Крім класичних аджики та кетчупу, обов'язково звари на зиму соус зі сливи. Кисло-солодкий смак фруктів з легкою терпкістю вигідно відтінюється за допомогою спецій, цукру та солі. Ділимося 20 чудовими рецептами, які точно не підведуть!
Зміст
1. Ткемалі зі слив на зиму
Вся зелень має бути максимально свіжою та ароматною.
Тобі знадобиться: 1,5 кг слив, 20 г кінзи, 20 г м'яти, 4 зубчики часнику, 1 стручок гострого перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. орегано, 50 г цукру, 20 г солі, 1 л води.
Приготування: Зливи залий водою і проварити 20 хвилин, а потім відкинь на друшляк і протрій через сито. Отримане сливове пюре змішай з подрібненим часником, м'ятою, кінзою та гострим перцем. Всип хмелі-сунелі, орегано, цукор та сіль. Проварити соус 15 хвилин, розклади по банках і закатай.
2. Ткемалі із зелених слив з гострим перцем та часником
Кисленький соус, що вигідно підкреслює смак м'яса.
Тобі знадобиться: 1 кг зелених слив, 1 стручок гострого перцю, 20 г кінзи, 3-4 гілочки м'яти, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. уцхо-сунелі, 120 г цукру, 1 ч.л. солі, 1 л води.
Приготування: Зливи залий холодною водою і проварити 15-20 хвилин з моменту закипання. Відкинь на друшляк і протрій через сито, щоб позбутися кісточок і шкірки. Додай уцхо-сунелі, цукор, сіль, дрібно нарізані перець, кінзу, м'яту та часник. Проварити 15 хвилин, розклади соус в стерилізовані банки і закатай.
3. Соус із жовтих слив з цибулею, часником та оцтом
Крохмаль добре справляється з роллю загусника, не змінюючи при цьому смак соусу.
Тобі знадобиться: 2 кг жовтих слив, 3 цибулини, 1/2 головки часнику, 20 г петрушки, 2 ст. яблучного оцту, 3 ст. кукурудзяного крохмалю, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 150 г цукру, 1 ст. солі, 2200мл води.
Приготування: Зливи залий 2 л холодної води, прокип'яті 20 хвилин і відкинь на друшляк. Злегка остуди і протріть через сито. Отримане сливове пюре зміщуйте з подрібненими цибулею, петрушкою і часником. Всип спеції, цукор, сіль і вари 10 хвилин, періодично помішуючи. Змішай крохмаль з водою, що залишилася, і влий тонким струмком в киплячий соус. Проварити всі разом 5 хвилин, додай оцет і закатай.
4. Соус із слив з кинзою, гострим перцем та часником
Дивно просто та смачно!
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 стручок гострого перцю, 50 г часнику, 20 г кінзи, 1 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 2 ст.л. цукрового піску, 1 ч. л. солі, 500мл води.
Зараз читають:Варення-п'ятихвилинка з аґрусу: 20 найсмачніших рецептів
Сливи розріж навпіл і очисти від кісточок. Пропусти через м'ясорубку гострий перець, кінзу, часник та сливи. Додай воду, спеції, цукор та сіль. Проварити всі разом 10 хвилин, а потім подрібнити занурювальним блендером і прогрій на слабкому вогні ще 5 хвилин. Наповни киплячим соусом чисті сухі банки і заходи на зиму.
5. Соус із слив, болгарського перцю, цибулі та кінзи
Особливо смачно соус виходить із слив Венгерка.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 500 г болгарського перцю, 2 цибулини, півпучка кінзи, 2 ст.л. олії, сік половини лимона, 70 г цукру, 15 г солі, 500 мл води.
Цибулю очисти від лушпиння, наріж крупними шматочками і обсмаж пару хвилин на маслі. Всип подрібнені сливи, болгарський перець та кінзу. Додай цукор, сіль, воду і томи заготовку 10 хвилин, часто помішуючи. Подрібніть масу занурювальним блендером, влийте лимонний сік і кип'ятіть ще 5 хвилин. Розклади соус по банках, закатай і укутай товстим рушником.
6. Густий соус із слив з гранатовим соком
Легко можеш регулювати кількість спецій, солі чи цукру на власний смак.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 250 мл гранатового соку, 200 г цибулі, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, 3 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 1 л води.
Сливи помісти в каструлю з холодною водою і проварити 15 хвилин з моменту закипання. Відкинь на друшляк, злегка остуди і протрій через сито. Цибулю очисти від лушпиння і подрібни в блендері. Змішай заготовки у казанку, додай спеції, цукор, сіль та гранатовий сік. Проварити соус 15 хвилин на мінімальному вогні і закатай.
7. Аджика зі слив на зиму
Закривай готовий соус у банки обсягом не більше ніж 300 мл.
Тобі знадобиться: 2 кг слив, 50 г часнику, 2 стручки перцю чилі, 50 мл яблучного оцту, 1 ч.л. меленого чаберу, 1 ч.л. меленого коріандру, 50 г томатної пасти, 250 г цукру, 1 ст. солі, 200мл води.
Сливи розріж навпіл і очисти від кісточок. Пропусти через м'ясорубку перець чилі, сливи та очищений часник. Додай спеції, цукор, сіль та томатну пасту. Влий воду і вари на повільному вогні 20 хвилин. Додай оцет, виклади соус у чисті сухі банки, закатай і переверни вгору дном.
8. Солодкий соус із слив до м'яса
Не перетравлюй, інакше колір соусу стане темним, а смак гіркуватим.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. чебрецю, 3 горошини запашного перцю, 1 лавровий лист, 2 ст.л. оцту, 250 г цукру, 1 ч.л. солі, 1 л води.
У каструлю з холодною водою додай сливи, лавровий лист і запашний перець. Проварити 15 хвилин, відкинь на друшляк і протри через сито.
Додай мелену паприку, чебрець, цукор, сіль та пропущений через прес часник. Прокип'яті соус 10 хвилин, влий оцет і заходи на зиму.
9. Соус із слив з гострим перцем, базиліком та кінзою
Любителі пікантної кухні можуть додати 2 стручки гострого перцю.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 стручок гострого перцю, 3 зубчики часнику, 20 г базиліка, 20 г кінзи, 1 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чаберу, 100 г цукрового піску, 1 ч.л. солі, 1 л води.
Приготування: Склади в каструлю сливи, базилік, кінзу та цілий стручок гострого перцю. Залий водою, проварити 15 хвилин, а перець дістань і викинь. Решту відкинь на друшляк, злегка остуди і протрій через сито. Всип спеції, цукор, сіль і вари 10 хвилин на слабкому вогні. Пюруй масу занурювальним блендером, додай пропущений через прес часник і потім ще 5 хвилин. Наповни гарячим соусом чисті сухі банки, заходь і залиш на добу в теплі.
Зараз читають:20 рецептів зелених смузі з яскравим кольором, смаком та ароматом
10. Соус зі слив, помідорів та часнику
Вибирай стиглі помідори з тонкою шкіркою і без прожилок.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 500 г помідорів, 100 г часнику, 1 стручок гострого перцю, 1 ст. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленої паприки, 3 ст. олії, 3 ст.л. яблучного оцту, 200 г цукру, 1 ст. солі.
Сливи розріж навпіл і видали кісточки. Помідори очисти від шкірки та наріж. Пропусти через м'ясорубку сливи, помідори, гострий перець та очищений від лушпиння часник. Додай спеції, цукор, сіль та олію. Проварити соус на слабкому вогні 20 хвилин, часто помішуючи. Влий оцет, прокип'яті ще 2 хвилини і закатай.
11. Соус із слив з імбиром та м'ятою
Не використовуй грубі частини стебел м'яти.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 100 г імбиру, 30 г м'яти, 1 ч.л. чебрецю, 1 ч.л. меленого червоного перцю, 80 г цукру, 10 г солі, 1 води.
Сливи помісти в каструлю з холодною водою і проварити 15 хвилин з моменту закипання. Відкинь на друшляк, злегка остуди і протрій через сито. Імбир очисти і разом із м'ятою подрібни в блендері. Додай сливове пюре, спеції, цукор та сіль. Проварити 15 хвилин, виклади соус у чисті сухі банки, закатай і переверни вгору дном.
12. Кисло-солодкий соус зі слив, журавлини та помідорів
Найкраще готувати соус у каструлі з товстим дном.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 200 г журавлини, 400 г помідорів, 1/2 головки часнику, 2 цибулини, 50 мл лимонного соку, 1 ч.л. орегано, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 250 г цукру, 1 ч.л. солі, 250мл води.
Помідори очисти від шкірки, подрібни в блендері і протріть через сито. Так само подрібни в блендері журавлину, часник, цибулю та очищені від кісточок сливи. Все змішай, додай спеції, цукор та сіль. Влий воду і проварити 10 хвилин. Додайте лимонний сік і через 1 хвилину зніміть з вогню. Розклади киплячий соус у підготовлену тару і заходьте на зиму.
13. Соус із слив та гострого перцю з ароматними спеціями
Ідеально доповнює страви з картоплі та риби!
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 стручок гострого перцю, 300 г болгарського перцю, 3 зубчики часнику, 1 лавровий лист, 3 горошини запашного перцю, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 л води.
Приготування: У каструлю з холодною водою помісти сливи та спеції. Проварити 15 хвилин, відкинь на друшляк і протри через сито. Пропусти через м'ясорубку гострий перець, очищений болгарський перець та часник. Додай сливове пюре, цукор та сіль. Проварити всі разом 10 хвилин, розклади по банках і закатай.
14. Соус із слив, помідорів, цибулі та солодкого перцю
Сливи мають бути стиглими і навіть трохи м'якими.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 500 г помідорів, 500 г солодкого перцю, 3 середні цибулини, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 50 мл оцту, 1/2 склянки цукру, 1 ч.л. солі.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку очищені сливи, помідори, цибулю та солодкий перець. Додай спеції, цукор, сіль та провари соус 10 хвилин, часто помішуючи. Влий оцет, прокип'яті ще 2 хвилини і закатай.
15. Пряний соус із слив, імбиру та яблук
Рекомендуємо готувати із зеленими яблуками сорту Симиренка.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 2 середні яблука, 100 г кореня імбиру, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого кардамону, 100 г цукру, 10 г солі, 1,5 л води.
Приготування: Зливи залий водою, прокип'яті 15 хвилин, відкинь на друшляк і протрій через сито. Подрібни в блендері очищений імбир та яблука. Змішай все в каструлі, всип цукор, сіль та спеції. Проварити соус 15 хвилин на повільному вогні, розклади по банках і закатай.
Зараз читають:20 шикарних рецептів джему з чорниці
16. Китайський соус із слив
У цьому рецепті сіль не використовується.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 50 г часнику, 80 мл соєвого соусу, 100 мл оцту, 3 ст. олії, 150 г цукру, 3 зірочки бадьяна, 1 ч.л. меленого імбиру, 0,5 ч.л. пластівці червоного перцю.
Сливи розріж навпіл, очисти від кісточок, подрібни і склади в каструлю. Додай бадьян, цукор та соєвий соус. Накрийте заготовку кришкою і залиште на 2 години, а потім прокип'ятіть на повільному вогні 30 хвилин. Бадьян видали, решту маси протріть через сито. Додай олію, пропущену через прес часник, червоний перець і мелений імбир. Провари соус ще 5 хвилин, влий оцет і закатай.
17. Чатні зі слив на зиму
Подавай його до шашликів, запеченого м'яса та страв з рису.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 2 цибулини, 1 стручок гострого перцю, 100 г в'ялених томатів, 2 ст. олії, сік половини лимона, 1 ч.л. каррі, 1 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л, меленого червоного перцю, 100 г цукру, 10 г солі, 150 мл води.
Цибулю очисти від лушпиння, наріж його великими шматочками і склади в каструлю з товстим дном. Влий воду і томи на слабкому вогні 10 хвилин, а потім злий рідину, що утворилася. У каструлю з цибулею додай олію, спеції, подрібнені томати та гострий перець. Протушкуй 5-7 хвилин, всип цукор, сіль і нарізані сливи. Готуй соус 10 хвилин, часто помішуючи. Влий лимонний сік, прокип'яти ще 2 хвилини, розклади по банках і закатай.
18. Гострий соус із слив та перцю чилі без варіння
Цей готовий соус потрібно зберігати лише у холодильнику!
Тобі знадобиться: 500 г слив, 500 г болгарського перцю, 2 стручки перцю чилі, 100 г часнику, 20 мл оцту, 50 г цукру, 1 ст.л. солі.
Сливи розріж навпіл і видали кісточки. Часник очисти від лушпиння, болгарський перець і чилі – розріж і очисти від насіння. Пропусти заготовки через м'ясорубку або подрібни в блендері. Додай цукор, сіль та оцет. Перемішай, виклади соус у стерилізовані банки і щільно закрий кришками.
19. Соус із слив з базиліком, гострим перцем та часником
Залежно від кислоти слив, цукру потрібно більше або менше.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1/2 головки часнику, 2 стручки гострого перцю, 50 г базиліка, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 3 ст.л. оцту, 50 г цукру, 15 г солі, 1 л води.
Приготування: У каструлю з холодною водою помісти базилік та сливи. Проварити 15 хвилин з моменту закипання, відкинь на друшляк і протрій через сито. Гострий перець розріж уздовж, очисти від насіння і разом з часником подрібни в блендері. Змішай сливове пюре, спеції, цукор, сіль, заготовку із гострого перцю та часнику. Проварити соус на слабкому вогні 15 хвилин, додай оцет і закатай.
20. Сацебелі зі слив на зиму
Популярний грузинський соус з горіхами. Просто ідеально!
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 400 г волоських горіхів, 1/2 головки часнику, 1 стручок гострого перцю, 1 ч.л. уцхо-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, 150 г цукру, 1 ч.л. солі.
Сливи розріж навпіл і очисти від кісточок. Горіхи підсуши пару хвилин на сковороді і провий від лушпиння. Пропусти через м'ясорубку сливи, горіхи, гострий перець та часник. Додай спеції, цукор та сіль. Прокип'яти 20 хвилин|мінути| на повільному вогні, часто помішуючи. Розклади соус по банках, закатай і переверни вгору дном.
Джерело: dietcenter.com.ua