20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину

Заготівлі з капустою на зиму – це не тільки для зберігання, але й для різноманітності. Зібрали для тебе велику добірку найкращих способів приготувати капусту, щоб під рукою завжди була смачна, ароматна та корисна закуска. Зберігати такі заготовки рекомендуємо у темному прохолодному місці!

Зміст

  • 1. Капуста з медом на зиму
  • 2. Капуста з яблуками на зиму
  • 3. Квашена капуста з горілкою на зиму
  • 4. Капуста з грибами у томаті
  • 5. Пекінська капуста на зиму
  • 6. Капуста з буряком на зиму
  • 7. Маринована капуста з часником
  • 8. Овочевий салат із капусти на зиму
  • 9. Червонокачанна капуста на зиму
  • 10. Солянка з капусти на зиму
  • 11. Капуста Провансаль у банках
  • 12. Капуста з болгарським перцем на зиму
  • 13. Капуста в розсолі на зиму
  • 14. Капустяні щі на зиму
  • 15. Маринована цвітна капуста на зиму
  • 16. Квашена капуста у бочці
  • 17. Квашена капуста з дубовим листям
  • 18. Капуста з аспірином на зиму
  • 19. Капуста в томаті у мультиварці
  • 20. Капуста з журавлиною на зиму
  • 1. Капуста з медом на зиму

    Почнемо відразу з оригінального рецепту зі своєю родзинкою.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг капусти, 3 ст.л меду, 2 моркви, 100 г болгарського перцю, 3 л води, 3 ст.л. солі.

    Приготування: Наріж капусту, натрі моркву, тонко наріж перець і перемішай все з сіллю. Виклади в чисті банки і добре утрамбуй, щоб не було порожнеч. Залий водою, накрий кришками і залиш під гнітом на дві доби при кімнатній температурі. Злий розсіл, додай до нього мед, перемішай і знову залий їм капусту. Закрий банки та відправ їх на зберігання.

    2. Капуста з яблуками на зиму

    Вибирай яблука кислих чи кисло-солодких сортів – вони краще підходять до капусти.

    Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 2 моркви, 2 яблука, 1 ст. солі, 1 ч. л. цукру.

    Приготування: Наріж капусту, натрі моркву і дрібно наріж яблука. Змішай із цукром та сіллю, можеш ще додати спеції за смаком. Залиш заготовку на добу при кімнатній температурі під гнітом і періодично протикай її паличкою до дна. Забери її на тиждень у прохолодне місце в тій самій ємності, і потім розклади в стерильні банки і закатай.

    3. Квашена капуста з горілкою на зиму

    Така кількість алкоголю зовсім не впливає на смак, зате покращує безпеку.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 1 морква, 1,5 л води, 3 ст. горілки, по 2 ст. цукру та солі, спеції.

    Приготування: Наріж капусту, натрій моркву і утрамбуй їх в ємність для закваски. Нагрій воду приблизно до 40 градусів, додай сіль, залий капусту розсолом, щоб він покривав її на 1-2 см, і накрий ємність марлею. Перев'яжи та залиш капусту блукати в темному місці при кімнатній температурі на 2-3 дні. Пару разів на добу знімай піну і протикай капусту ножем чи паличкою до дна.

    Злий розсіл, додай до нього цукор, горілку та спеції. Капусту розклади в стерильні банки, потім залий цим розсолом, закатай і прибери на зберігання в прохолодне темне місце.

    4. Капуста з грибами у томаті

    Повноцінний готовий салат, який можна одразу подавати до столу або закрити на зиму.

    Зараз читають:20 рецептів з кокосовим молоком, які варто приготувати

    Тобі знадобиться: 4 кг капусти, 1 кг цибулі, 300 г томатної пасти, 400 мл води, 10 ст. цукру, 2 кг моркви, 600 г грибів, 600 мл олії, 200 мл оцту, 12 ч.л. солі, спеції.

    Приготування: Наріж капусту, натрі моркву, подрібни цибулю і виклади все у велику каструлю. Гриби спочатку відвари 20 хвилин у киплячій воді і потім додай туди. Додай решту інгредієнтів, перемішай і туші заготівлю 40 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Закатай у стерильні банки.

    5. Пекінська капуста на зиму

    Пекінська капуста делікатніша за білокачанну, тому вимагає менше обробки.

    Тобі знадобиться: 500 г пекінської капусти, 3 зубчики часнику, 2 ст. олії, 50 мл оцту, 1 ст.л. меленого коріандру, 2 ч.л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі.

    Приготування: Закип'яти літр води з усіма спеціями, цукром, сіллю, олією та оцтом. Наріжте пекінську капусту і змішай з нарізаним часником. Виклади її в стерильну банку та зали маринадом. Захід на зиму.

    6. Капуста з буряком на зиму

    Та рожево-червона капуста, яка так прикрашає будь-який святковий стіл.

