Хочеш домашній хліб, який буде смачним та корисним одночасно? Тоді цільнозернове борошно – твій вірний друг! Такий хліб довше залишається свіжим, відрізняється класною текстурою та просто неймовірно пахне! І не бійся, пекти його зовсім нескладно, особливо з нашими рецептами! Вибирай підходящий або спробуй кілька!
Зміст
1. Хліб із цільнозернового борошна на кефірі без дріжджів
Мабуть, один із найлегших рецептів, який тільки можна придумати!
Тобі знадобиться: 300 мл кефіру, 300 г цільнозернового борошна, 0,75 ч.л. розпушувача, сіль, цукор або цукрозамінник, кунжут.
Приготування: Додай сіль та цукор у кефір кімнатної температури. Всип борошно і насіння кунжуту, ретельно виміси тісто і сформуй буханець. Виклади її на пергамент, зроби гарні надрізи та випікай хліб 45-50 хвилин у духовці при 200 градусах.
2. Дріжджовий хліб із цільнозернового борошна на воді
Плюс ще й у тому, що такий хліб максимально бюджетний.
Тобі знадобиться: 250 мл води, 450-500 г цільнозернового борошна, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ст. оливкової олії, насіння та насіння, спеції.
Приготування: Змішай теплу воду, дріжджі, сіль, цукор та оливкову олію. Додай насіння і спеції до смаку, і поступово втрути борошно. Добре виміси тісто і залиши його в теплі на 30-40 хвилин.
Після чого сформуй один або два буханці, можеш додатково посипати їх насінням або борошном. Розігрій духовку до 180 градусів і постав туди ємність з водою. Випікай хліб 35-40 хвилин, але через 15-20 хвилин прибери з духовки воду – пара більше не потрібна.
Зараз читають:Кето сніданки: 15 рецептів, які неодмінно здивують
3. Хліб з житнього та цільнозернового борошна
Житнє борошно завжди надає хлібу особливий смак та аромат.
Тобі знадобиться: 250 мл води, 250 г цільнозернового борошна, 100 г житнього борошна, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 ст. оливкової олії, 25 г гарбузового насіння, сіль, цукор, спеції, ароматні трави.
Приготування: Відклади близько 50 г цільнозернового борошна і змішай всі сухі інгредієнти, що залишилися. Влий теплу воду в поглиблення, замісити тісто і наприкінці втрути в нього гарбузове насіння. Залиш тісто на 1 годину в теплі, а потім втрути борошно, що залишилося.
Змасти тісто маслом і сформуй буханець, залиш у теплі ще на 40 хвилин. Далі за бажання – зроби надрізи, змасти хліб молоком та посип насінням. Випікай його приблизно 40-45 хвилин у духовці за 200 градусів. Накрий готовий хліб бавовняним рушником і дай йому ще трохи постояти.
4. Хліб з цільнозернового борошна на ряжанці з родзинками
Замість ряжанки також підійде кефір, кисле молоко або сироватка.
Тобі знадобиться: 400 мл ряжанки, 500 г цільнозернового борошна, 1-1,5 ч.л. соди, 25 г коричневого цукру, 80 г родзинок|ізюму|, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, додай родзинки, влий ряжанку і замісити тісто. Залиш його відпочити на 15 хвилин, після чого сформуй буханець. Випікай хліб 15 хвилин|мінути| в духовці при 220 градусах у формі під кришкою. Потім зніми кришку, зменш температуру до 200 градусів і випікай ще півгодини.
5. Хліб із цільнозернового борошна з вівсяними пластівцями
Любителям правильного харчування обов'язково варто звернути увагу на цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1 склянка сироватки, 1 склянка цільнозернового борошна, 1 склянка вівсяних пластівців, 10 г розпушувача, 1 ст.л. оливкової олії, 1,5 ст.л. цукру, сіль|соль|.
Приготування: Подрібніть вівсяні пластівці і змішайте всі сухі інгредієнти. Влий теплу воду з оливковою олією і ретельно замісити тісто. Сформуй буханець, зроби надрізи та випікай хліб 25 хвилин у духовці при 220 градусах.
6. Хліб із цільнозернового та пшеничного борошна на йогурті
Легко готується і просто неймовірний смак!
Тобі знадобиться: 300 мл йогурту, 200 г цільнозернового борошна, 200 г пшеничного борошна, 2 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. соди, 0,5 ч. л. солі.
