Томатний соус є одним із найбільш універсальних, тому що легко поєднується з м'ясом або гарнірами. Дуже смачно тут виходить і курка у томатному соусі. Причому це може бути як цілий птах, так і його окремі частини або філе. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!
Зміст
1. Курка в томатному соусі на сковороді
Для аромату можеш посипати готову курку рубаною зеленню.
Тобі знадобиться: 5-7 курячих стегон або ніжок, 2 цибулини, 600 г помідорів у власному соку, 2 лаврові листи, 1 ч.л. копченої паприки, спеції.
Злегка обсмаж шматки курки з усіх боків і відклади їх убік . Обсмажте цибулю до прозорості в тій же сковороді, додай подрібнені помідори з соком і всі спеції. Доведи соус до кипіння, проварити 10-15 хвилин під кришкою, виклади в нього курку і протушкуй ще близько 25 хвилин.
2. Курка в томатному соусі зі сметаною в духовці
Готувати курку у духовці дуже зручно, тому що за нею майже не слід стежити.
Тобі знадобиться: 1 курка, 200 г сметани, 3 зубчики часнику, 50 г томатної пасти, 50 мл олії, спеції.
Приготування: Розроби курку на порційні шматки і замаринуй на 1 годину в олії зі спеціями та часником. Додай сметану та томатну пасту, перемішай, накрий фольгою та запікай курку 40 хвилин у духовці при 200 градусах.
3. Курка в томатному соусі по-італійськи
Замість свіжих помідорів можна використовувати консервовані томати у власному соку.
Тобі знадобиться: 800 г курки, 1 кг помідорів, 1 цибулина, 100 мл вершків, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. оливкової олії, 200 г моцарелли, 50 г пармезану, базилік, орегано, спеції, цукор, сіль.
Злегка обсмаж великі шматки курки і виклади їх в жароміцну форму . Подрібни і окремо обсмажте цибулю з часником до м'якості, додай очищені терті помідори і провари соус до легкого загусання, помішуючи. Додай до нього вершки, цукор, сіль, спеції та ароматні трави до смаку.
Зараз читають:20 рецептів кабачків на грилі, які готуються простіше простого
Залий курку соусом, що вийшов, і запікай в духовці 30 хвилин при 180 градусах. Після чого посип все тертою моцарелою та пармезаном, і запікай ще 10-15 хвилин.
4. Курка в томатному соусі по-грузинськи
Традиційне грузинське чахохбілі, яке підкорює своїм виглядом, смаком та ароматом.
Тобі знадобиться: 3 кг курки, 6 цибулин, 1 головка часнику, 100 мл води, 50 мл олії, 50 мл вершкового масла, 3 ст.л. томатного соусу, спеції, кінза.
Приготування: Розділи курку на невеликі порційні шматки і обсмаж на сильному вогні до рум'яності на олії. Окремо обсмаж крупно нарізану цибулю на вершковому маслі. Відправ цибулю до м'яса, додай томатний соус, воду та спеції. Туші всі разом 30-35 хвилин під кришкою на середньому вогні. Додай подрібнений часник та кінзу, і дай страві ще 15 хвилин настоятися під кришкою.
5. Ціла курка в томатному соусі з медом
Запечена повністю курка стане зіркою сімейної вечері або святкового столу.
Тобі знадобиться: 1 курка, 2 ст. майонезу, 1 ст.л. томатної пасти, 1 ст. меду, 6 зубчиків часнику, 1 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Змішай всі інгредієнти для соусу зі спеціями та подрібненим часником. Натріть курку всередині і зовні цією сумішшю, і залиш її мінімум на 1 годину в холодильнику. Після чого запікайте до готовності 1-1,5 години в духовці при 180 градусах.
6. Паста з куркою у томатному соусі
Посип готову пасту тертим сиром або рубаним базиліком.
Тобі знадобиться: 3 курячі філе, 1 цибулина, 400 г помідорів у власному соку, 2 зубчики часнику, 300 г макаронів, спеції.
Приготування: Відварити макарони до готовності. Подрібни цибулю і часник, порубай помідори і наріж курку на шматочки. Обсмаж цибулю до м'якості, додай часник і через півхвилини – курку. Обсмажте всі разом до рум'яності і додай помідори з соком. Приправте, доведіть соус до кипіння і тушкуйте курку 20-25 хвилин на середньому вогні під кришкою. Змішай макарони з соусом та прогрій пасту ще 1 хвилину.
7. Курка з грибами в томатному соусі
Ідеально підійдуть печериці, але можна взяти й інші гриби на власний смак.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 50 г печериць, 1 цибулина, 2 ч.л. томатної пасти, спеції.
Приготування: Куряче філе наріж на шматочки та обсмаж до рум'яності. Всип нарізані гриби і цибулю, смаж всі разом до готовності і приправ. Додай томатну пасту та трохи води за бажанням. Прогрій все до легкого загусання соусу та зніми з вогню.
Зараз читають:15 рецептів здобних булочок, які зможе приготувати кожен
8. Курка з овочами у томатному соусі
Можеш використовувати будь-які овочі та овочеві суміші, які більше подобаються.
Тобі знадобиться: 300 г курки, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 50 г стручкової квасолі, 1/2 кабачка, 3 ст.л. томатної пасти, 1 ч. л. паприки, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж курку до рум'яності. Всип довільно нарізані овочі та смажу все разом ще 5-7 хвилин. Додай томатну пасту, спеції та 1/2 склянки води. Протушкуй блюдо ще приблизно 5 хвилин.
9. Курка в сметанно-томатному соусі
Класичне сметанно-томатне підливання – зовсім як у дитинстві.
Тобі знадобиться: 300 г курки, 1/2 цибулини, 1/2 моркви, 1 зубчик часнику, 1 ст. томатної пасти, 3 ст. сметани, спеції, часник, зелень.
Приготування: Наріж курку на невеликі шматки та обсмаж до рум'яності. Додай тонко нарізану цибулю і терту моркву, смажу ще 3 хвилини. Всип спеції та часник, перемішай і за бажанням – додай ложку борошна для густоти. Змішай сметану, томатну пасту та 1-1,5 склянки води. Залий курку, доведи до кипіння і протушкуй 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Наприкінці готування – додай зелень.
10. Курка в томатному соусі з вершками та зеленню
Така курка відмінно поєднується з вареною картоплею чи макаронами.
Тобі знадобиться: 500-600 г курки, 2 помідори, 200 мл вершків, по 2 гілочки петрушки та кропу, 1 ч.л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, спеції.
Розроби курку на невеликі шматки і обсмаж до золотистості. Очисти і дрібно наріж помідори, додай їх до курки і трохи протушкуй. Додай решту інгредієнтів і туші страви до готовності курки і потрібної густоти соусу.
11. Курка з картоплею в томатному соусі
До картопля також можеш додати моркву, болгарський перець або інші овочі.
Тобі знадобиться: 1 кг курки, 1 кг картоплі, 1 цибулина, 3 ст.л томатної пасти, 1 склянка води, 100 мл майонезу, часник, спеції.
Приготування: Наріж курку на порційні шматки, нашпигуй часником, натрій майонезом зі спеціями і залиш на 15 хвилин. Подрібни та виклади цибулю у форму з невеликою кількістю олії, зверху додай курку, а на неї – нарізану картоплю. Додай спеції та томатну пасту, накрий усе фольгою та відправь на 40 хвилин у духовку при 190 градусах. Через 20 хвилин – влий гарячу воду і перемішай.
12. Курка в томатному соусі з помідорами та перцем
Найзручніше готувати таку страву у великому казані.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курки, 2-3 цибулини, 3 болгарські перці, 1 кг помідорів, 1 ст.л. хмелі-сунелі, 5 зубчиків часнику, зелень, спеції.
Зараз читають:20 легких та смачних рецептів з ожиною
Приготування: Наріж курку порційними шматками і протушкуй приблизно півгодини в казані під кришкою на слабкому вогні. Очисти помідори від шкірки та подрібни їх у пюре. Додай до курки нарізану цибулю та перець, тушкуй 5 хвилин і додай помідори. Доведи до кипіння, протушкуй ще 15 хвилин і всип спеції, часник і зелень. Протушкуй все ще кілька хвилин і зніми з вогню.
13. Курка з яблуками у томатному соусі
Вибирай зелене кисло-солодке яблуко – воно підійде найкраще.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курки, 350 мл томатного соку, 2 солодкі цибулини, 2 болгарські перці, 1 гострий перець, 1 яблуко, 2 моркви, по 1 ст.л. оливкової та вершкового масел, 3 зубчики часнику, спеції, італійські трави.
Приготування: Наріж курку на порційні шматочки і приправ за смаком. Довільно наріж овочі та фрукти. Злегка обсмаж цибулю на суміші олій, додай моркву, обидва види перцю та яблука, залий томатним соком і протушкуй 5 хвилин. Приправ соус, виклади в нього шматки курки і готуй приблизно півгодини під кришкою. Після чого додай часник і готуй ще 5 хвилин.
14. Курка в томатному соусі з чебрецем і апельсином
Ще один чудовий рецепт, як приготувати цілу курку.
Тобі знадобиться: 1 курка, 1 цибулина, 8 печериць, 4 зубчики часнику, 3 гілочки чебрецю, цедра 1/2 апельсина, 2 ч.л. коричневого цукру, 2 ст. томатної пасти, 500 мл курячого бульйону, чилі, спеції.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж гриби з цибулею та часником до готовності. Додай решту інгредієнтів, крім курки, доведи соус до кипіння і провари 1-2 хвилини. Натріть курку спеціями, виклади її в жароміцну форму і залий соусом. Запікайте близько 1 години в духовці при 190 градусах. Поливай курку соусом із дна форми кожні 15-20 хвилин.
15. Курка в томатному соусі китайською
Любителям азіатської кухні – сподобається!
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 2 ст. соєвого соусу, 150 г болгарського перцю, 2 ст.л. яблучного чи рисового оцту, 2 ч.л. томатної пасти, 100 г консервованих ананасів, 2 ст. кукурудзяного крохмалю, 2 зубчики часнику, 10 г імбиру, 2-3 ч.л. цукру, 150мл води.
Приготування: Наріж куряче філе, перець та ананаси кубиком. Подрібніть часник з імбиром. Обсмаж перець, імбир та часник до м'якості, додай ананаси, соєвий соус, оцет, цукор, томатну пасту та воду. Приправте соус за смаком. Присип курку крохмалем, злегка обсмаж її окремо і виклади в соус. Туши всі разом 10-15 хвилин і подавай до столу.
Джерело: dietcenter.com.ua