Чи плануєш справжню гриль-вечірку? Тоді без соусу барбекю тут не обійтися. А приготувати його можна заздалегідь за одним із наших 20 рецептів. Вибирай на власний смак!
Зміст
1. Класичний рецепт соусу барбекю
Чим довше уварювати соус, тим густіше він вийде.
Тобі знадобиться: 200 г цибулі, 2 зубчики часнику, 250 г кетчупу, 20 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. вустерширського соусу, 1 ст.л. меду, 3 ст. лимонного соку, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Розтопи олію на сковороді, всип подрібнену цибулю і обсмаж її до прозорості. Додай кетчуп та готуй 5 хвилин, часто помішуючи. Додай лимонний сік, мед, вустерширський соус, спеції та сіль. Протушкуй 10 хвилин, всип подрібнений часник і вари ще 10 хвилин. Готовий соус барбекю пюруйте занурювальним блендером до однорідного стану.
2. Соус барбекю з коричневим цукром
Відмінно поєднується з м'ясом чи овочами на грилі.
Тобі знадобиться: 3 середні цибулини, 20 г часнику, 250 г кетчупу, 30 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. коричневого цукру, 1 ч. л. копченої паприки, 2 зірочки бадьяна, 2 лаврові листи, 0,5 ч.л. солі.
Розтопи масло в глибокій сковороді. Всип подрібнену цибулю і обсмаж її 2-3 хвилини. Додай кетчуп, коричневий цукор та готуй 5 хвилин. Влий соєвий соус і яблучний оцет. Всип спеції, подрібнений часник, сіль і томи ще 10 хвилин, часто помішуючи. Спеції видали, а соус – пюруй занурювальним блендером.
3. Соус барбекю з томатною пастою та соєвим соусом
За бажанням часник можна виключити.
Тобі знадобиться: 300 г цибулі, 20 г часнику, 50 мл оливкової олії, 80 г томатної пасти, 2 ст. соєвого соусу, 3 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. сухої гірчиці, 2 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі, 250мл води.
Цибуля очисти , дрібно наріж і обсмаж на маслі до прозорості. Томатну пасту змішай із цукром, водою та влий у сковорідку з цибулею. Томі 10 хвилин на слабкому вогні. Додай лимонний сік, соєвий соус, гірчицю, сіль і протушкуй ще 5-7 хвилин. Всип подрібнений часник і готуй 10 хвилин, часто помішуючи. Готовий соус барбекю пюруйте до однорідності занурювальним блендером.
4. Кисло-солодкий соус барбекю з томатним соком
Кількість солі, цукру та спецій можна регулювати на свій смак.
Тобі знадобиться: 50 г вершкового масла|мастила|, 400 мл томатного соку, 2 ст.л. цукру, 2 ст. вустерширського соусу, 1 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. винного оцту, 0,5 ч. л. меленого червоного перцю, сіль за смаком.
Приготування: Розтопи вершкове масло на сковороді. Влий томатний сік і туші 10 хвилин, часто помішуючи. Додай оцет, цукор, сіль, мелений перець, вустерширський та соєвий соуси. Потім 15 хвилин, зніміть з вогню і перелийте готовий соус барбекю в підготовлений посуд.
5. Соус барбекю із свіжих помідорів із копченою паприкою
Готовий соус зберігається у холодильнику до 10 днів.
Зараз читають:15 легких рецептів варення з кавуна
Тобі знадобиться: 200 г помідорів, 2 зубчики часнику, 50 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. меду, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. копченої паприки, сіль за смаком.
Помідори подрібни в блендері і протрі через сито. Розтопи олію на сковороді, додай томатне пюре і туши до тих пір, поки маса не загусне. Додай мед, оцет, соєвий соус та спеції. Потім 10 хвилин, всип сіль і пропущений через прес часник. За 5 хвилин соус барбекю буде готовий!
6. Соус барбекю з червоним вином
Алкоголь має бути гарної якості.
Тобі знадобиться: 200 г цибулі, 3 зубчики часнику, 200 г кетчупу, 50 мл оливкової олії, 50 мл червоного вина, сік половини лимона, 2 ст.л. меду, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. вустерширського соусу, 1 ч.л. готової гірчиці, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Приготування: Очищену цибулю подрібни і злегка обсмаж на олії. Змішай кетчуп, мед, вино, лимонний сік, гірчицю, соєвий та вустерширський соуси. Додайте цю заготовку в сковороду зі смаженою цибулею і томи 20 хвилин, часто помішуючи. Посолити, поперчити і пюрувати занурювальним блендером. Прогрій соус барбекю на слабкому вогні 2 хвилини та переклади у підготовлений посуд.
7. Соус барбекю з ароматом диму
Готуй соус у сковорідці або сотейнику з товстим дном.
Тобі знадобиться: 400 мл томатного соусу, 1 ст. патоки, 1 ст. коричневого цукру, 80 мл яблучного оцту, 2 ст. вустерширського соусу, 1 ч.л. “рідкого диму”, 0,5 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі, 150мл води.
Приготування: У невеликому сотейнику змішай томатний соус, цукор та патоку. Доведи масу до кипіння, додай воду, оцет, вустерширський соус, спеції, сіль та «рідкий дим». Проварити 20 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи.
8. Гострий соус барбекю з пластівцями червоного перцю
Вустерширський соус можна замінити хересним оцтом.
Тобі знадобиться: 2 середні цибулини, 4 зубчики часнику, 250 г кетчупу, 50 мл оливкової олії, 3 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. вустерширського соусу, 1 ч.л. “рідкого диму”, 0,5 ч.л. пластівців червоного перцю, 0,5 ч.л. меленої паприки, сіль за смаком.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж очищену цибулю на олії до прозорості. Додай кетчуп, спеції і готуй доти, доки маса не почне густіти. Влий вустерширський соус, оцет і «рідкий дим». Потім 15 хвилин на повільному вогні, додай пропущений через прес часник та посоли. Через 2 хвилини зніми соус барбекю з вогню і залиш його остигати в сковорідці.
9. Соус барбекю з гострим перцем, часником та зеленню
Рекомендуємо готувати з кількома видами зелені.
Тобі знадобиться: 250 г цибулі, 1/2 стручка гострого перцю, 3 зубчики часнику, 20 г будь-якої зелені, 80 г томатної пасти, 50 г вершкового масла|мастила|, 50 мл. яблучного оцту, 2 ст. вустерширського соусу, 2 ст.л. меду, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі, 250мл води.
Приготування: У блендері подрібни зелень та очищений від насіння гострий перець. Цибулю очисти, дрібно наріж і обсмаж на маслі до прозорості. Додай томатну пасту, змішану з водою, і на повільному вогні доведи до кипіння.
Додай гостру суміш, мед, вустерширський соус, коріандр, сіль та оцет. Уваривай 15 хвилин, іноді помішуючи. Всип пропущений через прес часник, потім ще 3-5 хвилин і зніми готовий соус барбекю з вогню.
10. Соус барбекю з віскі та розмарином
Насичений смак та незвичайний аромат.
Тобі знадобиться: 4 середні цибулини, 2 гілочки розмарину, 20 г часнику, 250 г кетчупу, 2 ст. віскі, 40 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. меду, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. вустерширського соусу, 50 мл лимонного соку, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Зараз читають:20 найкращих рецептів вина з чорної смородини
Приготування: Подрібнену цибулю обсмаж на вершковому маслі до прозорості. Додай кетчуп, мед, лимонний сік, розмарин, соєвий та вустерширський соус. Потім 10 хвилин, влий віскі, посоліть і поперчити. Уварювати 15 хвилин на слабкому вогні, часто помішуючи. Видали розмарин, всип пропущений через прес часник і протушкуй ще 5 хвилин.
11. Соус барбекю із запечених перців
Знадобиться великий перець м'ясистих сортів.
Тобі знадобиться: 500 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 3 зубчики часнику, 250 г кетчупу, 3 ст. оливкової олії, 3 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. меду, 1 ст.л. коричневого цукру, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. вустерширського соусу, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 8 г солі.
Приготування: Виклади перець на лист і запікайте в духовці 15 хвилин при 200 градусах. Потім очисти його від шкірки, насіння і подрібни в блендері разом із очищеною цибулею. Отриману масу змішай з|із| маслом|мастилом| і виклади в сотейник. Протушкуй пару хвилин, додай кетчуп, оцет, мед, цукор, сіль, соєвий і вустерширський соуси. Проварити 15 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи. Додай спеції, пропущений через прес часник і томи ще 5-7 хвилин.
12. Соус барбекю із чорносливом
Чорнослив надасть соусу барбекю стійкого копченого аромату.
Тобі знадобиться: 200 г цибулі, 4 зубчики часнику, 50 г чорносливу без кісточки, 300 г кетчупу, 50 мл оливкової олії, 1 ст.л. цукру, 2 ст. соєвого соусу, 50 мл лимонного соку, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 10 г солі, 200 мл води.
Чорнослив промий окропом , наріж і помісти в каструлю. Залий водою, проварити 15 хвилин і подрібніть занурювальним блендером до однорідності. Очисти, дрібно наріж і обсмажте цибулю на олії до прозорості. Додай заготовку з чорносливу, кетчуп, цукор, соєвий соус та спеції. Уварюй на слабкому вогні 15 хвилин. Пюруй масу занурювальним блендером. Додай пропущений через прес часник, влий лимонний сік та посоли. Потім соус барбекю ще 5 хвилин і зніміть з вогню.
13. Соус барбекю із темного пива
Готовий соус можна розбавляти кип'яченою водою або розтопленим вершковим маслом.
Тобі знадобиться: 3 середні цибулини, 20 г часнику, 250 г кетчупу, 250 мл темного пива, 3 ст. оливкової олії, 3 ст.л. винного оцту, 2 ст. меду, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. майорану, 1 ч.л. солі без гірки.
Приготування: Очисти та подрібни цибулю в блендері. Виклади на розігріту сковорідку з олією та обсмаж його до золотистого кольору. Додай кетчуп, пиво, оцет, мед, спеції та сіль. Проварити всі разом 20 хвилин на слабкому вогні, часто помішуючи. Всип подрібнений часник і через 5 хвилин зніміть з вогню.
14. Медовий соус барбекю
Для поціновувачів солодких соусів.
Тобі знадобиться: 2 середні цибулини, 3 зубчики часнику, 300 г кетчупу, 3 ст.л. меду, 40 мл олії, 2 ст.л. вустерширського соусу, 60 мл яблучного оцту, 0,5 ч.л. меленого імбиру, 0,5 ч.л. майорану, 0,5 ч.л. копченої паприки, 8 г солі.
Цибуля очисти , дрібно наріж і обсмаж на маслі до прозорості. Змішай кетчуп із медом, вустерширським соусом, оцтом та спеціями. Вилий цю заготовку в сковорідку з цибулею та туші 15 хвилин на слабкому вогні. Додай пропущений через прес часник, посоли та провари всі разом ще 5 хвилин. Пюруй соус барбекю занурювальним блендером до однорідності, поверни на вогонь та прогрій ще 2 хвилини.
15. Соус барбекю зі слив та гострого перцю
Сливи мають бути стиглими до м'якості.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 1 стручок гострого перцю, 3 зубчики часнику, 80 г томатної пасти, 180 г цукру, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. вустерширського соусу, 100 мл лимонного соку, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленої паприки, 12 г солі, 150 мл води.
Зараз читають:20 салатів для пікніка, від яких усі будуть у захваті
Приготування: Очисти сливи від кісточок. Гострий перець розріж і видали насіння. Подрібни в блендері сливи та гострий перець. Отриману масу змішай з томатною пастою, цукром, спеціями, лимонним соком, водою, соєвим та вустерширським соусами. Проварити на повільному вогні 15 хвилин. Додай пропущений через прес часник, посоліть і готуй ще 5 хвилин.
16. Яблучний соус барбекю
Дивовижне поєднання фруктового аромату, ніжної кислинки, меду та спецій.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 2 середні цибулини, 4 зубчики часнику, 50 г томатної пасти, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру, 1 ст. меду, 1 ст.л. вустерширського соусу, 1 ст.л. соєвого соусу, сік половини лимона, 1 ч.л. гірчичного порошку, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Наріж, очисти від насіння та подрібни яблука у блендері. Цибулю очисти, наріж і обсмаж на маслі до прозорості. Змішай масу з яблук, томатну пасту, цукор, мед, лимонний сік, вустерширський і соєвий соуси. Переклади в сковорідку з цибулею та уварюй 20 хвилин. Додай гірчичний порошок, сіль, мелений перець та пропущений через прес часник. Проварити соус барбекю ще 5-7 хвилин і пюруй його занурювальним блендером до однорідності.
17. Соус барбекю з вишнею
Якщо вишня надто кисла, тоді додай більше меду.
Тобі знадобиться: 200 г вишні, 2 середні цибулини, 3 зубчики часнику, 200 мл томатного соусу, 2 ст.л. меду, 40 мл оливкової олії, 2 ст.л. соєвого соусу, 80 мл рисового оцту, 1 ч.л. копченої паприки, 0,5 ч. л. майорану, 0,5 ч.л. солі.
Цибуля очисти , дрібно наріж і обсмаж на олії 2-3 хвилини. Додай томатний соус та очищену від кісточок вишню. Уварюй на повільному вогні 10 хвилин. Пюруй занурювальним блендером, додай мед, соєвий соус, оцет та спеції. Проварити 10 хвилин, всип подрібнений часник і посолити. Потім соус барбекю ще 5 хвилин і зніміть з вогню.
18. Соус барбекю для реберців
Іноді замість кетчупу використовується аджика.
Тобі знадобиться: 50 г часнику, 200 г кетчупу, 2 ст. готової гірчиці, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. меду, 1 ст.л. коричневого цукру, 100 мл лимонного соку, 60 мл оливкової олії, 0,5 ч.л. копченої паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сіль за смаком.
Приготування: Змішай кетчуп, гірчицю, олію, лимонний сік та соєвий соус. Провари на слабкому вогні 5 хвилин, додай цукор, мед, спеції та сіль. Уварювати 15 хвилин, часто помішуючи. Всип подрібнений часник і потім соус ще 5 хвилин.
19. Білий соус барбекю з коренем хрону та часником
Цей рецепт соусу особливо популярний в Алабамі.
Тобі знадобиться: 200 г цибулі, 4 зубчики часнику, 50 г кореня хрону, 4 ст.л. оливкової олії, 150 г майонезу, 3 ст.л. сметани, 80 мл лимонного соку, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. гірчичного порошку, 8 г солі, 150 мл води.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю на олії до прозорості. Часник і корінь хрону – очисти та подрібни у блендері. Переклади гостру суміш у сковорідку з цибулею, додай воду, гірчичний порошок, чорний перець, сіль та лимонний сік. Протушкуй 5 хвилин і зніми з вогню. Додай сметану, майонез і добре перемішай.
20. Персиковий соус барбекю
Оригінальний варіант соусу барбекю для любителів спробувати щось новеньке.
Тобі знадобиться: 3 солодкі цибулини, 200 г персикового джему, 30 г вершкового масла, 2 ст.л. яблучного оцту, 1 ст. томатної пасти, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. меду, 1 крапля соусу табаско, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Розтопи олію на сковороді, всип подрібнену цибулю і обсмаж її до прозорості. Змішай персиковий джем, оцет, томатну пасту, мед, сіль, соєвий соус та табаско. Додай отриману суміш в сковорідку з цибулею, присип коріандром і томи соус барбекю ще 15 хвилин, часто помішуючи.
Джерело: dietcenter.com.ua