Найкращі друзі печінки — найкорисніші продукти для органу, який працює невтомно

Згадайте міф про Прометея, страшне покарання чекало героя: кожен день до нього прилітав орел і клював печінку, зауважте, що не серце або мозок. Все тому, що стародавні Греки вже тоді надавали велике значення органу, вважалося, що печінка джерело життєвої сили організму. Для месопотамців вона ж була головним органом тіла, осередком людської душі. Сьогодні таке поклоніння древніх народів цілком зрозуміло. Список "обов'язків", які щодня виконує печінка, поступається тільки списку завдань мозку. Пригнічує одне — вже дуже багато в нашому раціоні порушує роботу важливого органу, але є і привід для радості: у печінки чимало і друзів серед звичної нам їжі, інформує Ukr.Media.

Ви будете здивовані, але кава якраз серед тих самих друзів. Дослідження показали, що вживання напою захищає печінку від хвороб. Корисна дія спостерігалася навіть у тих, у кого вже були проблеми.

Кава підвищує рівень антиоксидантів, зменшуючи при цьому запалення. Знижується ризик розвитку захворювань печінки і раку.

Грейпфрут теж в цьому списку завдяки тому, що він містить в собі антиоксиданти. У фрукті можна знайти дуже корисні речовини-нарингин і нарингенин, ми навіть відчуваємо їх, коли їмо, вони додають продукту гіркуватий смак. Якщо нам вони не дуже подобаються, то печінка від цих речовин просто без розуму, вони захищають орган, зменшують запалення і підсилюють захисні механізми.

В цілому, печінка любить яскраві овочі і фрукти. Так, орган дуже зрадіє гарбузу. Звичний продукт містить просто унікальний вітамін Т. він сприяє прискоренню процесів в організмі, а особливо важливо — допомагає засвоюватися важкій їжі, що значно розвантажує печінку.

​Кажуть, що для хорошої роботи печінки потрібно з'їдати 2 яблука в день. Справа в рослинних волокнах, які виводять надлишки холестерину.

Додавання в салати оливкової олії не тільки сприяє схудненню, але покращує здоров'я печінки. Масло допомагає боротися з токсичними речовинами. Таку підмогу, на перший погляд, важко оцінити, але на ділі печінка працює без відпочинку, щоб наш організм був захищений від шкідливих речовин, тому допомога ззовні просто необхідна.

Крім того, кілька років тому вчені з'ясували, що споживання оливкової олії знижує рівень жиру в печінці.

Ми вже багато чули про користь хрестоцвітних овочів. Брюссельська капуста, броколі відомі високим вмістом клітковини і корисних сполук. Вони підвищують захисні функції печінки.

Людям з ожирінням печінки радять звернути увагу на броколі. Досліди на щурах показали, що екстракти паростків броколі запобігають печінкову недостатність. В цілому, дослідження на людях обмежені в цій сфері, але поки хрестоцвіті в якості корисної їжі для здоров'я печінки виглядають багатообіцяюче.

Ламінарія, хоч тільки називається капустою, але не менш корисна, ніж її сухопутні тезки. Її листя містять альгінову кислоту, за своєю природою речовина пов'язує хімічно активні сполуки. Для печінки величезний плюс в тому, що ламінарія є своєрідною помічницею органу в очищенні організму від небезпечних речовин.

Виноград ще один друг працьовитого органу. Але тут печінка трохи вибіркова, особливо корисними для неї вважаються сорти червоного і фіолетового кольору. Все тому, що вони містять безліч корисних рослинних компонентів.

Дослідження, де перевірявся вплив винограду і екстракту виноградних кісточок на печінку, показали, що корисні речовини захищають орган від пошкоджень, підвищують рівень антиоксидантів і борються із запаленням.

Корисні для печінки і менш екзотичні ягоди. У їх числі чорниця і журавлина. Тут справа в антоціанах, потужних антиоксидантах.

У дослідженнях вживання ягід протягом 3-4 тижнів захищало печінку від пошкоджень. Крім того, чорниця допомагала підвищити імунні реакції, підтримувався необхідний рівень антиоксидантів.

Було доведено, що екстракт чорниці пригнічує ріст клітин раку в печінці людини. Шкода, що дослідження проводилися в пробірці. Зараз необхідно додаткове вивчення, щоб визначити чи повторюється цей ефект в організмі людини.

У будь-якому випадку необхідний рівень антиоксидантів в організмі печінки точно не зашкодить. Деякі вчені стверджують, що позитивного впливають як цільні ягоди, так і соки, і навіть екстракти.

Існує ще безліч корисних для печінки продуктів: горіхи, жирна риба, буряк, кефір, чай, курага і навіть екзотична опунція. Головне, не забувати включати ці продукти в їжу, адже це, мабуть, єдиний природний спосіб підтримувати здорову роботу печінки.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *