На тесті на вагітність з'явилися дві заповітні рисочки. Ви дуже серйозно ставитеся до своєї вагітності, дотримуєтеся всіх рекомендацій лікарів, займаєтеся вправами, приймаєте вітаміни. Це дуже здорово. Але чи звертаєте ви увагу на те, що їсте? Навіть досить звичайні продукти можуть наражати на небезпеку вашу майбутню дитину, інформує Ukr.Media.
Кожна майбутня мама отримує попередження від лікаря, що їй не можна вживати, наприклад, тартар або суші під час вагітності. Табу — це, звичайно ж, алкоголь. І, напевно, не дивно, що в чорному списку є сирі яйця, тому варто остерігатися всіх кондитерських виробів з жовтковою начинкою і морозива. Однак є і такі продукти, яких ви точно не очікуєте в уявному чорному списку, але їх вживання лікарями і дієтологами під час вагітності не настійно рекомендується.
Сир з білою цвіллю
В цілому сири є цінним джерелом кальцію, тому їх споживання під час вагітності вітається. Наприклад, в свіжому вершковому сирі, крім достатньої кількості кальцію, є ще холін, який допомагає розвитку мозку майбутньої дитини. Але майбутнім мамам обов'язково варто уникати сирів з білою цвіллю (брі, камамбер) і блакитною цвіллю в середині (сир з цвіллю). Ці види можуть бути джерелом різних бактерій, таких як лістеріоз, які можуть завдати шкоди ненародженій дитині.
Печінка
Печінка відноситься до здорового харчування, але з її споживанням краще не переборщити. У ній забагато вітаміну А, який може нашкодити малюкові під час вагітності. У першому триместрі краще повністю уникати вживання печінки.
Кава і тірамісу
Цей чудовий італійський десерт здається вам абсолютно нешкідливим? Можливо, на перший погляд, але коли ви думаєте про його склад, це не так. Торт містить кофеїн, і це може стати проблемою при вагітності. Ви повинні бути обережні, особливо якщо в той день ви вже випили каву, чорний або зелений чай. Загалом, одна кава в день — це все ще норма.
Салямі і ковбаси
Нітрати часто додають в салямі або шинку для полегшення зберігання. Нітрати можуть реагувати з білком, присутнім в м'ясі, і утворювати канцерогени. Ще гірше йде справа з м'ясом. У сирих м'ясних продуктах можуть міститися бактерії лістеріозу.
Трохи овочів
На жаль, вищезгадані нітрати також є частиною широко використовуваних овочів. Як це можливо? Винні добрива, в яких вирощуються овочі. Найнебезпечніші види — це салат, шпинат або пекінська капуста.
Майонез
Він може містити бактерії лістеріозу, який найбільш шкідливий для вагітних або маленьких дітей.
Що можна їсти без побоювань
Якісна морська риба, що містить омега-3 жирні кислоти. Але остерігайтеся риби, що містить ртуть (акула, судак, макрель, риба-меч). Ртуть може пошкодити мозок дитини. Овочеві салати з заправкою з оливкової олії. Такі продукти, як броколі, капуста, соя, боби, цільнозернові продукти, особливо через фолієву кислоту, для запобігання анемії. До того ж фолієва кислота — відмінна профілактика вроджених вад розвитку.
Харчові добавки (вітаміни для вагітних), тому що навіть багатої дієти іноді недостатньо для отримання достатньої кількості вітамінів і мінералів (особливо заліза, йоду, цинку і фолієвої кислоти). Але остерігайтеся надмірної кількості вітаміну А, що небажано. Однак його не можна передозувати при звичайному харчуванні (його більше в печінці). Тому стежте за його прийомом в складі харчових добавок. Рекомендується збільшити добове споживання води. Вода служить профілактикою від запорів. Але варто обмежити не тільки колу, але і всі солодкі напої, що містять хінін.
Джерело: ukr.media