Кавун дуже хороший як сам по собі, так і відмінно підходить для приготування коктейлів, смузі, варення та інших заготовок. А ще – з нього виходять цікаві закуски, на кшталт салатів чи кавуна на грилі. Всі ці рецепти ти знайдеш далі у нашій добірці!
Зміст
1. Смузі з кавуном та персиком
Безпрограшна варіація смузі, коли хочеться більше сезонних продуктів.
Тобі знадобиться: 600 г кавуна, 1-2 персики, 2 банани, мед, лимонний сік, лід.
Приготування: Очисти та наріж фрукти з кавуном. Відправ все в блендер і зби смузі до однорідності, додай мед і лимонний сік за смаком. Подавай готовий смузі з льодом.
2. Салат з кавуном та огірком
Рецепт точно сподобається любителям свіжих та хрумких салатів.
Тобі знадобиться: 50 г сиру, 200 г кавуна, 100 г огірків, 2 листочки м'яти, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Довільно наріж огірок та кавун, додай подрібнену м'яту та сир. Збризкати салат оливковою олією і лимонним соком, приправ за смаком.
3. Кавун на грилі
Готовий кавун можна посипати розфарбованою фетою чи бринзою.
Тобі знадобиться: 2 часточки кавуна, 2 ст.л. оливкової олії, 4 гілочки м'яти, пластівці чилі, сіль.
Приготування: Змасти часточки кавуна оливковою олією та посоліть. Обсмаж їх на грилі або сковороді-гриль приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку, до появи смужок. Посип пластівцями чилі і м'ятою, і подавай до столу.
4. Компот із кавуна на зиму
Дуже рекомендуємо спробувати всім, хто не готував такий компот раніше.
Тобі знадобиться: 2 кг кавуна, 2 л води, 400 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити до однорідності. Наріж м'якоть кавуна середнім кубиком, засип їх у сироп, що вийшов, і знову доведи до кипіння. Зніміть компот з вогню і дай йому настоятися півгодини. Розклади шматочки кавуна в стерилізовані банки, а сироп – знову закип'яті. Залий їм кавун, простерилізуйте заготовки ще 10-15 хвилин і закатай на зиму.
Зараз читають:12 легких рецептів паски в мультиварці
5. Салат з кавуном і фіолетовим луком
Цибуля обов'язково має бути досить солодкою.
Тобі знадобиться: 700 г кавуна, 1 фіолетова цибулина, 180 г фети, 3-4 гілочки м'яти, оливкова олія.
Приготування: Наріж фіолетовий лук півкільцями, обірви листочки м'яти. М'якуш кавуна і фету наріж кубиком. Змішай салат і збризкати його оливковою олією.
6. Варення з кавунових кірок
Кращий спосіб використовувати кавунові кірки, що залишилися, щоб їх не викидати.
Тобі знадобиться: 1 кг кавунових кірок, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 500 мл води.
Приготування: Ретельно вимий кавунові кірки, наріж їх середніми шматочками, залий окропом на 5-10 хвилин і відкинь на друшляк. Звари однорідний сироп із води та цукру, засип туди кавунові кірки та вари півгодини.
Дай заготівлі охолонути 2-3 години, потім ще півгодини проварити і знову дай охолонути. Обдай окропом і дрібно наріж лимони зі шкіркою, засип їх до кавуна і варіть варення до прозорості кірок. Зайди в стерилізовані банки.
7. Смузі з кавуном та йогуртом
Бери натуральний йогурт густий без добавок.
Тобі знадобиться: 400 г кавуна, 180 г бананів, 40 мл лимонного соку, 180 мл йогурту.
Очисти банани, видали кісточки з кавуна . За допомогою блендера збий смузі до однорідності.
8. Кавуновий сорбет
Замість цукру можеш додати трохи меду чи згущеного молока.
Тобі знадобиться: 2 склянки нарізаної м'якоті кавуна, 2 склянки молока, 2 склянки цукру, 0,25 ч.л. ванільного екстракту.
Блендером збий всі інгредієнти до однорідності . Перелий заготовку у форму і відправь у морозилку на 2-3 години. Після чого ще раз збий і відправ сорбет в морозилку ще на 1 годину.
9. Маринований кавун
За бажання, додай різні улюблені прянощі для консервації.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 1,5 ч.л. солі, 2 ст. цукру, 30 мл оцту, 2 лаврові листи.
Наріж кавун трикутними скибочками , розклади по банках, залий окропом і залиш на 20 хвилин. Потім злий цю воду, додай до неї інгредієнти, що залишилися, і знову доведи маринад до кипіння. Залий їм кавун і закатай банки.
Зараз читають:Чорниця на зиму: 20 відмінних рецептів заготівель
10. Канапе з кавуном та фетою
Така легка закуска, але гарантовано прикрасить святковий стіл чи фуршет.
Тобі знадобиться: 500 г кавуна, 200 г фети, базилік, бальзамік, оливкова олія.
