Хоч стерилізація і дозволяє заготовкам краще зберігатися взимку, але чим довше термообробка – тим менше вітамінів збережуть овочі. Помідори з достатньою кількістю кислоти або цукру як консерванти цілком можна приготувати і без додаткової стерилізації. Ділимося 15 чудовими рецептами!
Зміст
1. Солодкі помідори на зиму
Ідеальна закуска на святковий стіл чи щодня.
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 2-3 головки часнику, 1 ст. чорного перцю горошком, 3-4 парасольки кропу, 100 мл оцту, 2 л води, 6 ст. цукру, 2 ст. солі.
Розклади кріп, часник , перець горошком і помідори в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин. Після чого злий, знову закип'яти і залий цю воду назад ще на 10 хвилин. Знову злий, додай до неї цукор, сіль і оцет, і ще раз доведи до кипіння. Залий помідори маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.
2. Пряні помідори з цибулею без стерилізації
За бажання, додай будь-які інші прянощі до смаку.
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 4 цибулини, 1 головка часнику, 2 пучки петрушки, 2 жмені листя вишні та смородини, 1 ст.л. чорного перцю горошком, 6 бутонів гвоздики, 6 лаврового листя, 200 мл оцту, 400 г цукру, 2 ст.л. солі.
Розклади нарізану цибулю, часник, зелень , всі спеції та добавки в чисті сухі банки. Щільно поклади промиті помідори, залий окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Потім злий цю воду, всип сіль і цукор, знову закип'яті і проварити 2-3 хвилини. Влий оцет, залий помідори маринадом і заходи на зиму.
3. Помідори у власному соку на зиму без стерилізації
Неодноразово знадобляться для приготування інших страв.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 2 ст. олії, 2 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, спеції.
Приготування: Наповни кілька банок помідорами, а помідори, що залишилися, – подрібни блендером і перетрій через сито. Соку, що вийшов, повинно вистачити, щоб повністю залити заготовки.
Зараз читають:12 дивовижних рецептів макаронів з сиром у духовці
Залий окропом помідори в банках, залиш на 15 хвилин і злий цю воду. Закип'ятити томатний сік, провари 3 хвилини і додай сіль, цукор та спеції. Далі влий рослинне масло і оцет, перемішай і залий ним помідори. Захід на зиму.
4. Помідори у желе на зиму
За таким самим принципом можна консервувати цілі або нарізані помідори.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 3-4 цибулини, 2 ст. желатину, 2 ст.л. олії, 2 ч.л. оцтової есенції, 5 ст. цукру, 4 ст. солі, спеції та добавки для консервації.
Приготування: Виклади спеції та добавки в чисті сухі банки. Шарами поклади помідори і кільця цибулі, щоб зверху виявилася цибуля. Розведи желатин у невеликій кількості води за інструкцією на упаковці.
Залий помідори окропом на 10 хвилин, злий цю воду і всип у неї сіль, цукор та спеції за смаком. Провари 5-7 хвилин, влий желатин і оцтову есенцію, перемішай і залий помідори маринадом. Закатай банки на зиму.
5. Зелені помідори на зиму без стерилізації
Не лише смачна, а й дуже яскрава овочева закуска!
Тобі знадобиться: 1 кг зелених помідорів, 2 стручки гострого червоного перцю, 1 головка часнику, 2 пучки зелені, 3 ст.л. оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
За допомогою блендера або м'ясорубки подрібни червоний перець, часник та зелень. Надріж зелені помідори навхрест і нафаршируй їх цією начинкою.
Уклади заготовки в чисті сухі банки, залий окропом і залиш на 20 хвилин під кришками. Після чого злий цю воду, заново закип'яти і залий назад. Знов злий, додай сіль та цукор, і закип'ятим ще раз. Влий оцет, залий помідори маринадом і закатай на зиму.
6. Салат із помідорів з овочами на зиму без стерилізації
Підійдуть червоні, зелені або жовті помідори, але головне, щоб вони були невеликі.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 300 г болгарського перцю, 300 г моркви, 200 г цибулі, 150 мл олії, 150 мл оцту, 200 г цукру, 50 г солі, спеції.
Приготування: Наріж помідори на часточки, а решта овочів – тонкими смужками. Додай зелень, часник чи чилі, якщо хочеш. Всип сіль, цукор і спеції, перемішай і залиш заготівлю на 2 години. Потім влий рослинне масло і оцет, доведи до кипіння, проварити 30 хвилин на слабкому вогні і закатай салат у стерилізовані банки.
7. Кетчуп із помідорів без стерилізації
Домашній кетчуп точно в рази корисніше, ніж будь-які магазинні соуси!
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 300 г яблук, 150 г цибулі, 30 мл оцту, 200 г цукру, 2 ч.л. солі, 20 г паприки, 10-15 г меленого червоного перцю, спеції, ароматні трави.
Зараз читають:12 салатів з восьминогом, які полюблять навіть примхливі гурмани
Очисти і наріж помідори, відправ їх в каструлю, доведи до кипіння і протушкуй 15 хвилин. Якщо вони не дали достатньо соку, тоді влий трохи води. Очисти та подрібни цибулю та яблука, і відправ все в томатну масу. Вари кетчуп 50-60 хвилин до густоти.