Зараз читають:15 відмінних рецептів лохини на зиму
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, влий йогурт кімнатної температури та заміси тісто. Сформуй буханець, зроби хрестоподібний надріз і посип верх борошном. Випікай хліб 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
7. Хліб із цільнозернового борошна з медом
Оригінальний рецепт хліба на основі молока та вершків.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 100 мл вершків, 500 г цільнозернового борошна, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 50 г вершкового масла|мастила|, 50 г меду, 1,5 ч.л. солі.
Приготування: Заміси однорідне тісто з усіх інгредієнтів та залиш його в теплі на 40-50 хвилин. Потім сформуй буханець і випікай хліб 35-40 хвилин у духовці при 200 градусах.
8. Хліб із цільнозернового борошна із сухофруктами
Особливо смачно і незвичайно вийде із чорносливом.
Тобі знадобиться: 250 мл води, 400 г цільнозернового борошна, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 ст. оливкової олії, 100 г сухофруктів, 25 г насіння, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Змішай теплу воду, дріжджі і цукор, і залиш опару, що вийшла, на 10 хвилин. Промий і наріж сухофрукти. Замісити м'яке тісто з усіх інгредієнтів та залиш його на 1 годину в теплі. Сформуй буханець, зроби надрізи і нехай полежить ще півгодини. Випікай хліб 35-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
9. Хліб з цільнозернового борошна з висівками
Виходить куди ситніший, ніж звичайний хліб з пшеничного борошна.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 250 г цільнозернового борошна, 50 г висівок, 15 г пресованих дріжджів, 1,5 ст. меду, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Змішай тепле молоко, дріжджі та мед, і залиш опару на 15 хвилин. Злегка обсмажуйте висівки на сухій сковороді. Ретельно змішай усі інгредієнти. Щоб тісто не так липло до рук – змасти їх олією. Залиш тісто на 1 годину в теплі, сформуй буханець, накрий рушником і не чіпай ще 40 хвилин. Випікай хліб 15 хвилин у духовці при 200-220 градусах, 10 хвилин при 180 градусах та ще 5 хвилин при 160 градусах.
10. Хліб із цільнозернового борошна з гарбузом та сиром
Для більшої пікантності додай трохи обсмаженої цибулі або варення цибулі в начинку.
Зараз читають:Секрети Шефа: Як Варити Яйця, Щоб Вони Чистилися Як по Маслу
Тобі знадобиться: 150 мл води, 300 г гарбуза, 200-250 г цільнозернового борошна, 5 г сухих дріжджів, 50 г твердого сиру, сіль, спеції, ароматні трави.
Сухі дріжджі розведи в теплій воді і залиш на 15 хвилин. Замісити тісто з усіма сухими інгредієнтами та залиш його в теплі на 1 годину. Після чого розкатай тісто і виклади тертий гарбуз та сир зверху. Добре згорни все конвертом, сформуй буханець і не чіпай його ще півгодини. Випікай хліб 30-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
11. Хліб із цільнозернового борошна на картопляному відварі
Можна сміливо додати сушені цибулі або інші спеції.
Тобі знадобиться: 200 мл картопляного відвару, 400 г цільнозернового борошна, 1 ч.л. сухих дріжджів, 3-4 ст. олії, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Розведи сухі дріжджі , цукор і 3 ст.л. борошна у картопляному відварі. Нехай опара побуде 15 хвилин у теплі, а потім додай цільнозернове борошно, що залишилося, сіль і масло, і ретельно заміси тісто. Залиш його в теплі на 2 години або прибери на ніч у холодильник.
Після чого розкатай і двічі склади тісто конвертом, а далі сформуй із нього буханець. Злегка змочи верх солоною водою, зроби надрізи, трохи посип борошном і випікай хліб близько 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
12. Хліб із цільнозернового борошна в мультиварці
Можливо, буде не такий пишний, але все ще дуже смачний.
Тобі знадобиться: 50 мл молока, 80-100 мл води, 200 г цільнозернового борошна, 100 г пшеничного борошна, 10 г пресованих дріжджів, 3 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. меду, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Змішай теплу воду, молоко, цукор, сіль, мед та дріжджі. Залиш опару, що вийшла, на 10 хвилин і потім додай інгредієнти, що залишилися. Заміси тісто і нехай воно полежить 1-1,5 години в теплі – можна використовувати для цього заздалегідь розігріту і змащену маслом чашу мультиварки. Випікай хліб 40 хвилин у режимі «Випічка», а далі переверни та випікай ще 30 хвилин. Загорни готовий хліб у бавовняний рушник і залиш на 5-6 годин.
Джерело: dietcenter.com.ua