру, 3 лаврові листи, спеції.
Приготування: Довільно наріж цибулю та яблука. Обсмаж цибулю в олії пару хвилин, додай яблука з цукром і тушкуй ще 5-7 хвилин, помішуючи. Додай квашену капусту з соком, доведи до кипіння і додай всі інгредієнти. Знову доведи до кипіння та тушкуй капусту близько 1 години на слабкому вогні під кришкою.
Зараз читають:8 чудових рецептів кабачків з кетчупом чилі на зиму
4. Запечений батат
За смаком він нагадує щось середнє між гарбузом, картоплею та морквою.
Тобі знадобиться: 2 батати, 1 ч.л. паприки, спеції, оливкова олія.
Приготування: Наріж батат брусочками і змішай його з оливковою олією та спеціями. Викладіть на пергамент в один шар і відправте на півгодини в духовку при 200-220 градусах.
5. Гречка з овочами та грибами
Найчастіше з овочами готують рис, але ми пропонуємо скуштувати цей варіант.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки гречки, 5 печериць, 1/2 склянки кукурудзи, 1 цибулина, 1 морква, 1/2 болгарського перцю, зелень, спеції.
Приготування: Дрібно наріж всі овочі та печериці, і обсмаж їх разом 5-7 хвилин. Відвари гречку майже до готовності, додай її до овочів та туші ще 5 хвилин. Наприкінці додай спеції та зелень за смаком.
6. Пудинг з кукурудзою та цукіні
Відмінний рецепт, коли захочеться чогось оригінальнішого.
Тобі знадобиться: 3 склянки кукурудзи, 1-2 цукіні, 1/3 склянки борошна, 3 яйця, 2 яєчні жовтки, 3 склянки 33% вершків, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цукіні, змішай його з кукурудзою, борошном та спеціями, і виклади у форму для запікання. Збий яйця, жовтки та вершки. Залий заготовку та відправь на 1 годину в духовку при 180 градусах.
7. Макарони в томаті
Звісно, можна просто зварити макарони до м'яса. Але ж це надто нудно!
Тобі знадобиться: 400 г макаронів, 5 помідорів, 1 цибулина, 2 склянки води, спеції, 3 гілочки петрушки, 3 зубчики часнику.
Дрібно наріж цибулю і обсмаж її з часником до прозорості. Додай очищені та нарізані помідори, приправ та протушкуй 5-7 хвилин. Додай макарони, гарячу воду, доведи до кипіння і тушкуй під кришкою до готовності макаронів. Наприкінці додай рубану петрушку.
8. Тушений буряк
Яскравий, смачний, ситний та оригінальний гарнір до м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 300 г буряка, 100 г моркви, 60 г цибулі, спеції, зелень, 50 мл води.
Приготування: Подрібни цибулю, натрі моркву та обсмаж їх 5 хвилин. Додай тертий буряк і воду, і туші під кришкою близько 15 хвилин до готовності. За пару хвилин до кінця – додай спеції та зелень.
9. Запечений гарбуз із овочами
Гарбуз завжди буде найвдалішим гарніром до м'яса і не лише.
Тобі знадобиться: 800 г гарбуза, 500 г картоплі, 4 моркви, 4 болгарських перцю, 3 цибулини, 4 головки часнику, по 1-2 гілочки розмарину та чебрецю, 100 мл оливкової олії, спеції.
Зараз читають:20 відмінних рецептів жироспалюючих смузі
Приготування: Крупно наріж всі овочі та м'якоть гарбуза. Очисти головки часнику від лушпиння і наріж товстими кільцями. Змішай масло, спеції та подрібнені трави, і ретельно змішай овочі з цим маринадом. Виклади все у форму і запікайте близько 35-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
10. Картопля з лисичками у сметані
Можна взяти будь-які інші гриби, але лисички зручно готувати.
Тобі знадобиться: 5-6 картоплин, 300 г лисичок, 1 цибулина, 1 морква, 5 ст.л. сметани, 1/2 склянки води, спеції.
Приготування: Перебери і наріж лисички, і обсмаж їх до готовності. Окремо наріж і обсмаж до золотистості цибулю з морквою. Наріж картопля і виклади всі інгредієнти в казан шарами. Змішай воду, сметану і спеції, і залий заготівлю. Туши всі разом 30-40 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
11. Пюре із цвітної капусти
На випадок, якщо захочеться приготувати гарнір до м'яса легше!
Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 120 мл молока, спеції, зелень.
Приготування: Відваріть суцвіття цвітної капусти до м'якості і подрібніть їх блендером з молоком. Додай спеції та рубану зелень.
12. Стручкова квасоля з часником
Рецепт з легкими азіатськими нотками для м'яса, приготованого у такому самому стилі.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. кунжуту, спеції, чилі, 2 ст. оливкової олії, 1 ч.л. кунжутної олії.
Злегка приварити стручкову квасолю, а потім обсмаж її в рослинному маслі 5-6 хвилин, помішуючи. Додай кунжутну олію, подрібнений часник, спеції та чилі до смаку. Готуй ще 1 хвилину і посип кунжутом.
13. Морква у сметані
Ще один цікавий овочевий гарнір, який неможливо оминути.
Тобі знадобиться: 3 моркви, 1 цибулина, 150 г сметани, спеції, зелень.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж цибулю до прозорості. Додай нарізану брусочками моркву, спеції та туші 20-30 хвилин під кришкою до м'якості. Додай сметану та зелень, перемішай і протушкуй ще 5-7 хвилин.
14. Рагу з баклажанами та кабачками
Простий і ситний гарнір для м'яса для всієї родини.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 баклажани, 1 цибулина, 1 морква, 2 болгарські перці, 1/2 гострого перцю, 3-4 помідори, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Очисти і натріть помідори, а решта овочів – наріж досить великими шматочками. Обсмаж цибулю до прозорості, потім додай моркву, а через 2-3 хвилини – обидва види перцю. Ще через 2 хвилини додай кабачки та баклажани, і туші 15 хвилин. Додай помідори та спеції, туши рагу на слабкому вогні до готовності, а потім додай зелень.
Зараз читають:20 приголомшливих рецептів джему з аґрусу
15. Картопляне пюре зі шпинатом
При всій різноманітності варіантів, картопля завжди буде одним із найкращих гарнірів.
Тобі знадобиться: 2 кг картоплі, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 г шпинату, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності та розімни її в пюре. Шпинат подрібни в блендері і додай до картоплі разом з олією та спеціями. Ще раз розімни пюре і подавай до столу.
16. Перловка з помідорами та болгарським перцем
Навіть найпростіша перловка легко перетворюється на прекрасний гарнір!
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 4 склянки води, 1 помідор, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 15 г зелені, спеції.
Приготування: Відвари перловку у воді за інструкцією. Подрібни всі овочі та обсмаж цибулю, моркву та болгарський перець 5-7 хвилин. Додай помідори та перловку, приправ та туші ще 5 хвилин під кришкою. Посип страву рубаною зеленню.
17. Молода картопля з часником та розмарином
У сезон молодої картоплі питання вибору гарніру до м'яса навіть не стоїть.
Тобі знадобиться: 1 кг молодої картоплі, 4 голівки часнику, 2 гілочки розмарину, спеції, оливкова олія.
Приготування: Приваріть картопля 5 хвилин у киплячій воді, викладіть його у форму для запікання і змішай з оливковою олією і спеціями. Розріж головки часнику впоперек і розклади їх між картоплиною. Зверху додай гілочки розмарину та запікай усі 30-40 хвилин у духовці до готовності.
18. Брокколі зі сметаною в духовці
Соковита та з легкою вершковою ноткою. Чудово підкреслює смак м'яса!
Тобі знадобиться: 400 г броколі, 100 г сметани, 70 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Приваріть суцвіття брокколі 4 хвилини в киплячій воді і викладіть у форму. Залий сметаною зі спеціями, присип тертим сиром і відправ у духовку приблизно на 20 хвилин при 200-220 градусах.
19. Смажені яблука
Добре поєднуються зі свининою, яловичиною чи бараниною.
Тобі знадобиться: 3 кислі яблука, 3 бутони гвоздики, базилік, спеції, оливкова олія.
Приготування: Наріж яблука часточками та обсмаж їх на сильному вогні в маслі зі спеціями з усіх боків. Присип готовий гарнір травами.
20. Картопляне пюре з яйцем та гірчицею
Незвичайний спосіб приготувати смачне пюре із картоплі.
Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 2 ст.л. гірчиці, 150 мл вершків, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності і разомни її з розтопленим вершковим маслом. Додай решту інгредієнтів і ретельно перемішай пюре.
Джерело: dietcenter.com.ua