Важко уявити більш універсальну зелень, ніж шпинат. З нього готують гарніри, салати, заготовки, соуси, а також випічку і навіть напої. Найцікавіші та перевірені рецепти ми вже зібрали для тебе у нашій добірці. А зі свіжим шпинатом у розпал сезону буде особливо смачно!
Зміст
1. Шпинатна запіканка із сиром
За бажання, можеш взяти сир замість вершкового сиру.
Тобі знадобиться: 400 г шпинату, 250 г вершкового сиру, 3 яйця, 80 г пармезану, спеції.
За допомогою блендера подрібни шпинат із яйцями. Додай вершковий сир і спеції, і знову збий. Посип змащену олією форму тертим пармезаном, виклади шпинатну заготовку і знову посип пармезаном. Готуйте запіканку в духовці 20 хвилин при 200 градусах.
2. Зелений смузі зі шпинатом та ківі
Відмінний смузі для детоксикації, коли хочеться чогось максимально легкого.
Тобі знадобиться: 1 пучок шпинату, 1 ківі, 1 банан, 200 мл яблучного соку.
Приготування: Промий шпинат, очисти фрукти і надішліть всі інгредієнти в блендер. Збий смузі до однорідності.
3. Шпинатний рулет із червоною рибою
Бісквіт на основі шпинату ідеально підійде для закусочного рулету.
Тобі знадобиться: 200 г шпинату, 80 г борошна, 3 яйця, 1 ч.л. розпушувача, спеції, 200 г вершкового сиру, 200 г червоної риби, 2 гілочки кропу.
Приготування: Приварити шпинат 1-2 хвилини в киплячій воді. Блендер подрібни шпинат з жовтками, борошном і розпушувачем. Приправте масу. Міксером зби білки до піків, лопаткою втрути їх у тісто і вили його на пергамент.
Випікай бісквіт 12-15 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах. Дай йому охолонути, змасти вершковим сиром, посип рубаним кропом і виклади шматочки червоної риби. Згорни рулет, загорни в плівку і відправ його на пару годин в холодильник.
4. Песто зі шпинату
Оригінальна варіація на тему класичного італійського песто.
Тобі знадобиться: 50 г пармезану, 200 г шпинату, 60 г волоських горіхів, 1 зубчик часнику, 150 мл оливкової олії, сіль, спеції.
Зараз читають:12 листкових салатів з яловичиною, які прикрасять будь-який стіл
Приготування: Промий та обсуши шпинат, подрібни горіхи, натрі пармезан. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності.
5. Суп-пюре зі шпинату
Для аромату посип готовий суп нарізаною зеленню.
Тобі знадобиться: 300 мл бульйону, 200 г шпинату, 200 мл вершків, 2-3 картоплини, 40 г вершкового масла, 20 мл оливкової олії, 1 цибуля-порей, спеції.
Наріж порей кільцями і обсмаж його в оливковій олії прямо в каструлі. Додай вершкове масло, смаж ще трохи і приправ за смаком. Всип нарізаний кубиком картопля, влий бульйон і вари до готовності картоплі. Засип шпинат, провари суп ще 5 хвилин і подрібни його блендером. Влий теплі вершки, перемішай і приправ суп, провар його ще 2 хвилини.
6. Салат зі шпинатом та авокадо
Як і більшість салатів зі шпинатом, цей легко впишеться у дієтичний раціон.
Тобі знадобиться: 1 авокадо, 1/2 пучка шпинату, 1 яйце, 2 пера зеленої цибулі, 1 ч.л. оливкової олії, 1 ч.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Відвари і наріж яйце часточками. Авокадо теж наріж часточками, подрібни зелену цибулю і змішай все зі шпинатом. Заправ салат оливковою олією з лимонним соком і спеціями.
7. Смажений шпинат
Універсальний гарнір, який особливо гарний з рибою чи птахом.
Тобі знадобиться: 400 г шпинату, 6 зубчиків часнику, 20 г вершкового масла, спеції.
Приготування: Розтопи вершкове масло і злегка обсмажте в ньому подрібнений часник. Додай нарізаний шпинат і смажу близько 5 хвилин, помішуючи. Приправ за смаком.
8. Оладки зі шпинатом
Зовсім не обов'язково, що оладки мають бути лише солодкими.
Тобі знадобиться: 200 мл кефіру, 1 ст. олії, 80 г шпинату, 2 яйця, 180 г борошна, 0,5 ч.л. соди, спеції.
Блендером подрібни шпинат з маслом і додай яйця. Окремо змішай сухі інгредієнти. Влий кефір у шпинатну заготівлю, і з'єднай обидві маси. Обсмажити оладки на сковороді з двох сторін на середньому вогні.
9. Суп зі шпинатом і печерицями
Щоб зробити його ситнішим, зваріть суп на бульйоні.
Тобі знадобиться: 2 пучки шпинату, 150 г печериць, 1 морква, 1 картоплина, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 4 гілочки петрушки, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою та печерицями у вершковому маслі. Додай шпинат і протушкуй всі 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Закип'яти воду або бульйон, всип нарізану картоплю і відварити майже до готовності. Відправте в суп засмажку і вари ще 5 хвилин. Додай подрібнений часник і петрушку, приправ та зніми суп з вогню.
10. Консервований шпинат на зиму
Таку заготівлю із шпинату добре додавати в супи чи інші страви.
Зараз читають:8 легких рецептів вина із білої смородини
Тобі знадобиться: 500 г шпинату, 2 л води, 2 ст. солі.
Приготування: Закип'яти воду із сіллю, засип шпинат і проварити 3-5 хвилин на середньому вогні. Виклади шпинат у стерилізовану банку, залий його розсолом і закатай.
11. Рис зі шпинатом
Для пікантності можеш додати трохи тертого імбиру замість часнику.
Тобі знадобиться: 150 г рису, 2 зубчики часнику, 100 г шпинату, спеції, 700 мл води, 3 ст. оливкової олії.
Злегка обсмаж подрібнений часник зі спеціями в оливковій олії. Додай промитий рис і смажу ще пару хвилин. Всип шпинат, смажу ще 1 хвилину і влий склянку гарячої води. Туши рис, поки вода не вбереться. Влий ще склянку води і продовжуй гасити рис до готовності.
12. Салат зі шпинатом, огірком та редискою
Вже з весни такий салат буде тішити тим, наскільки багатим на вітаміни.
Тобі знадобиться: 150 г шпинату, 1 огірок, 4 редиски, 100 г зеленої цибулі, 2 яйця, сметана.
Приготування: Відвари яйця круто і довільно наріж всі інгредієнти. Заправ салат салат сметаною і подавай до столу.
13. Омлет зі шпинатом та зеленим горошком
Смачний та дуже барвистий сніданок лише за кілька хвилин.
Тобі знадобиться: 50 г шпинату, 50 г зеленого горошку, 3 яйця, 3 ст. молока, спеції.
Приготування: Віночком збий яйця з молоком та спеціями. Злегка обсмаж шпинат на сковороді, залий його яйцями та посип зеленим горошком. Жар омлет під кришкою 3-4 хвилини до готовності.
14. Суп з рисом та шпинатом
Легкий пісний суп, який відмінно урізноманітнить твій ПП раціон влітку.
Тобі знадобиться: 2 пучки шпинату, 3-4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 100 г рису, 20 г зеленої цибулі, спеції.
Приготування: Закип'яти воду і засип у неї промитий рис і нарізану кубиком картопля. Вари 20 хвилин, а за цей час обсмаж подрібнені овочі. Всип у суп засмажку та нарізаний шпинат, приправ та проварити ще 5 хвилин. Додати зелену цибулю і зняти суп з вогню.
15. Кекси зі шпинатом
Оригінальні зелені кекси, щоб було чим потішити сім'ю.
Тобі знадобиться: 150 г шпинату, 20 г крохмалю, 120 г борошна, 120 г цукру, 3 яйця, 60 мл олії, 5 г розпушувача, 10 г ванільного цукру.
Блендером подрібни шпинат з олією. Відділи жовтки, зби їх до білого кольору з двома видами цукру, змішай зі шпинатною масою і додай сухі інгредієнти. Міксером зби білки до піків і лопаткою втрути їх у тісто. Виклади тісто, що вийшло, у формочки і випікай кекси 15-18 хвилин в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:12 листкових салатів з копченою куркою для тих, хто любить смачно поїсти
16. Смузі зі шпинатом та апельсином
Шикарне поєднання звичних та екзотичних уподобань.
Тобі знадобиться: 200 мл апельсинового соку, 1 банан, 1/2 манго, 2 склянки шпинату, 8 кубиків льоду, мед.
Приготування: Відправ у блендер всі інгредієнти, крім льоду, і збий до однорідності. Додай лід і збий смузі ще раз.
17. Пісні коржики зі шпинатом
Готуються на сковороді з мінімуму продуктів – швидко, смачно та доступно.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 200 мл води, 100 мл рослинної олії, 2 щіпки солі, 100 г шпинату, 50 г зеленої цибулі, 50 г кінзи, 50 г петрушки.
Приготування: Заміс гладке тісто з просіяного борошна, солі, води та олії. Подрібни всю зелень та шпинат, і трохи обсмаж їх до зменшення об'єму. Приправ начинку за смаком. Розділи тісто на 6 частин і розкатай кожну з них у пласт. Виклади начинку на три коржики, накрий їх коржами, що залишилися, защипни краю і ще трохи розкатай. Обсмажити коржики з двох сторін на сухій сковороді на середньому вогні.
18. Шпинат у вершковому соусі
Можна подавати його як гарнір або як соус до основної страви.
Тобі знадобиться: 500 г шпинату, 200 мл вершків, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. борошна, 60 г пармезану, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж шпинат у вершковому маслі близько 4-7 хвилин. Приправ його за смаком. Змішай вершки з борошном, залий шпинат і готуй під кришкою 10-15 хвилин. Посип тертим пармезаном, перемішай і зніми з вогню.
19. Салат з куркою та шпинатом
Такі прості інгредієнти та такий незвичайний смак!
Тобі знадобиться: 2 курячі філе, 1-2 яблука, 2 жмені шпинату, 1 жменя волоських горіхів, сметана, спеції.
Приготування: Відварити або обсмажити курку до готовності і довільно наріж. Подрібни горіхи, промий шпинат і наріж яблука кубиком. Все змішай і заправ салат сметаною зі спеціями.
20. Заливний пиріг зі шпинатом
Заливні пироги добрі тим, що дуже швидко готуються.
Тобі знадобиться: 150 г шпинату, 120 г адигейського сиру, 2 яйця, 30 г вершкового масла, 20 мл олії, 140 г сметани, 140 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, спеції.
Приготування: Подрібніть і злегка протушкуйте шпинат в 10 г вершкового масла. Натрій адигейський сир, змішай його зі шпинатом і приправ начинку, що вийшла. Віночком збий яйця зі сметаною та двома видами олії. Додай муку|борошно| з розпушувачем і перемішай тісто. Вили половину тесту у форму, виклади начинку і залий її тестом, що залишився. Випікай пиріг 40-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua