Кілька правил, які допоможуть правильно харчуватися навіть при високому темпі життя.
Пояснюючи собі та іншим, чому вони не можуть харчуватися правильно, люди знаходять масу виправдань. Здорові продукти нібито коштують надто дорого, страви з них виходять дуже прісні, їх важко готувати. Але найпоширеніше виправдання — відсутність часу. Коли люди намагаються поєднати сім'ю, кар'єру і саморозвиток, вільного часу дійсно залишається небагато. Але є кілька правил, які допоможуть правильно харчуватися навіть при високому темпі життя, інформує Ukr.Media.
Правило №1: Заздалегідь продумати меню
У головах багатьох людей протягом усього робочого дня крутиться питання «Що приготувати сьогодні?». На його обдумування витрачається багато енергії, яку можна було б витратити на щось більш продуктивне. У результаті вибір падає на щось просте, ситне і калорійне. Сил продумати меню для смачної та корисної вечері не залишається.
Тому цим питанням варто потурбуватися заздалегідь. Достатньо один раз на тиждень витратити годину, щоб скласти для себе раціон на 7-10 днів з урахуванням необхідної для себе добової калорійності, відсоткового співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
У такого підходу і фінансова вигода очевидна: більшу частину продуктів теж доведеться купувати заздалегідь. Необхідність відвідувати магазин кожен день відпадає разом зі спокусою купити непотрібних ласощів: солодощів з підсилювачем смаку або снеків з фаст-фуду.
Правило №2: Не соромитися і не лінуватися носити з собою обід
Основне прийняття їжі — це обід. Безліч людей в силу обставин обідає не вдома, а на роботі чи на навчанні. Здавалося б, що може бути простіше, ніж взяти з собою контейнер з наперед приготованою їжею? Але багато хто воліє не відділятися від колективу і перекушувати в кафе поруч з офісом. Інші соромляться користуватися загальною мікрохвильовкою. Треті просто не хочуть обтяжувати себе.
Якщо людина поставила собі мету — харчуватися правильно, доведеться проявити деяку самодисципліну. Ніхто не буде засуджувати того, хто приніс на роботу корисну гречку, а не купив в магазині готовий салат. А хтось, можливо, навіть позаздрить такій силі волі.
Зовсім необов'язково брати з собою суп, який можна розплескати і незручно їсти, але гарнір із крупів і овочевий салат буде відмінним варіантом.
Правило №3: Знати основи правильного харчування
Якщо не просто зазубрити для себе постулати правильного харчування, а розуміти, як вони працюють, орієнтуватися в цьому питанні стане набагато легше.
Практичний приклад: всі знають відоме правило — щоб не набирати вагу, потрібно витрачати стільки ж енергії, скільки її споживаєш. Деякі дівчата вважають, що якщо протягом дня у них не було можливості щільно перекусити, ввечері можна «почастувати себе» піцою або іншою важкою їжею. Адже добова норма калорій не буде перевищена через денне голодування, а значить, загроза зіпсувати фігуру такою вечерею начебто відсутня!
Насправді, краще знайти можливість пообідати простою їжею, а ввечері повечеряти білками і клітковиною, наприклад, овочевим салатом і горіхами. Відсутність вуглеводів на ніч попередить виникнення набряків і стрибки цукру в крові.
Правило №4: Харчуватися за режимом
Якщо не морити себе голодом і приймати їжу в один і той же час, в організмі виробляться певні біоритми, а бажання періодично об'їдатися зникне. Режим передбачає чотирьох — або п'ятиразове прийняття їжі протягом дня. Сюди входять:
- сніданок;
- обід;
- вечеря;
- два перекуси.
Не можна допускати у себе виникнення сильного відчуття голоду: так контролювати апетит буде набагато простіше. Розмір порцій не повинен становити понад 250-300 г, а перерви між їжею варто робити не довше 4 годин. При цьому потрібно орієнтуватися на своє самопочуття. Комусь набагато комфортніше приймати їжу 2-3 рази на день.
Правило №5: Вміти імпровізувати!
Правильно харчуватися — не означає у всьому собі відмовляти і їсти тільки те, що приготоване своїми руками. Кожен з нас може потрапити в незаплановану ситуацію, наприклад, отримати ввечері раптове запрошення в кафе від друзів.
У таких ситуаціях потрібно навчитися вибирати для себе найбільш прийнятні страви. Практично в кожній точці живлення меню містить кілька вегетаріанських позицій — їх і можна замовити без шкоди для здоров'я і фігури. Також завжди можна попросити офіціанта не додавати у вибрану страву олію, жирний соус або будь-який інший небажаний інгредієнт.
Головне — ставитися до питання харчування раціонально, тримати себе в рамках, але не підпорядковувати свої будні метушні навколо їжі.
Джерело: ukr.media