З давніх часів Різдво було головним святом року. Закінчувався строгий пост, який наказував дотримання меню з пісних страв і забороняв веселощі. Люди чекали свята і готувалися до нього. Наступні за Різдвом 12 днів вважалися святими в честь 12 апостолів. Звідси і пішла традиція готувати на Різдво 12 страв.
Зміст
Салати
Закусочний стіл найчастіше складається з овочевих або м’ясних салатів, але можна приготувати і закуски з скумбрії.
Салат Полонинський
Технологія приготування салату така:
@ сабодошевська
Винегрет
Щоб приготувати цей салат, необхідно відварити буряк, картопля, морква і квасоля. Нарізати овочі дрібними кубиками і перемішати. Потім додати подрібнений ріпчаста цибуля, квашену капусту і присмачити олією. Квасоля можна замінити зеленим горошком. Готовий салат посолити і поперчити. Кількість овочів залежить від того, на скільки персон готується страва.
Основні страви
Набір основних страв на різдвяному столі може відрізнятися, але незмінними завжди залишаються:
- вареники або голубці;
- кутя;
- капусняк;
- качка або гусак;
- холодець.
Кутя
Кутя – головна страва різдвяного столу. Щоб її приготувати, треба:
@nataha_bakulinaa
Різдвяний гусак з кислою капустою
Щоб блюдо вийшло смачним, гусак повинен бути не морозивом і досить жирним. Гусячу тушку ріжуть на дрібні шматочки (порції). Жир теж подрібнюють, поміщають в підготовлену форму для смаження, растопляют (шкварки видаляють) і обсмажують на ньому шматки птиці до появи золотистої скоринки. Поки м’ясо смажиться, нарізати півкільцями 2 цибулини і 150 г бекону. Підсмажене м’ясо перекладають в інший посуд, а в останньому жиру обсмажують цибулю і бекон (5 хвилин) і знімають з вогню.
Потім форму рівномірно заповнюють 1 кг квашеної капусти, додають по 10 шт. ялівцевих ягід і горщиків перцю, зверху укладають шматки птиці, все заливають 2 ст. підсоленої води і запікають у духовці при температурі 170 ° С протягом 2,5 години.
Капусняк
Капусняк – перша страва, яку готують за такою технологією:
@linkova_nastya
Овочеве рагу
Технологія приготування овочевого рагу включає наступні кроки:
Зараз читають:Різниця між білою і червоною квасолею
Пиріг з капустою і грибами
Рецепт пирога і процес приготування прості:
@ prostye_recepty06
Вареники з картоплею
Приготування вареників з начинкою включає 3 етапи:
Запечені яблука з медом і горіхами
Щоб приготувати цей десерт, необхідно:
@naturinki
Святкова курка з апельсинами
Технологія приготування страви наступна:
Порося з гречаною кашею
Для запікання поросяти з гречкою необхідно:
Голубці
Голубці готують в 5 етапів:
- 1 цибулину і 1 моркву почистити, дрібно нарізати і обсмажити на олії;
- 2-3 томата середнього розміру натерти на тертці (шкурки викинути);
- ½-¾ ст. рису відварити до напівготовності;
- 2-3 зубки часнику пропустити через прес;
- нарубати зелень (петрушку, кріп);
- м’ясний фарш і овочі перемішати, посолити, поперчити.
Зараз читають:Рецепти авокадо приготованого у фритюрі
@ myasnov.russia
Качка з яблуками
Качку вагою не менше 1,5 кг спочатку випатрати, вимити, підсушити паперовим рушником і натерти (в т. Ч. Зсередини) сумішшю солі і перцю і залити маринадом на ніч. Щоб приготувати маринад, в емальованому посуді змішують:
- сік 1 лимона;
- 1 ч. Л. бальзамічного оцту;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ст. л. оливкового масла;
- 1 ст. л. меду.
Промаринуватися качку начиняють 2 яблуками, порізаними на часточки, упаковують в рукав і поміщають в духовку (200 ° С) на 1,5 години. За 15 хвилин до закінчення гасіння рукав розрізати.
Рулети
Популярною їжею до різдвяного столу є м’ясні рулети.
Рулети зі свинини з грибами
Щоб приготувати свинячі рулети з грибами, необхідно взяти 700 г свинячої м’якоті і розрізати її на шматки товщиною не більше 1 см, натерти сіллю, а потім відбити, перетворивши в коржі. Тепер слід приготувати начинку. Для цього на сковороді в 2 ст. л. рослинного масла обсмажують 1 дрібно нарізану цибулину, додають 500 г порізаних печериць і продовжують смажити до тих пір, поки не випарується рідина. Відварити круто 2 яйця, подрібнити їх, додати 150 г тертого сиру, підсмажені овочі і перемішати.
На кожну м’ясну корж покласти по 2 ст. л. начинки, загорнути в трубочку і закріпити ниткою або зубочисткою. Рулети обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Тепер рулети слід викласти в ємність для запікання, залити 1,5 ст. води і 1 ст. вершків, посипати сіллю, перцем і випікати в духовці (180 ° С) 30 хвилин.
Курячий рулет
Курячий рулет готується аналогічно попередньому рецепту. Заготовки для загортання начинки роблять з курячого філе. Кожну заготовку посолити, поперчити і натерти приправами для курки, наприклад, каррі. До складу начинки можна включити будь-які поєднання овочів та інших продуктів за смаком: гриби, болгарський перець, цибуля, бекон, пряну зелень, омлет і т. Д. Відмінністю є спосіб запікання: рулети слід загорнути у фольгу, помістити в духовку (200 ° С ) і запікати близько 1 години.
Десерти
Без десертів не може обійтися жоден святковий стіл.
Ізюмний торт
Щоб приготувати торт, треба взяти 30 г родзинок, пропустити його через м’ясорубку, додати 1,5 ст. теплого молока і 1 ст. цукру, все перемішати і остудити. В отриману масу вбити 3 яйця, 1 ч. Л. гашеного соди, 1 ст. муки. Все перемішати, розділити на 2 частини і кожну випікати по 45 хвилин. Обидва коржа розрізати уздовж ще на 2 частини і кожну змастити кремом, який готують, збиваючи міксером 400 г сметани з 1 ст. цукру і ваніліном.
Кекс з родзинками і цукатами
Для приготування кексу взяти 100 г вершкового масла, розтопити його, всипати 0,5 ст. цукру і збити. Потім додати 2 яйця, по 10 г ванільного цукру і розпушувача і знову збити. Продовжуючи збивати, додати 0,5 ст. молока, 2 ст. муки. Тісто не повинно містити грудок.
50 г цукатів дрібно порізати, перемішати з 50 г розмоченого в гарячій воді родзинок. Суміш додати в тісто, добре перемішати і дати постояти 10 хвилин. Потім все перелити в форму для запікання, вистелену пергаментом, поставити в духовку (180 ° С) і випікати 40-50 хвилин.
Пряниковий будиночок
Для приготування тіста в каструлю кладуть по 150 г вершкового масла і меду, 100 г цукру і по щіпці мелених спецій (імбиру, кориці, гвоздики, кардамону) і на невеликому вогні доводять до кипіння, періодично помішуючи, потім остуджують. До теплої маси додають по 200 г пшеничного і житнього борошна, перемішаної з 1 ч. Л. соди, 1 яйце і 1 жовток, 1 щіпку солі. Тісто добре вимішують, загортають у плівку і кладуть в холодильник на 2 години.
Поки тісто остигає, зробити з паперу викрійки частин будиночка: 2 головні стіни розміром 120 на 90 мм, 2 бічні – 80 на 90 мм, що включають бічну частину даху висотою 75 мм, 2 ската даху розміром 150 на 100 мм.
Зараз читають:Тост з авокадо: з яйцем пашот, пікантні рецепти на сніданок
Заготовленого кількості тіста вистачить на 2 будиночка, значить, його треба розрізати на 12 частин, кожну розкачати, вирізати відповідну деталь і художньо оформити. Всі деталі викласти на деко, застелене пергаментом, і поставити в духовку (200 ° С) на 10 хвилин.