Після чого блендером подрібни заготовку до однорідності, додай цукор, сіль та спеції, і провари ще 10 хвилин. За 5 хвилин до кінця готування – влий оцет. Закатай кетчуп у стерилізовані банки.
8. Аджика на зиму без стерилізації
Спеціально для всіх любителів гострих овочевих закусок.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 500 г моркви, 500 г болгарського перцю, 500 г цибулі, 200 г часнику, 200 г гострого червоного перцю, 400 мл олії, 100 мл яблучного оцту, 100 г цукру. солі, спеції.
Приготування: Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку, влий олію і додай сіль з цукром. Протушкуй заготовку на слабкому вогні до бажаної густоти – 2-3 години. За 5 хвилин до кінця готування – влий оцет і всип спеції. Закатай аджику у стерилізовані банки.
9. Квашені помідори на зиму без стерилізації
Готові помідори без проблем можуть зберігатися цілий сезон у темному холодному місці.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 пучок стебел селери, 2 пучки кропу, 2 пучки петрушки, 10 зубчиків часнику, 10 ст.л. цукру, 10 ст. солі, 5 л води.
Приготування: Вимий помідори та зроби в них невеликі отвори або заглиблення. Довільно наріж часник, селера та зелень. Закип'яти воду з сіллю і цукром, відправ у неї селеру, проварити півхвилини і відразу дістань.
Шарами поклади помідори, часник, селера та зелень у банки – останнім шаром має бути зелень. Залий помідори киплячим розсолом, накрий заготовки блюдцем і залиш на 3 дні в теплому приміщенні. Після чого накрий банки капроновими кришками та прибери на зберігання.
10. Томатна паста на зиму без стерилізації
Домашня томатна паста досить довго готується, але результат того вартий!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1,5 ст. оцту, 0,5 ч.л. солі.
Наріж помідори , виклади їх у каструлю і доведи до кипіння. Проварити заготовку 30 хвилин на слабкому вогні і перетрій через сито. Після чого вари томатну пасту 1,5-2 години до бажаної густоти, але посоли і влий оцет в кінці. Чим густіша буде паста, тим частіше її потрібно помішувати. Закатай у стерилізовані банки.
11. Салат із помідорів з капустою на зиму без стерилізації
Оригінальний і в той же час дуже простий за складом та приготуванням.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1,5 кг капусти, 800 г моркви, 800 г болгарського перцю, 800 г цибулі, 200 мл олії, 1 ст.л. оцтової есенції, 50 г солі, 50 г цукру, спеції.
Зараз читають:Теплий салат з курячою печінкою: 15 рецептів, які легко повторити вдома
Приготування: Тонко наріж всі овочі та обсмаж цибулю до легкої золотистості. Змішай овочі, сіль та цукор, і залиши заготовку на 30-40 хвилин. Влий рослинне масло, додай спеції і доведи до кипіння. Протушкуй салат 10 хвилин, влий оцтову есенцію і закатай у стерилізовані банки.
12. Помідори зі зливами без стерилізації
Вибирай невеликі помідори – на кшталт чері, коктейльних чи вершки.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 1 кг слив, 1 головка часнику, 4 ст. оцту, 6 ст. цукру, 4 ст. солі, спеції.
Розклади помідори, сливи, часник і спеції в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Після чого злий цю воду, всип у неї сіль із цукром і знову доведи до кипіння. Додай оцет, залий помідори гарячим маринадом і заходи на зиму.
13. Помідори із болгарським перцем на зиму без стерилізації
Цей рецепт точно стане одним із твоїх коханих!
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 3 кг болгарського перцю, 100 г часнику, 200 мл оцту, 300 г цукру, 200 г солі.
Приготування: Наріж болгарський перець великими смужками. Виклади помідори, перець і зубчики часнику в чисті сухі банки, і залий окропом на 20 хвилин. Потім злий цю воду і повторно закип'ятити з оцтом, цукром і сіллю. Залий помідори маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.
14. Томатний соус з базиліком на зиму без стерилізації
Ідеально підійде для приготування різноманітних італійських страв та не тільки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 5 болгарських перців, 4 цибулини, 2 пучки базиліку, 1 пучок петрушки або кінзи, 1 пучок кропу, 1 головка часнику, 150 мл рослинної олії, 1,5 ст.л. оцту, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі, спеції.
Приготування: Пропусти помідори, перці та цибулю через м'ясорубку. Всип сіль і цукор, доведи заготовку до кипіння і проварити 30 хвилин на слабкому вогні. Додай всі спеції, подрібнену зелень та часник. Проварити ще 10 хвилин, а за 2 хвилини до кінця готування – влий оцет. Закатай томатний соус у стерилізовані банки на зиму.
15. Мариновані помідори з виноградом на зиму
Виходить у рази оригінальнішим і яскравішим, ніж закуска з одних тільки помідорів.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 600 г винограду, 4 гілочки кропу, 2 ст. оцту, 100 г цукру, 2 ст. солі, спеції.
Виклади помідори , виноград, кріп і всі спеції в чисті сухі банки. Залий окропом на 15 хвилин, а потім злий цю воду, додай сіль, цукор і оцет, знову закип'яті і залий назад. Захід помідорів з винограду на зиму. Готово!
Джерело: dietcenter.com.ua