Ароматний базилік – не тільки чудова спеція та доповнення до основних страв, але ще й дуже цікава основа для найрізноманітніших напоїв. Його використовують при приготуванні лимонадів, коктейлів, а ще для варіння компотів на зиму або літо. І саме на компотах ми сьогодні зупинимося докладніше!
Зміст
1. Компот з базиліку та м'яти з тростинним цукром
Почнемо з кращого літнього компоту, якого будуть у захваті всі домочадці.
Тобі знадобиться: 50 г базиліка, 2 л води, 20 г м'яти, 1/2 лимона, 8 ст. коричневий цукор.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай у неї цукор і розмішай. Додай нарізаний лимон, базилік та м'яту. Знову доведи компот до кипіння, зніми з вогню і дай йому настоятися 15 хвилин під кришкою.
Зараз читають:Огірки часточками на зиму: 12 найсмачніших рецептів
2. Компот з базиліка та лимона
Смачний та освіжаючий, з мінімальної кількості найпростіших інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 1 л води, 100 г цукру, 1/4 лимона.
Промий базилік, додай до нього цукор і нарізаний лимон, і залий водою. Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні і зніміть компот з плити.
3. Компот із базиліку з лимонною кислотою на зиму
Розповідаємо, як закатати той самий улюблений компот на зберігання.
Тобі знадобиться: 150 г базиліка, 300 г цукру, 5 г лимонної кислоти, 3 л води.
Виклади листя базиліка в стерилізовану банку і засип цукром з лимонною кислотою. Залий заготовку окропом і заходьте на зиму.
4. Компот із базиліка з медом
Залежно від своїх переваг – можеш взяти більше або менше меду.
Тобі знадобиться: 2 пучки базиліка, 2 лимони, 3 л води, 150 г меду.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай нарізаний базилік і залиши настоюватися на півгодини. Потім додай лимонний сік та мед, знову нагрій компот, щоб мед розчинився, і зніми його з вогню.
5. Компот із зеленого та фіолетового базиліка
Можеш охолодити його і пити, або закатати в банки на зиму.
Зараз читають:15 салатів з авокадо та огірком, які сподобаються всій родині
Тобі знадобиться: 90 г фіолетового базиліку, 50 г зеленого базиліку, 1 лимон, 280 г цукру, 3 л води.
Перебери листя базиліка, дрібно наріж лимон, а воду доведи до кипіння. Додай базилік у окріп. Через 5 хвилин додай лимон та цукор, провари ще 5 хвилин і зніми з вогню. Дай компоту настоятися під кришкою 20 хвилин і потім процідити.
6. Компот із базиліка з лаймом на зиму
Лайм надає компоту оригінальніші цитрусові нотки, ніж лимон.
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліку, 1 лайм, 2 л води, 300 г цукру.
Виклади в стерилізовану банку листя базиліка і нарізаний кружальцями лайм. Засип все цукром, залий окропом і закатай компот на зиму.
7. Компот із базиліка з яблуками
Ідеально підходить проста садова Антонівка.
Тобі знадобиться: 3 яблука, 1 пучок базиліка, 4 гілочки м'яти, 2 ст. лимонного соку, 2 л води, 200 г цукру.
Виклади в стерилізовану банку нарізані часточками яблука, базилік і м'яту. Зали окропом і залиш на 5 хвилин під кришкою. Злий воду, додай цукор і лимонний сік, знову закип'яти і залий назад. Закатай компот.
8. Компот із базиліка з аґрусом на зиму
Ще одне дуже гармонійне поєднання, а також насичений колір компоту.
Зараз читають:20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 2 склянки аґрусу, 2-3 л води, 250 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти.
Приготування: Виклади в підготовлену банку базилік і агрус, залий їх окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий воду, знову закип'ятіть її з цукром, і додай лимонну кислоту. Залий цей сироп назад у банки і закатай.
9. Компот із базиліка з апельсином на зиму
Готовий компот вражає своїм яскравим та незвичайним ароматом.
Тобі знадобиться: 1 апельсин, 1 пучок базиліку, 100 г цукру, 2 л води.
Виклади в стерилізовану банку базилік і нарізаний кружальцями апельсин. Можеш також додати гілочку чебрецю або м'яти. Закип'ятіть воду з цукром, залий цей сироп у банку і закатай компот на зиму.
10. Компот із базиліка з вишнею
Дуже простий і водночас оригінальний до смаку!
Тобі знадобиться: 2 склянки вишні, 2 пучки базиліку, 3 л води, 200 г цукру.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор і розмішай. Додай вишню та базилік, провари компот ще 10 хвилин, зніми з вогню і дай йому 20-30 хвилин настоятися під кришкою.
Джерело: dietcenter.com.ua