Тепер готують глазур, для чого міксером збивають густу піну з 1 білка, 100 г просіяного цукрової пудри і 1 ч. Л. лимонного соку. Глазур’ю склеюють частини будиночка і прикрашають його на власний смак.
@lena_otvo
Пиріг з яблуками
Цей святковий пиріг готується просто. У мисці розбивають 3 яйця, додають 1 ст. цукру і збивають міксером до білої піни. Потім всипають ¼ ч. Л. розпушувача, 1 ст. борошна і перемішують. 2 середніх яблука очищають від серцевини і розрізають на скибочки. Форму для випічки змащують маслом, посипають панірувальними сухарями або борошном, викладають дно яблуками, заливають тестом і випікають в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 ° C. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.
Рогалики з ваніллю
Для приготування тіста в чашу міксера треба помістити і перемішати сухі продукти:
- 250 г борошна;
- 70 г цукру;
- 100 г меленого мигдалю;
- 2 ст. л. з верхом крохмалю;
- 2 пакетики ванільного цукру;
- щіпку солі.
Додати 200 г порізаного кубиками масла і розім’яти за допомогою спіральних насадок. Додати 2 жовтки і швидко замісити тісто, сформувати з нього кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на 1 годину. Тісто нарізати на невеликі шматочки, з яких сформувати рогалики, укласти їх на деко, покритий пергаментом, і випікати 15 хвилин до золотистого кольору при температурі 180 ° С.
Трюфелі з чорної квасолі
Цей десерт, на відміну від попередніх, які не печуть, а заморожують. Спочатку в блендері змішують 1 ст. вареної чорної квасолі, 2 ст. л. кокосового масла, 2-3 ст. л. кленового сиропу, 3 ст. л. какао-порошку, 1 ч. л. чистого ванільного екстракту і дрібку солі. Якщо отримана маса недостатньо солодка, то можна додати цукор за смаком. За допомогою чайної ложки брати порції суміші і формувати з них кульки, які потім треба укласти на деко, вистелений пергаментом, і прибрати в морозилку на 30 хвилин.
Заморожені цукерки дістати з холодильника і в кілька прийомів вмочити в заздалегідь розтоплений шоколад. Після кожного обмакувания необхідно давати шоколаду застигнути.
Соління
Спеціально до Різдва соління не готують, а відкривають ті, що заготовлені з осені. Це можуть бути солоні огірки і помідори, мариновані гриби, квашена капуста.
Холодець
Холодець – традиційне блюдо, без якого не обходиться ні Новий рік, ні Різдво Христове.
Рецепт традиційного холодцю включає наступні інгредієнти:
- яловичина – 1 велика кістка з м’ясом;
- свиняче копито – 1 шт .;
- курка домашня – 1 шт .;
- морква – 1 шт .;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- часник – 2-5 зубчиків;
- лавровий лист – 2 шт .;
- сіль, перець – за смаком;
- перець чорний горошком – за смаком.
Технологія приготування цього новорічного різдвяної страви наступна:
Холодець традиційно подають з хріном.
@ jazzcafeunderground
Напої
Компот з сухофруктами
Щоб приготувати цей напій, необхідно взяти сухофрукти (яблука, груші) з розрахунку 100-120 г і 2-3 ст. л. цукру на 1 л води. Сухофрукти промити, залити холодною водою і залишити на 20 хвилин, після чого (у цій же воді) поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім в киплячий напій всипати цукор, розмішати і варити ще 15 хвилин. Якщо є можливість, додати в компот 200-300 г свіжої або замороженої чорної смородини, так напій придбає неповторний аромат. Зняти компот з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 15-30 хвилин.
Збитень
Для приготування напою закип’ятити 0,5 л води, додати:
- 150 г меду;
- 150 г цукру;
- 1 ч.л. коріандру;
- 1 ч.л. імбиру;
- 1 ч.л. кориці;
- 1 ч.л. мускатного горіха;
- 10 штук бутонів гвоздики;
- 3 лаврові листки.
Варять напій близько 20 хвилин, знімаючи періодично з’являється піну.
Джерело: dietcenter.com.ua