10 простих рецептів лечо з баклажанів на зиму

Овочеве лечо – популярна страва угорської кухні. Класичний варіант готується з болгарського перцю, але є й інші рецепти. Наприклад, дуже смачним і ситним виходить лече з баклажанів. А сьогодні ми розберемося ще й з тим, як приготувати її на зиму!

Зміст

  • 1. Лечо з баклажанів з оцтом
  • 2. Лечо з баклажанів із томатним соусом на зиму
  • 3. Лечо з баклажанів та кабачків на зиму
  • 4. Лечо з баклажанів із гострим перцем на зиму
  • 5. Лечо з баклажанів із яблучним оцтом на зиму
  • 6. Лечо з баклажанів із грибами на зиму
  • 7. Лечо з баклажанів з томатною пастою
  • 8. Лечо з баклажанів з кінзою на зиму
  • 9. Лечо з баклажанів із яблуками на зиму
  • 10. Гостро лечо з баклажанів на зиму
  • 1. Лечо з баклажанів з оцтом

    Класичний рецепт – до м'яса, картопля або просто з хлібом.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 800 г помідорів, по 500 г болгарського перцю, цибулі та моркви, 7 зубчиків часнику, 1 склянка олії, 100 г цукру, 100 мл оцту, 2 ст.л. солі.

    Очисти помідори від шкірки і пропусти через м'ясорубку. Натрій моркву на тертці, подрібни цибулю, наріж перець смужками, а баклажани – кубиком. Обсмажити цибулю з морквою на олії близько 7 хвилин.

    Додай інші овочі, томати, цукор і сіль, доведи все до кипіння і протушкуй ще півгодини на слабкому вогні. Додай подрібнений часник, і ще за 10 хвилин – оцет. Через 5 хвилин заходи лечо в стерилізовані банки.

    2. Лечо з баклажанів із томатним соусом на зиму

    Підійде будь-який томатний соус на твій смак – домашній чи магазинний.

    Тобі знадобиться: 6 баклажанів, 6 болгарських перців, 1,5 л томатного соусу, 100 мл олії, 100 г цукру, 100 мл оцту, 1,5 ч.л. солі.

    Зараз читають:20 смузі зі шпинатом, які урізноманітнять твій раціон

    Приготування: Довільно наріж перець і баклажани. Додай в томатний соус масло, цукор, сіль та оцет, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай овочі та протушкуй лечо ще 30-40 хвилин, а потім закатай його в стерилізовані банки.

    3. Лечо з баклажанів та кабачків на зиму

    Таке лечо приємно їсти ложкою прямо з банки!

    Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 кабачок, 1 морква, 1 цибулина, 500 г помідорів, 2 болгарські перці, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 2 ст. оцту, 50 мл олії, спеції.

    Приготування: Подрібни помідори в блендері, а решта овочів – довільно наріж. Змішай все разом, додай олію, сіль, цукор та спеції, і доведи заготовку до кипіння. Протушкуй лечо ще 40 хвилин, влий оцет і закатай його в підготовлені банки.

    4. Лечо з баклажанів із гострим перцем на зиму

    Спеціально для любителів гострих заготовок на зиму.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1 кг помідорів, по 500 г гострого перцю, цибулі та моркви, 1 склянка олії, 100 г цукру, 100 мл оцту, 2 ст.л. солі.

    Приготування: Очисти помідори від шкірки та перебий їх блендером. Довільно наріжте інші овочі і відправте їх смажитися в олії на 10 хвилин, помішуючи. Влий томат, додай цукор і сіль, і доведи все до кипіння. Протушкуй лечо ще 40 хвилин. За 10 хвилин до кінця влий оцет, а потім закатай лечо в стерилізовані банки.

    5. Лечо з баклажанів із яблучним оцтом на зиму

    Замість яблучного можна взяти інший фруктовий оцет – анітрохи не гірше.

    Тобі знадобиться: 600 г баклажанів, 1,2 кг помідорів, 300 г болгарського перцю, 300 г цибулі, 1 ст. солі, 60 мл олії, 1,5 ст.л. цукру, 2 лаврові листки, 2 ст.л. яблучного оцту, спеції.

    Очисти помідори, пропусти їх через м'ясорубку, додай олію, цукор і сіль, і доведи масу до кипіння. Додай нарізані баклажани та провари всі разом 10 хвилин. Потім додай цибулю і через 10 хвилин перець, лавровий лист та спеції до смаку. Ще через 10 хвилин влий оцет і закатай лечо в банки на зиму.

    Зараз читають:8 простих рецептів персиків у власному соку на зиму

    6. Лечо з баклажанів із грибами на зиму

    Сюди підійдуть будь-які гриби, які тобі найбільше подобаються.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг баклажанів, 1,5 кг грибів, 1 кг болгарського перцю, 2,5 кг помідорів, 500 г моркви, 2 голівки часнику, 1 склянка цукру, 3 ст. солі, 1 склянка олії, 100 мл оцту, спеції.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку очищені помідори, перець, моркву та часник. Додай олію, сіль і цукор, і провари пюре 40 хвилин на слабкому вогні. Довільно наріж гриби та баклажани. Відправ їх у томатну масу і протушкуй все разом ще 45 хвилин. Додай спеції та оцет, і ще через 10 хвилин закатай лечо у стерилізовані банки.

    7. Лечо з баклажанів з томатною пастою

    Смачне домашнє лечо можна легко приготувати і без помідорів!

    Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 10 г кропу, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. томатної пасти, 1 склянка води, 2 ч. л. цукру, 2 ст. олії, 1 ст.л. оцту, спеції та сіль за смаком.

    Приготування: Довільно наріж всі овочі та обсмаж їх в маслі до легкої рум'яності. Розведи у воді томатну пасту, цукор та сіль, влий до овочів та туши всі разом 25 хвилин. Додай кріп, часник, спеції та оцет, протушкуй лечо ще 5 хвилин і закатай його в підготовлені банки.

    8. Лечо з баклажанів з кінзою на зиму

    Лечо в такій варіації набуває легких грузинських ноток. Ну як тут устояти?

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 800 г помідорів, 1 пучок кінзи, по 500 г болгарського перцю, цибулі та моркви, 1 головка часнику, 2 ст.л. хмелі-сунелі, 1 склянка олії, 100 г цукру, 100 мл оцту, 2 ст.л. солі.

    Зараз читають:20 шикарних рецептів компоту з порічки.

    Приготування: Подрібни в блендері помідори, перець, часник та кінзу. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх у маслі 5-7 хвилин. Додай нарізані баклажани та смажу ще 10 хвилин.

    Влий томатну масу, додай сіль, хмелі-сунелі та цукор, доведи до кипіння і протушкуй лечо ще півгодини на слабкому вогні. За 5 хвилин до кінця влий оцет і закатай лечо в стерилізовані банки.

    9. Лечо з баклажанів із яблуками на зиму

    Використовуйте яблука кислих сортів, тому що вони краще поєднуються з овочами.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг баклажанів, 1 кг яблук, 1 кг болгарського перцю, 2,5 кг помідорів, 1 пучок зелені, 500 г моркви, 2 голівки часнику, 1 склянка цукру, 3 ст. солі, 1 склянка олії, 100 мл оцту.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку помідори без шкірки, яблука, перець, зелень, морква та часник. Додай олію, сіль та цукор, і протушкуй заготовку 1 годину на слабкому вогні. Виклади туди нарізані середніми шматочками баклажани та туші ще 30-40 хвилин. За 10 хвилин до кінця влий оцет, а потім закатай лечо в банки.

    10. Гостро лечо з баклажанів на зиму

    Можеш зробити лечо м'якшим або гострішим, залежно від кількості перцю.

    Тобі знадобиться: 2 баклажани, 600 г помідорів, 2 болгарські перці, 2 гострі перці, 1 цибулина, 70 мл рослинної олії, 1 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру.

    Приготування: Очисти помідори від шкірки та подрібни їх із гострим перцем у блендері. Додай олію, сіль та цукор, доведи до кипіння і виклади туди довільно нарізані овочі. Протушкуй лечо 25 хвилин, влий оцет, протушкуй ще 7-8 хвилин і закатай все в стерилізовані банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *