Якщо ти віддаєш перевагу корисним стравам і правильному харчуванню, або просто любиш різноманітність і ту саму скоринку-решітку – тоді сковорода-гриль стане справжньою знахідкою в побуті. Тим більше, на ній можна приготувати буквально все, що завгодно. Лови добірку з 20 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Стейк із сьомги на сковороді-гриль
Такий стейк виходить одночасно дуже простим у приготуванні та цілком вишуканим.
Тобі знадобиться: 3 стейки сьомги, 50 мл соєвого соусу, 1 ст.л. цукру.
Змішай соєвий соус і цукор, і замаринуй стейки сьомги на 20 хвилин. Обсмаж їх на сковороді-гриль на середньому вогні до гарної скоринки з обох боків.
2. Печериці на сковороді-гриль
Легка закуска, яка сподобається любителям грибів.
Тобі знадобиться: 500 г печериць, 100 г цибулі, 3 ст.л. олії, 1 ст.л. лимонного соку, 2 ст. соєвого соусу, 1 зубчик часнику, спеції.
Приготування: Крупно наріж печериці, а цибулю наріж четвертинками. Обсмажити їх на сковороді-гриль по 2-3 хвилини з кожного боку до гарного візерунка. Переклади все в миску, додай подрібнений часник і інгредієнти, що залишилися, і залиш на 10 хвилин.
3. Стейк із свинини на сковороді-гриль
А щоб було оригінальніше, пропонуємо приготувати його з коньяком.
Тобі знадобиться: 500 г свинини, по 3 ст. соєвого соусу та коньяку, спеції, олія.
Приготування: Наріж свинину на стейки і замаринуй її в коньяку, соєвому соусі та спеціях на 2 години. Після чого обсуши все паперовими серветками і обсмаж з двох сторін до гарної скориночки на змащеній маслом сковороді-гриль.
4. Тофу на сковороді-гриль
Відмінна вегетаріанська заміна м'яса та просто смачний самостійний продукт.
Зараз читають:8 оригінальних рецептів вина з аличі
Тобі знадобиться: 400 г тофу, 60 мл соєвого соусу, 60 мл оливкової олії, 60 мл яблучного оцту, спеції.
Приготування: Наріж тофу тонкими пластинками. Змішай решту інгредієнтів і замаринуй у них тофу на ніч. Злегка змасти сковорідку-гриль олією та обсмаж тофу з двох сторін до рум'яних смужок.
5. Стейк із яловичини на сковороді-гриль
Ступінь прожарювання такого стейка вибирай на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 600 г яловичини, 4 ст. олії, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Наріж яловичину на стейки. Максимально розігрій сковорідку-гриль, змасти її олією та обсмаж стейки по 1-2 хвилини з двох сторін. Посоли та поперчи за смаком. Накрийте готові стейки фольгою і дай їм 7-10 хвилин відпочити.
6. Баклажани на сковороді-гриль
За бажання можеш змастити готові баклажани сметаною чи майонезом.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, по 1 гілочці кропу, петрушки, кінзи та базиліка, 2 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець, оливкова олія.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями, злегка змасти їх олією, посолити і поперчити. Обсмажити на сковороді-гриль до рум'яних смужок. Подрібни зелень і часник, і одразу посип смажені баклажани.
7. Котлети на сковороді-гриль
Плюс цих котлет у тому, що для смаження практично не знадобиться олія.
Тобі знадобиться: 600 г м'ясного фаршу, 3 ст. борошна, 1 яйце, 1 цибулина, 1/2 пучка зелені, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та зелень, змішай усі інгредієнти та відби фарш. Залиш його на 20 хвилин, сформуй котлети і обсмаж на змащеній маслом сковороді-гриль до готовності на середньому вогні.
8. Гарбуз на сковороді-гриль
Готову закуску можна прикрасити листочками м'яти або чебрецю.
Тобі знадобиться: 650 г гарбуза, 2 ст. оливкової олії, 3 ст.л. коричневого цукру, 3 ст. винного оцту, 1 зубчик часнику, спеції.
Приготування: Вичисти у гарбуза серединку і наріж її часточками по 5 мм. Змішай масло, спеції та подрібнений часник, збризкати та обсмаж гарбуз на сковороді-гриль з двох сторін до смужок. Змішай оцет із цукром до розчинення та полів гарбуз.
9. Курча тютюну на сковороді-гриль
Курку не обов'язково запікати у духовці – є ще варіант.
Тобі знадобиться: 1 кг курчати, 5 зубчиків часнику, 2 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Надріж курча посеред грудей, не торкаючись спинки. Розгорни спинкою вгору, розкрий і відби через плівку по всіх кістках і суглобах. Натрі олією з подрібненим часником і спеціями з усіх боків. Злегка змасти сковорідку-гриль олією та смаж курку під пресом по 10-15 хвилин з двох сторін.
Зараз читають:25 незрівнянних начинок з яйцем для пиріжків
10. Халумі на сковороді-гриль
Сир халумі використовується саме для смаження – дуже смачно.
Тобі знадобиться: 200 г сиру халумі, 1 часточка лимона, 1 ст.л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець, італійські трави.
Змішай масло, лимонний сік, подрібнений часник і всі спеції. Виклади халумі на розігріту сковороду-гриль і зверху додай пряну масу. Жар сир приблизно по 3-4 хвилини з обох боків.
11. Курячі грудки на сковороді-гриль
Так само можна обсмажити і філе індички.
Тобі знадобиться: 800 г курячих грудок, 4 ст. соєвого соусу, 2 спеції, 1 ст.л. рослинного масла.
Злегка відбий і присип курку спеціями. Після чого замаринуй все в соєвому соусі з олією на півгодини. Обсмажити курячі грудки на сухій розігрітій сковороді-гриль приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
12. Кукурудза на сковороді-гриль
Один із найсмачніших способів приготувати цілу кукурудзу на качанах.
Тобі знадобиться: 3 качани кукурудзи, 1 ч.л. солі по 0,5 ч.л. паприки та куркуми, спеції, 1/4 лимона.
Приготування: Натрі качани кукурудзи часточкою лимона. Змішай всі спеції та натрі зверху. Обсмажити кукурудзу на сковороді-гриль до гарних ґрат з усіх боків.
13. Кальмари на сковороді-гриль
Найчастіше тушки кальмарів варять, але ми пропонуємо альтернативу.
Тобі знадобиться: 3 тушки кальмарів, 1 лайм чи лимон, 2 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Очисти тушки кальмарів, збризкати їх соком лайма і приправ за смаком. Змасти сковороду-гриль олією, виклади кальмари та смажу по 2-4 хвилини з кожного боку до гарного малюнка.
14. Спаржа на сковороді-гриль
Ідеальна дієтична страва для шанувальників правильного харчування.
Тобі знадобиться: 500 г спаржі, 30 мл оливкової олії, 10 мл лимонного соку, спеції.
Приготування: Зріж у спаржі жорсткі кінці, збризкати її маслом і лимонним соком, і посип спеціями. Жар її на сковороді-гриль близько 12-15 хвилин, періодично перевертаючи.
15. Креветки на сковороді-гриль
Можеш смажити їх окремо або надіти на дерев'яні шпажки, як шашлик.
Тобі знадобиться: 450 г великих креветок, 6 ст. оливкової олії, 3 зубчики часнику, по 5 г розмарину та чебрецю, спеції, сіль.
Зараз читають:20 бутербродів для пікніка, які неодмінно здивують
Очисти креветок від панцирів і залиш хвостики. Змішай масло та інші інгредієнти, і замарин креветок на 20 хвилин. Обсмажити креветок на сковороді-гриль приблизно по 3 хвилини з кожного боку.
16. Стейк із тунця на сковороді-гриль
Тунець – справжній делікатес, тож готувати його потрібно акуратно.
Тобі знадобиться: 400 г стейку тунця, 40 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Наріж тунця на стейки завтовшки 15-20 мм. Змасти кожен стейк маслом, посолити і поперчити. Жар їх на сковороді-гриль приблизно по 2-4 хвилини з кожного боку, залежно від бажаного ступеня прожарювання.
17. Філе мінтаю на сковороді-гриль
Також підійде філе інший досить щільною структурою білої риби.
Тобі знадобиться: 700 г мінтаю, 3 зубчики часнику, 1 гілочка чебрецю, 3 ст.л. борошна, спеції, олія.
Приготування: Розроби мінтаю на філе і приправ за смаком. Змасти сковороду-гриль олією, виклади нарізані пластинками зубчики часнику і гілочку чебрецю, смаж 1-2 хвилини і прибери. Обваляй рибу в борошні і обсмаж з двох сторін до гарної скоринки.
18. Смажена картопля на сковороді-гриль
Найкраще виходить дрібна молода картопля.
Тобі знадобиться: 1,5 кг картоплі, 2 гілочки розмарину, спеції, олія.
Приготування: Відвари картоплю майже до готовності і наріж на часточки. Присип спеціями, змасти маслом і обсмаж часточки на сковороді-гриль до появи решітки. Посип готову картоплю листочками розмарину.
19. Люля-кебаб на сковороді-гриль
Щоб дерев'яні палички не пересихали, трохи вимочіть їх у воді.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 50 г зелені, 50 г вершкового масла|мастила|, по 0,25 ч.л. меленого червоного та чорного перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції.
Приготування: Подрібни зелень і цибулю, розм'якшити вершкове масло, змішай усі інгредієнти і гарненько відби фарш. Сформуй люля-кебаб навколо шпажок і обсмаж на змащеній маслом сковороді-гриль з усіх боків.
20. Сирники на сковороді-гриль
Ідеальний спосіб приготувати дієтичні сирні сирники без духовки.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 1 яйце, цукор чи замінник, 3 ст.л. борошна.
Всі інгредієнти змішай до однорідності або перебий в блендері. Сформуй сирники та смаж їх на сковороді-гриль близько 3-5 хвилин, перевертаючи.
Джерело: dietcenter.com.ua