Проведімо маленький візуальний експеримент: уявімо собі «справжню жінку» за столом. Красуня з тонкою талією, інтелектуальним блиском в очах, витонченими манерами… Уявили? А тепер скажи: що перед нею на тарілці? Легкий салатик? Невагомий десерт?
А м’ясо? Чи можна отак одразу уявити собі «справжню жінку», яка завзято ріже ножем здоровенний шматок м’яса? Насилу, правда? А дарма!
Лікарі стверджують: у раціоні жінки має бути м’ясо!
Більшість дієт рекомендують жінкам їсти переважно фрукти, овочі, бобові, продукти з цільного зерна, а також рибу й птицю. Про великий шматок яловичини, а тим більше – свинини, в більшості дієт ані слова!
У результаті: «бліда неміч», як говорили раніше, або анемія, висловлюючись сучасною мовою, косить прекрасні лави жінок.
Анемії та лейкози – бич жінки
Згідно зі статистикою, кожна десята жінка дітородного віку страждає від анемії того або іншого ступеня тяжкості, що найчастіше пов’язане з невідповідністю втрат заліза з кров’ю під час менструацій і вбиранням заліза в шлунково-кишковому тракті. Щомісяця жінка втрачає близько 70 мл крові.
Об’єм порівняно невеликий, але ці втрати повинні бути відновлені, що відбувається аж ніяк не завжди. Проблема ускладнюється у разі рясних і/або частих місячних.
За якими зовнішніми ознаками розпізнається анемія?
До загальних ознак анемії належать: блідість шкіри, головний біль, запаморочення, слабість, зниження розумової концентрації, сонливість.
Нерідкі симптоми з боку органів шлунково-кишкового тракту та шуми в серці (їх характер змінюється залежно від ступеня тяжкості захворювання).
Є також строго індивідуальні, притаманні лише певному типу анемії, ознаки. Наприклад, лимонно-жовтий відтінок шкіри, ділянки депігментації шкіри (вітіліго), порушення нюху та рухливості очного яблука є ознакою В12- і фолієводефіцитної анемії.
У разі гострої анемії яскраво виражені задишка, тахікардія, запаморочення, різка слабість навіть за невеликого фізичного навантаження. Суха шкіра, тонке волосся та ламкі нігті – ознаки залізодефіцитної анемії. Жовта шкіра й темна сеча – ознаки не лише гепатиту, а й гемолітичної анемії.
Бігцем до аптеки за спеціальними препаратами?
Не варто. Перш ніж приймати залізовмісні препарати, треба переконатися в тому, що йдеться саме про залізодефіцитну анемію, а не значно складніші захворювання крові. Тобто звернення до лікаря обов’язкове!
У легких випадках (якщо анемія спричинена тим, що жінка після місячних просто не встигає відновити втрачене) можна просто порекомендувати їй їсти більше м’яса, у більш складних випадках лікарі приписують спеціальні залізовмісні препарати.
Але майте на увазі, що практика призначення залізовмісних препаратів внутрішньовенно або внутрішньом’язово застаріла! Річ у тім, що залізо з таблетки вбирається кишечником, який бере рівно стільки, скільки потрібно організму. Надлишки виводяться назовні з калом.
При внутрішньовенному вливанні залізо потрапляє в організм, минаючи його «митні заслони», у повному обсязі. Зайве залізо осідає в печінці та селезінці і може спровокувати виникнення важких захворювань (наприклад, гемосидероз). Тому, якщо лікар призначає внутрішньовенні вливання, звернися по додаткову консультацію до більш сучасного медичного центру.
Строгі вегетаріанські дієти шкідливі!
В організмі дорослої людини утворюється близько 2 млн. еритроцитів на секунду. Для цього потрібна значна кількість швидкозасвоюваного (двовалентного) заліза, що міститься здебільшого в червоному м’ясі. Червоне вино та фрукти багаті на тривалентне залізо, що погано засвоюється організмом.
Тому думка про те, що можна без шкоди для організму замінити м’ясо гранатами, курагою або овочами, далека від істини. Організм легко засвоює двовалентне або так зване гем-залізо. Тривалентне залізо, що міститься в овочах і фруктах, засвоюється погано. Тому більшість лікарів дуже рекомендують жінкам їсти м’ясо. Або, якщо їхні переконання не дозволяють їм цього, регулярно вживати гематоген (він містить добре засвоюване гем-залізо).
Джерело: lady.tochka.net