    Тобі знадобиться: 1 качан капусти, 1 буряк, 5 зубчиків часнику, 3 лаврові листки, 4 см кореня хрону, 1,5 л води, по 70 г солі та цукру, 30 мл оцту.

    Наріж буряк тонкими слайсами, а капусту – середніми шматочками. Закип'ятіть воду з цукром і сіллю, і додай туди оцет. Виклади в стерильну банку часник, хрін, лаврушку та спеції за смаком. Туди ж виклади капусту та буряк, залий маринадом і закатай.

    7. Маринована капуста з часником

    Якщо немає льоху, то таку капусту краще зберігати у холодильнику.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг капусти, 1 головка часнику, 1 ч.л. гвоздики, 5 лаврових листків, 1 ч.л. запашного перцю, 1,5 л води, по 70 г солі та цукру, 4 ст.л. оцту.

    Приготування: Наріж капусту, довільно наріж часник, додай всі спеції і за бажанням влий трохи рослинної олії. Закип'яти воду з цукром, сіллю та оцтом, залий капусту гарячим маринадом і залиш на добу при кімнатній температурі. Розклади її по стерильним банкам для зберігання.

    8. Овочевий салат із капусти на зиму

    У цей салат можна брати будь-які сезонні овочі, які виявляться під рукою.

    Тобі знадобиться: 400 г капусти, 150 г моркви, 150 г цибулі, 550 г помідорів, 250 г баклажанів, 250 г болгарського перцю, 250 г огірків, 2 ч.л. солі, 2 ст. цукру, 2 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 60 мл рослинної олії, 50 мл оцту.

    Приготування: Наріж капусту. Половину помідорів очисти від шкірки і подрібни блендером, а решта довільно дрібно наріж, як і всі інші овочі. Виклади все в каструлю із сіллю, цукром та спеціями.

    Перемішай, влий олію з оцтом і знову перемішай. Залиш салат на пару годин при кімнатній температурі, періодично помішуючи. Доведи його до кипіння, протушкуй 20 хвилин і закатай у стерильні банки.

    9. Червонокачанна капуста на зиму

    Найпростіший, але дуже ошатний салат, який точно не завадить у шафі чи льоху.

    Тобі знадобиться: 500 г червонокачанної капусти, 500 мл води, 100 мл оцту, 40 мл рослинної олії, 2 горошини запашного перцю, 2 лаврові листки, 2 бутони гвоздики, 2,5 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру.

    Зараз читають:12 відмінних рецептів курячих ніжок з хрусткою скоринкою в духовці

    Приготування: Тонко нашаткуй капусту і добре разомни її руками з сіллю. Залиш капусту на 4-5 годин під гнітом, а потім щільно утрамбуй у стерильну банку. Закип'яти воду з рештою інгредієнтів, крім олії, і проварити 5 хвилин. Залий капусту маринадом і потім зверху влий гарячу олію. Закатай банку.

    10. Солянка з капусти на зиму

    Класична грибна солянка найкраще виходить із лісовими грибами.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 2 кг грибів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 склянка олії, 1 л води, 1 склянка томатної пасти, 2 ст.л. оцту, 4 лаврові листи, 1 ст.л. перцю горошком, 3 ст.л. солі, 4 ст. цукру.

    Приготування: Відварити гриби 15-20 хвилин у киплячій воді і довільно їх наріж. Наріж капусту, натрій моркву і наріж цибулю пір'ям. Розведи томатну пасту у воді, змішай усі інгредієнти з рецепту, окрім оцту, та доведи солянку до кипіння. Проварити її 40 хвилин на середньому вогні, влий оцет, протушкуй ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.

    11. Капуста Провансаль у банках

    Проста універсальна заготівля, яку краще подавати зі свіжою зеленню.

    Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 3 ст. олії, 1 морква, 1 болгарський перець, 1,5 ст.л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 2 ст. оцту, 150 мл води, 1 зубчик часнику.

    Приготування: Довільно нашаткуй всі овочі і змішай їх з цукром і сіллю. Закип'яти воду, дай їй охолонути і додай олію та оцет. Залий овочі цим маринадом і розклади в стерильні банки. Накрий поліетиленовими кришками та зберігай у холодному місці.

    12. Капуста з болгарським перцем на зиму

    Красиво та дуже смачно одночасно!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг капусти, по 300 г моркви, фіолетової цибулі та болгарського перцю, 100 г цукру, по 150 мл олії та оцту, 1,5 ст.л. солі.

    Тонко нашаткуй капусту, натрі моркву і дрібно наріж інші овочі. Виклади все в каструлю, змішай з рештою інгредієнтів і залиш на пару годин. Розклади по стерилізованих банках і стерилізуй їх ще півгодини у киплячій воді. Закатай заготівлю.