Приготування: Наріж кавун та фету кубиком. Одягни їх на шпажки, прикрась листочками базиліка і збризкати олією з бальзаміком.
11. Салат з кавуном та козячим сиром
Відразу подавай його до столу, щоб салат не обвітрювався.
Тобі знадобиться: 700 г кавуна, 150 г козячого сиру, 1 пучок м'яти, 1/2 апельсина, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Змішай нарізаний кавун, листя м'яти та козячий сир. Полей салат апельсиновим соком та посип корицею.
12. Кавуновий крюшон
Для більшої ефектності – готуй його прямо в шкірці від кавуна.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 250 г винограду, 2 ст. цукру, 100 мл вермуту, 700 мл білого вина, 700 мл рожевого шампанського.
Приготування: Зріж верхівку кавуна і обережно дістань всю м'якоть. Наріж її шматочками, злегка розімни і змішай із цукром та виноградом. Залий все це вермутом і половиною вина, дай 1 годину настоятися і потім часткою вино, що залишилося, і шампанське.
13. Смузі з кавуном та грейпфрутом
Просто приголомшливе поєднання смаків та ароматів.
Тобі знадобиться: 300 г кавуна, 350 г грейпфрута, мед.
Приготування: Видалити кісточки з кавуна, очисти грейпфрут від плівок і відправте всі інгредієнти в блендер. Збий смузі до однорідності.
14. Літній салат з кавуном та динею
Ідеальний перекус і десерт у найспекотніші дні.
Тобі знадобиться: 400 г кавуна, 400 г дині, 100 г меду, 1/2 лимона, 10 г м'яти.
Приготування: Наріж кавун та диню однаковими кубиками. Збризкайте лимонним соком, полей салат медом і посип листочками м'яти.
15. Кавунове гаспачо
Холодний кавуново-томатний суп спеціально для любителів скуштувати щось оригінальне.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 500 г м'якоті кавуна, 40 г фіолетової цибулі, 1 зубчик часнику, 40 г болгарського перцю, 2 ст.л. винного оцту, 1 ст. оливкової олії, сіль, спеції, табаско соус.
Приготування: Очисти помідори від шкірки, довільно наріж всі овочі, кавун та часник. За допомогою блендера подрібни все до однорідності, додай інгредієнти, що залишилися, і збий гаспачо ще раз. Подавай його холодним.
Зараз читають:Пончики на кефірі: 15 легких та смачних рецептів
16. Кавун з медом на зиму
Зрізати шкірку не обов'язково, тож можеш закочувати його так.
Тобі знадобиться: 400 г кавуна, 500 мл води, 20 г меду, 1 ст. цукру, 30 мл оцту, 10 г солі.
Приготування: Наріж кавун трикутниками та розклади їх у стерилізовані банки. Зали окропом і залиш на 15 хвилин. Далі злий цю воду, додай до неї інші інгредієнти, доведи до кипіння і розлий маринад, що вийшов, назад по банкам. Закатай кришками і відправ на зберігання.
17. Кавуновий лимонад
Концентрація літа в одній склянці та справжній порятунок у спеку.
Тобі знадобиться: 1 кг кавуна, 1,5 склянки лимонного соку, 1 склянка цукру, 1 пучок м'яти, 5 склянок води чи газування, лід.
Приготування: Наріж кавун кубиком, але половину кавуна – подрібни блендером до однорідності і проціди сік через ситечко. Змішай лимонний та кавуновий сік із цукром до розчинення. Залий цей сироп у глечик, додай м'яту та кубики кавуна, всип лід та залий лимонад водою.
18. Малосольний кавун
Оригінальна заготовка для любителів соління.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 1 л води, 2 ст. цукру, 1 ст. солі, 1 ст. гірчичного порошку.
Приготування: Наріж кавун на трикутники і щільно поклади їх у каструлю. Змішай холодну воду, сіль, цукор та гірчицю до розчинення. Залий кавун цим розсолом, злегка притисни тарілкою, накрий кришкою і залиш маринуватися на 3-4 дні. Після чого розклади по банках, залий тим самим розсолом і зберігай у холодильнику.
19. Фруктовий салат з кавуном та йогуртом
Ласуни можуть додатково посипати його цукровою пудрою.
Тобі знадобиться: 150 г кавуна, 150 г дині, 1 банан, 1 ст. йогурт.
Приготування: Наріж всі фрукти приблизно однаковими шматочками. Заправ салат йогуртом за смаком.
20. Желе з кавуна на зиму
Простий рецепт, який вимагає мінімум часу для приготування.
Тобі п вона досягне: 1,2 кг м'якоті кавуна, 200 г цукру, 60 г желатину, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж і злегка розімніть м'якоть кавуна. Якщо хочеш отримати однорідне желе, тоді перебий її блендером. Слей 300 мл соку, процідити і розвести в ньому желатин.
Доведи подрібнену м'якоть до кипіння, всип цукор і лимонну кислоту, і провари заготовку 8-10 хвилин, помішуючи. Зніми з вогню, додай желатин, ретельно перемішай і закатай желе у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua