Традиційно ожина йде в компоти та заготовки на зиму – варення чи джеми. Але це не єдине, що можна приготувати з неї. Ожина також добре підходить для випічки, салатів, смузі, соусів та інших страв. У ягоди досить легкий, але дуже виразний смак, який добре розкривається в процесі приготування. Ділимося 20 найкращими рецептами!
Зміст
1. Соус з ожини
Ідеальний соус до стейку, шашлику та різних м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 500 г ожини, 1 пучок кінзи, 5 зубчиків часнику, 10 г меленого червоного перцю, сіль, спеції.
Приготування: Перетріть ожину через сито. У ступці розітри часник із сіллю, перцем, спеціями та рубаним листям кінзи. Змішай все разом і дай настоятися соусу.
2. Сирна запіканка з ожиною
Чим жирніший сир, тим ніжнішим буде запіканка після випікання.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 2 ст. манки, 1,5 ст. вершкового масла|мастила|, 300 г ожини, 1 яйце, 2 ст.л. коричневий цукор.
Приготування: Перетріть сир через сито. Додай манку, олію, яйце і цукор, і зби все блендером. Виклади половину сиру у форму, зверху додай ожину і знову сир. Готуйте запіканку 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Літній компот з ожини
Щоб зберегти більше вітамінів, не вари компот занадто довго.
Тобі знадобиться: 2 л води, 200 г ожини, 150 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, проварити 2 хвилини і засип ожину. Доведи компот до кипіння, після чого зніми його з вогню і дай настоятися під кришкою.
4. Пиріг з ожиною та сметанною заливкою
Цей пиріг дуже ефектно виглядає навіть на святковому столі.
Тобі знадобиться: 125 г сиру, 5 ст. олії, 200 г борошна, 2 ч.л. розпушувача, 140 г цукру, 5 ст. молока, 300 мл 20% сметани, 2 яйця, 3 ч.л. крохмалю, 300 г ожини.
Зараз читають:Рецепт борщу з капустою
Блендером подрібни сир , олію, половину цукру та молока. Додай борошно, що просіює, з розпушувачем, заміси тісто і розкатай його у форму з бортиками. Виклади ягоди ожини. Міксером збий інші інгредієнти та залий пиріг. Випікай його 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
5. Кекс з апельсиновою цедрою та ожиною
Готовий кекс рекомендуємо посипати цукровою пудрою.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 80 г вершкового масла|мастила|, 100 мл рослинної олії, 170 г цукру, 3 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 1 ст.л. цедри апельсина, 200 г ожини.
Приготування: Віночком зби яйця з цукром, додай розтоплене вершкове та рослинне масло, і знову зби. Всип борошно, розпушувач і цедру апельсина. Перемішай і вили половину тесту у форму. Виклади ожину і залий її тестом, що залишився. Випікай кекс близько 1:00 в духовці при 180 градусах.
6. Ліниві вареники з ожиною
Великі ягоди якраз дуже зручно використовувати як начинку.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 1 яйце, цукор або підсолоджувач, 2-3 ст. борошна, 2 жмені ожини.
Заміси тісто з сиру, яйця , борошна та цукру за смаком. Воно не повинно липнути до рук. Розділи його на частини, скатай кульки, сплюсни і загорни в кожну ягоду ожини. Вари ледачі вареники 2-3 хвилини після спливання в солоній киплячій воді.
7. Ткемалі з ожини
Соус можна заготовити про запас і закатати в стерилізовані банки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг ожини, 6 зубчиків часнику, 1/2 перцю чилі, по 1/2 пучка кропу та кінзи, 3 гілочки м'яти, цукор, сіль, фенхель, спеції.
Приготування: Подрібни і перетріть ожину через сито. Блендер подрібнив чилі, часник і всю зелень. Провари ожинове пюре 4-5 хвилин, додай решту інгредієнтів і провари ще 5 хвилин. Розлий соус по стерилізованих банках.
8. Зефір з ожини
Готовий зефір присип цукровою пудрою або полів шоколадною глазур'ю.
Тобі знадобиться: 250 г ожини, 380 г цукру, 1 яєчний білок, 100 мл води, 6 г агар-агару.
Приготування: Додай до ожини трохи води та протушкуй її 15-20 хвилин. Перетріть ягоду через сито, всип 130 г цукру, перемішай до однорідності і відправ у холодильник на пару годин. Додай у холодне пюре яєчний білок і збий міксером до стійких піків.
Залий агар-агар водою, додай цукор, що залишився, і вари сироп близько 10 хвилин на середньому вогні до густоти. Тонким струмком влий його в білкову основу, постійно збиваючи. За допомогою кондитерського мішка виклади зефір на пергамент і дай йому засохнути.
Зараз читають:Теплий салат з баклажанами та помідорами: 15 оригінальних рецептів
9. Компот із ожини на зиму
Як незвичайна родзинка можеш додати кілька гілочок базиліка або м'яти.
Тобі знадобиться: 500 г ожини, 250 г цукру, 3,5 л води.
Розклади ожину по стерилізованих банках і засип цукром. Залий заготовку окропом і одразу закатай банки на зиму.
10. Пиріг з ожиною на сметані
Жирність сметани не важлива – підійде будь-яка.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 200 г цукру, 150 мл олії, 80 г сметани, 0,5 ч.л. соди, 360 г борошна, 200 г ожини.
Приготування: Міксером збий яйця та два види цукру до піни. Додай олію, соду та сметану, знову збий і додай борошно. Вили половину тесту у форму, виклади половину ожини і повтори шари. Випікай пиріг 50-60 хвилин|мінути| в духовці при 170 градусах.
11. Ягідний смузі з ожини та лохини
Прекрасний сезонний смузі, приготування якого займає лише кілька хвилин.
Тобі знадобиться: 140 г ожини, 140 г лохини, 150 мл молока, 50 г цукрової пудри, 50 мл 30% вершків.
Приготування: Перебери ожину та лохину, і відправь ягоди в блендер разом з молоком і цукровою пудрою. Збий все до однорідності, влий вершки і збий смузі ще раз.
12. Варення з ожини на зиму
Якщо хочеш, щоб ягоди зберегли форму, заважай варення дуже акуратно та рідко.
Тобі знадобиться: 1 кг ожини, 1,5 кг цукру.
Засип ожину цукром і залиш на кілька годин. Доведи до кипіння, проваріть варення 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
13. Ягідний салат з ожиною
Також замість лікеру можна використовувати мед.
Тобі знадобиться: 300 г ожини, 200 г полуниці, 200 г смородини, 200 г голубки, 1 ч.л. ванільного цукру, 2 ст. апельсинового лікеру, 3 ст. лимонного соку.
Приготування: Промий і обсуши ягоду, наріж велику полуницю на половинки. Змішай апельсиновий лікер, лимонний сік, ванільний цукор і додай звичайний цукор за потребою. Розклади ягоди по келихах та полях заправкою.
14. Морозиво з ожини та вершків
Дуже просте та ніжне морозиво на кожен день.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки ожини, 300 мл 33% вершків, 1/2 склянки цукру.
Засип ожину цукром , залиш на пару годин і перетрій через сито. Міксером зби вершки до пишності і поступово додай ожиновий сік, продовжуючи збивати. Розлий все по формах для ескімо і відправ морозиво в морозилку.
Зараз читають:20 шикарних рецептів канапе з креветками
15. Салат з ожиною та козячим сиром
Гарний та корисний салат, який легко впишеться у ПП раціон.
Тобі знадобиться: 2 склянки ожини, 100 г козячого сиру, 1 пучок руколи, 1/4 склянки волоських горіхів, 1/2 склянки оливкової олії, 1 цибулина-шалот, 5 ч.л. винного оцту, 2 ст. меду, 2 ст.л. зернистої гірчиці.
Приготування: Довільно розкриш козячий сир, подрібни горіхи, наріж цибулину і змішай усі інгредієнти. Окремо змішай оливкову олію, винний оцет, мед і зернисту гірчицю і заправ салат.
16. Джем з ожини з апельсином
Апельсинова цедра робить цей джем ще ароматнішим і смачнішим.
Тобі знадобиться: 1 кг ожини, 500 г цукру, цедра 1 апельсина.
Приготування: Розімни ожину з цукром, перетрій через сито і доведи до кипіння. Уваривай близько 10-15 хвилин на слабкому вогні, додай цедру та варі джем ще 10 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.
17. Молочний коктейль із ожиною
Ожина надає йому не лише смаку, а й чудового апетитного відтінку.
Тобі знадобиться: 200 г ожини, 200 мл молока, 120 г морозива.
Приготування: Перебери і промийте ожину. Виклади всі інгредієнти в блендер і зби коктейль до однорідності.
18. Салат зі шпинатом та ожиною
Готовий салат також можеш посипати насінням або горішками.
Тобі знадобиться: 40 г шпинату, 1 огірок, 80 г ожини, 1/2 зеленого яблука, 50 г пармезану, по 1 ст. оливкової олії, лимонного соку та бальзаміку, 1 ч.л. меду.
Приготування: Тонко наріж огірок та яблуко, виклади все на шпинат, додай ожину та стружку пармезану. Змішай інгредієнти для заправки та полів нею салат.
19. Смузі з ожини з фініками
Складно залишитись байдужим до такого цікавого поєднання смаків.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки ожини, 1 склянка соєвого молока, 1,5 банана, 3 фініки, 1 ст.л. лляного насіння.
Приготування: Очисти банани та видалить з фініків кісточки. За допомогою блендера подрібніть всі інгредієнти до однорідності.
20. Ожина у власному соку на зиму
Якщо ти любиш варення з ожини, то обов'язково спробуй і цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1,2 кг ожини, 3 склянки цукру.
Акуратно змішай ожину з цукром , виклади її в підготовлені банки і постав стерилізуватися в каструлю з водою. Прогрівай їх близько 40 хвилин, доки банки не заповняться соком. Закатай кришками і залиш на зберігання.
Джерело: dietcenter.com.ua