Улюблена овочева ікра не обмежується лише кабачками чи баклажанами, адже не менш яскравою та апетитною вона виходить і з гарбуза. Розповідаємо 10 найкращих рецептів, як приготувати її на зиму, щоб тішити себе та близьких протягом усього сезону!
Зміст
1. Ікра з гарбуза із болгарським перцем на зиму
Ця ікра особливо гарна на бутербродах. Одне задоволення!
Тобі знадобиться: 1,5 кг гарбуза, 500 г моркви, 500 г цибулі, 400 г болгарського перцю, 240 мл олії, 200 г томатної пасти, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 100 г часнику, 50 мл яблучного оцту.
Натрій гарбуз і моркву на тертці, а цибуля і перець – дрібно наріж. Додай до овочів масло та протушкуй їх 5-7 хвилин на середньому вогні. Додай томатну пасту, цукор, сіль та спеції.
Туши ще півгодини, а за 10 хвилин до кінця – додай часник. Подрібни все блендером, додай оцет, знову доведи ікру до кипіння і закатай у стерилізовані банки.
2. Ікра з гарбуза з помідорами на зиму
Найчастіше в ікру йде томатна паста, але у цьому рецепті – свіжі помідори.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 3 помідори, 1 болгарський перець, 1 стебло селери, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, спеції, сіль.
Зараз читають:ПП сирні запіканки: 15 простих рецептів на кожен день
Приготування: Наріж всі овочі кубиком. Обсмаж цибулю в олії до прозорості, додай перець і жар до її м'якості. Додай селеру і гарбуз, приправ за смаком і тушкуй разом 40 хвилин на слабкому вогні. Після чого всип помідори та часник, і туші ще 15 хвилин.
Пропусти все через м'ясорубку і доведи знову до кипіння. Виклади ікру в банки і простерилізуй їх ще 10-15 хвилин у киплячій воді. Захід заготовки на зиму.
3. Ікра з гарбуза без оцту
Зберігати таку ікру обов'язково потрібно у прохолодному темному місці.
Тобі знадобиться: 1 гарбуз, 2 цибулини, сіль та спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, приправ, додай пару ложок олії і протушкуй до м'якості. Пропусти через м'ясорубку за потреби. Закатай гарбузову ікру у стерилізовані банки.
4. Ікра з гарбуза через м'ясорубку
Ще один зручний спосіб приготування улюбленої заготівлі!
Тобі знадобиться: 700 г гарбуза, 350 г цибулі, 350 г моркви, 150 г помідорів, 30 г часнику, спеції, 50 мл олії, 25 мл оцту.
Пропусти всі овочі через м'ясорубку окремо один від одного. Обсмажити в олії цибулю до прозорості, додати моркву та смажити ще 5-6 хвилин.
Додай гарбуз і через 10 хвилин всип помідори та спеції за смаком. Туші ікру 20 хвилин під кришкою. Додай часник і оцет, тушкуй ще 5 хвилин і закатай ікру в стерилізовані банки.
5. Ікра з гарбуза з консервованими томатами на зиму
Потрібні готові перетерті томати у власному соку буде дуже смачно.
Тобі знадобиться: 800 г гарбуза, 200 г цибулі, 80 г моркви, 2 зубчики часнику, 100 г болгарського перцю, 1 перець чилі, 300 г томатів у власному соку, 2 ст.л. олії, спеції.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів джему зі сливи
Приготування: Наріж всі овочі. Обсмажити цибулю з часником і чилі в олії кілька хвилин. Додай моркву та болгарський перець, а через 5 хвилин – всип гарбуз і туши всі разом 15-20 хвилин на слабкому вогні.
Додай спеції та перетерті томати, і туші заготівлю ще 20 хвилин. Перебий масу блендером, знову доведи до кипіння і закатай гарбузову ікру в стерилізовані банки.
6. Ікра з гарбуза та кабачків на зиму
Якщо використовуєш старі великі кабачки, тоді видали їх серединки з кісточками.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 400 г кабачків, 100 г цибулі, 100 г моркви, 2 зубчики часнику, 2 ст. томатної пасти, по 1 ч. л. цукру та солі, 1 ч.л. оцту, 50 мл олії, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Обсмаж моркву та цибулю в олії 5-7 хвилин, додай гарбуз, кабачки та 100 мл води, та туші овочі під кришкою до м'якості.
Додай томатну пасту, спеції, сіль та цукор до смаку. Протушкуй ще 1 хвилину і перебий все блендером. Додай часник, оцет, провари ікру ще 5-6 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
7. Ікра з гарбуза та баклажанів на зиму
Взимку вона здіймає настрій вже одним своїм ароматом!
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 2-3 баклажани, 2 помідори, 2 цибулини, 1 яблуко, 1 болгарський перець, 5 зубчиків часнику, спеції, 5 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Очисти баклажани, помідори, яблуко та гарбуз. Наріжте всі інгредієнти кубиком і туші в олії до м'якості на слабкому вогні близько 30 хвилин. Пропусти через м'ясорубку, знову доведи до кипіння і додай часник. Протушкуй ікру ще 3-5 хвилин і розклади її в підготовлені банки. Простерилізуйте їх 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів
8. Ікра з гарбуза та буряків на зиму
У цієї ікри ще яскравіший і апетитніший відтінок, ніж просто у гарбузової.
Тобі знадобиться: 1,5 кг гарбуза, 1 буряк, 2 цибулини, 1 морква, 120 мл олії, 2 ст.л. яблучного оцту, 3 ст. томатної пасти, 2 ч. л. солі, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю і натрій інші овочі. Обсмажити цибулю в олії до прозорості, додати овочі та смажити 10 хвилин, помішуючи. Влий 1 склянку води і протушкуй досі 30-35 хвилин до м'якості. Додай томатну пасту, спеції, оцет та часник. Протушкуй ікру ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
9. Ікра з гарбуза та кабачків з майонезом на зиму
Таке гармонійне поєднання смаків та текстур ще треба пошукати.
Тобі знадобиться: 2 кг гарбуза, 1 кг кабачків, 500 г цибулі, 250 г майонезу, 300 г томатного соусу, 150 мл олії, 100 г цукор, 50 г солі, спеції.
Приготування: Пропусти всі овочі через м'ясорубку і додай томатний соус, майонез та олію. Туши заготовку 1 годину на слабкому вогні і потім додай усі спеції та цукор. Протушкуй ще 1 годину на слабкому вогні і закатай ікру в стерилізовані банки.
10. Ікра з гарбуза з томатним соком на зиму
Пікантна ікра з гарбуза, що особливо гарна з м'ясними стравами.
Тобі знадобиться: 2 кг гарбуза, 500 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 2 головки часнику, 1 склянка олії, 2 ч.л. меленого червоного перцю, 500 мл томатного соку, 1/4 склянки оцту, 0,5 ст. солі, 1/2 склянки цукру.
Приготування: Пропусти гарбуз, цибулю, перець та часник через м'ясорубку. Додай решту інгредієнтів, доведи ікру до кипіння і тушкуй її близько 1 години на слабкому вогні, помішуючи. Закатай гарбузову ікру у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua