Навіть класичну солянку домашню можна легко і швидко закатати на зиму в банки. Ще й у різних варіаціях – із капустою, грибами, помідорами, морквою чи іншими інгредієнтами. Розповідаємо 10 найвдаліших та перевірених рецептів!
Зміст
1. Солянка з грибами та капустою на зиму
Класичний базовий рецепт, який можна доповнити на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 3,5 кг грибів, 2 кг капусти, по 1 кг моркви та цибулі, 1 склянка томатної пасти, 1 склянка олії, 2 ст.л. оцту, 4 ст.л. цукру, 3 ст. солі, 5 лаврових листів, 1 ст. запашного перцю.
Приготування: Відварити гриби 20 хвилин у киплячій воді. Натріть, наріж і нашаткуй всі інгредієнти на свій смак. Відправ все, крім грибів, в каструлю, додай олію, сіль, цукор і розведену в 1 літрі води томатну пасту.
Туди ж додай спеції, доведи все до кипіння та протушкуй 45 хвилин. Додай гриби і ще через 10 хвилин влий оцет. Потім солянку ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
2. Солянка з лисичками на зиму
Замість томатної пасти можна взяти соус чи кетчуп – не має значення.
Тобі знадобиться: 600 г лисичок, 2 кг капусти, 4 цибулини, 1 кг моркви, 1 склянка олії, 1 склянка томатної пасти, 1 ст.л. оцту, 2 ст.л. солі, спеції.
Приварити лисички 10-15 хвилин у киплячій воді, відкинь їх на друшляк і довільно наріж. Нашаткуй всі овочі. Розімни капусту з сіллю, а моркву та цибулю обсмаж на маслі до м'якості. Додай решту інгредієнтів, окрім оцту, і часток близько склянки води. Туши солянку 1-1,5 години, помішуючи, влий оцет і закатай її в підготовлені банки.
Зараз читають:15 швидких рецептів пастили з вишні
3. Солянка з помідорами на зиму
Якщо ти віддаєш перевагу свіжим помідорам замість томатної пасти – лови цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 2 кг печериць, по 1 кг помідорів, цибулі та моркви, по 100 мл оцту та олії, 2 ст.л. цукру, 3 ст. солі.
Приготування: Натрій моркву, нашаткуй капусту і наріж гриби з помідорами і цибулею. Відправ все в каструлю, влий масло, додай сіль і цукор, і доведи овочі до кипіння. Протушкуй заготовку 40 хвилин, влий оцет, розклади солянку по банках і простерилізуй їх 15 хвилин.
4. Солянка з огірками на зиму
За бажанням додай трохи подрібненого чилі та часнику.
Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 1 кг огірків, 750 г цибулі, 500 г моркви, 4 помідори, 125 мл олії, 125 мл оцту, 2 лаврових листя, 4 горошини чорного перцю, 1 склянка цукру, 1 ст.л. солі.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, а гриби спочатку 15-20 хвилин привари, а потім подрібни. Відправте всі інгредієнти в каструлю, доведіть до кипіння і протушкуйте солянку близько 45 хвилин, помішуючи. Закатай її до стерилізованих банків.
5. Солянка з болгарським перцем та томатним соусом на зиму
Томатний соус краще теж брати домашній, щоб у ньому не було зайвих добавок.
Тобі знадобиться: 5 кг капусти, 2 кг відварених грибів, 1,5 кг болгарського перцю, 500 мл томатного соусу, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 200 г цукру, 500 мл олії, 125 г солі, 1 склянка води, 1 ст.л. оцтової есенції.
Приготування: Наріж капусту, натрі моркву і наріж інші овочі. Додай олію, томатний соус, воду, цукор, сіль та спеції. Доведи все до кипіння і протушкуй 1,5 години, помішуючи. Додай нарізані гриби, потім ще півгодини і влий оцтову есенцію. Розклади солянку по банках і закатай кришками.
Зараз читають:20 простих рецептів вина з абрикосів
6. Солянка з баклажанами на зиму
Найсмачніший варіант без грибів, для тих, хто їх не любить або просто не їсть.
Тобі знадобиться: 3 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 6 болгарських перців, 1,5 кг баклажанів, 500 г томатного соусу, 350 мл води, 250 мл олії, 120 г солі, 200 г цукру, 50 мл оцту , спеції.
Приготування: Наріж всі овочі до смаку. Змішай томатний соус, воду, олію, цукор та сіль. Закип'яти цей маринад, додай у нього овочі та спеції, зменши вогонь і туши солянку 1,5 години, помішуючи. Влий оцет і закатай її в стерилізовані банки.
7. Солянка з маслюками на зиму
Ретельно промийте і перебери гриби перед приготуванням солянки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг маслюків, 1,5 кг капусти, по 700 г моркви, цибулі та помідорів, 150 мл рослинної олії, 20 мл оцту, 50 г цукру, 60 г солі, 100 г томатної пасти, спеції, 2 лаврових листа.
Приготування: Відвари маслюка 15 хвилин у киплячій воді, і наріж за бажанням. Наріж капусту та обсмаж її 10 хвилин у маслі на середньому вогні. Потім ще 10 хвилин протушкуй її під кришкою на слабкому вогні.
Подрібни цибулю та моркву, обсмаж їх окремо до золотистості, а потім додай до капусти. Помідори подрібни блендером, влий туди ж і потім додай інгредієнти, що залишилися, крім оцту. Туши солянку протягом 30 хвилин, помішуючи, влий оцет і закатай у підготовлені банки.
8. Солянка з огірками та болгарським перцем на зиму
Для тих, хто воліє більше овочів у заготовках.
Тобі знадобиться: 1,5 кг відварених грибів, по 1,5 кг цибулі, капусти моркви та огірків, 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 200 мл олії, 250 мл оцту, 7 ст.л. цукру, 9 ст. солі, спеції.
Зараз читають:Мармелад із смородини – 10 найпростіших рецептів приготування
Приготування: Очисти помідори від шкірки. Подрібни всі овочі та гриби на свій смак. Обсмажити в олії цибулю, через 5 хвилин додай моркву, ще через 10 гриби, і ще через 5 капусту. Протушкуй всі півгодини і додай овочі, що залишилися, сіль, цукор і спеції. Потім ще 20 хвилин, влий оцет і закатай солянку в стерилізовані банки.
9. Солянка з маринованими огірками на зиму
Оригінальна солянка, яка підійде для приготування інших перших страв.
Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 5 маринованих огірків, 2 кг грибів, 500 г цибулі, 1 кг моркви, 500 мл олії, 1 склянка томатного соусу, 1/2 склянки оцту, 1 склянка цукру, 80 г солі, спеції.
Приготування: Відварити гриби 15 хвилин у киплячій воді і наріж. Натрій огірки на тертці і нашаткуй інші овочі. Нагрій масло|мастило|, виклади в нього капусту і обсмаж 5 хвилин. Додай решту інгредієнтів, ретельно перемішай і туши солянку ще близько 1 години на слабкому вогні. Закочуй її в підготовлену тару на зиму.
10. Солянка із квашеної капусти на зиму
А для ще більш яскравого та оригінального смаку – пропонуємо додати солоні огірки.
Тобі знадобиться: 2 кг квашеної капусти, 1 кг грибів, 300 г цибулі, 500 г солоних огірків, 150 г томатної пасти, 50 мл олії, 150 г цукру, 70 мл оцту, 300 мл води, спеції.
Приготування: Заздалегідь відваріть гриби 15 хвилин у киплячій воді. Довільно наріж всі інгредієнти. Обсмаж цибулю на олії до м'якості, додай гриби та смажу ще пару хвилин. Відіжми квашену капусту і додай туди ж.
Туди ж відправ солоні огірки, цукор та спеції за смаком, і розведену у воді томатну пасту. Туші всі разом 1-1,5 години на слабкому вогні і в кінці влий оцет. Розклади солянку по стерилізованих банках і закатай кришками.
Джерело: dietcenter.com.ua