    13. Капуста в розсолі на зиму

    Для цього рецепту рекомендуємо використовувати морську сіль.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 1 морква, 2 ст. солі, 10 горошин перцю, 1 ст. кмину, 500 мл води.

    Приготування: Натрій моркву, нашаткуй капусту і зміщуй їх з сіллю та спеціями. Утрамбуй все це у велику банку, влий воду, щоб вона не покривала капусту, і залиши все це під гнітом у теплі на 3 дні. Періодично проколюй до дна дерев'яною паличкою. Розклади капусту по стерильним банкам і закатай.

    14. Капустяні щі на зиму

    Можеш додати до капусти будь-яку листову або звичайну зелень до смаку.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 200 г моркви, 40 г солі.

    Приготування: Дуже дрібно нашаткуй капусту або подрібни її в блендері. Натрій моркву і перемішай овочі з сіллю. Залиш все це під гнітом на 2-3 доби в теплі, і перемішуй усі двічі на день. Розклади заготовку в стерильні банки та зберігай у холодному місці.

    15. Маринована цвітна капуста на зиму

    Злегка урізноманітним добірку хрусткої капустою з базиліком.

    Тобі знадобиться: 500 г цвітної капусти, 1 гострий перець, 1 гілочка базиліка, 30 мл оцту, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.

    Зараз читають:15 легких рецептів свинячих реберець у соєвому соусі

    Приготування: Щільно поклади в літрову банку суцвіття цвітної капусти, скільки піде. Додай гострий перець, базилік та спеції за смаком. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий цю воду і знову закип'ятіть її з цукром і сіллю. Залий капусту, додай у банку оцет і закатай.

    16. Квашена капуста у бочці

    Власникам власного льоху точно знадобиться цей рецепт!

    Тобі знадобиться: 10 кг капусти, 600 г моркви, 200 г солі, 50 г цукру, спеції.

    Приготування: Наріж капусту, натрі моркву і разомни всі разом з цукром, сіллю і спеціями за смаком. Виклади на дно бочки пару цілого капустяного листя.

    Максимально щільно утрамбуй капусту, накрий цілим листом або 2-3 шарами марлі і залиш все під гнітом приблизно на 4 дні при кімнатній температурі. Щодня протикай капусту чимось довгим і гострим до дна бочки. Після цього закрий бочку та прибери на зберігання.

    17. Квашена капуста з дубовим листям

    Дубове листя надає капусті дуже тонку і легку деревну нотку.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 120 г моркви, 40 г солі, 20 г цукру, 2 дубові листки, 30 мл горілки.

    Приготування: Наріж капусту і моркву, змішай все разом з сіллю і цукром, і трохи розімні. Ошпарь листя окропом і виклади на дно бочки або банки.

    Щільно втрамбуйте капусту, накрийте кришкою і залиште кваситися приблизно на 3 дні при кімнатній температурі. Проколюй її шпажкою до дна 1-2 рази на день. Виклади готову капусту в стерильні банки, залий горілкою та закрий кришками.

    18. Капуста з аспірином на зиму

    Аспірин ніяк не впливає на смак заготівлі, але запобігає броденню та появі плісняви.

    Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 100 г моркви, 60 г цукру, 60 г солі, 3 таблетки аспірину, 12 горошин перцю, 3 лаврові листки.

    Приготування: Тонко нашаткуй капусту, натрі моркву і розімни їх разом із сіллю. У чисту 3-літрову банку виклади таблетку аспірину, третину цукру та третину спецій. Утрамбуй половину капусти. Знову виклади аспірин, цукор та спеції. Утрамбуй капусту, що залишилася, і знову виклади аспірин, цукор і спеції. Залий все окропом і закатай.

    19. Капуста в томаті у мультиварці

    Дуже легка, але водночас смачна заготівля на зиму.

    Тобі знадобиться: 750 г капусти, 60 г томатної пасти, 20 г солі.

    Приготування: Тонко наріж капусту і готуй її 45 хвилин в мультиварці в режимі «Гасіння». За 7 хвилин до кінця додай сіль та томатну пасту. Розклади заготовку в стерильні банки і продовжуй стерилізувати їх ще 15-20 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.

    20. Капуста з журавлиною на зиму

    Замість журавлини можна взяти калину, горобину чи смородину. Але калину чи горобину спочатку підморозь, щоб вони не гірчили.

    Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 2 моркви, 2 жмені журавлини, 1 ст.л. солі, 1 ч. л. цукру.

    Наріжте капусту, натрій моркву і змішай їх з цукром і сіллю. Додай журавлину, акуратно перемішай і залиште на 2 дні під гнітом при кімнатній температурі. Періодично протикай все шпажкою. Потім забери заготівлю на 5 днів у холодне місце, і вже після цього закатай капусту в стерильні банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *