У 2002 – 2003 роках Міністерство охорони здоров’я разом з Академією медичних наук провело дослідження, що засвідчило наявність йододефіциту на території всієї України. За минулі роки ситуація кардинально не змінилася: сьогодні дефіцит йоду відчувають майже 70% усього населення України.
Звідки проблема?
Дефіцит йоду – не стихійне лихо і не терористичний акт. «Просто» реальність: йододефіцит в Україні, як і в більшості країн світу, обумовлений низьким вмістом йоду в землі та воді. А отже, і в продуктах харчування: овочах, фруктах, різних крупах, м’ясі, молоці.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
– Значний дефіцит йоду в організмі жінки загрожує їй безпліддям. Якщо ж завагітніти все-таки вдається, дефіцит йоду може спровокувати викидні, передчасні пологи, народження мертвих дітей;
– Зниженням інтелекту. У тих районах України, де дефіцит йоду відчувається найсильніше (гірські села), відзначається відсутність дітей із високим рівнем інтелекту та збільшення кількості дітей із низьким інтелектом.
Цікавий факт: понад сто років тому Швейцарія – одна з найрозвиненіших країн світу (рівень інтелекту її громадян – на десятому місці у світі) – постала перед доволі обтяжливим фактом: в окремих її районах кількість розумово відсталих людей сягала 90%. Причина – хронічний дефіцит йоду. Вжиті урядом заходи дали очевидні результати.
– Зниженням загальної працездатності «завдяки» зниженню імунітету, швидкою стомлюваністю тощо. Зниження ефективності праці призводить до того, що щорічно Україна не дораховується близько 44 мільйонів доларів, втрачаючи близько 5 млн. робочих днів.
Хто в групі ризику?
Майже 70% населення України. Тобто ті, хто нерегулярно вживає в їжу морепродукти.
Прикмети дефіциту йоду
Явне збільшення щитовидної залози – це вже крик про допомогу. Май на увазі, що ознаками дефіциту йоду в організмі може бути:
– відчуття постійної втоми,
– підвищена стомлюваність і млявість,
– пригнічений настрій і неуважність,
– болісні відчуття в ділянці серця,
– часта задуха,
– поганий стан волосся та нігтів,
– знижена температура тіла,
– сухість шкіри,
– часто холодні руки,
– постійне відчуття мерзлякуватості в приміщеннях, де інші люди почуваються нормально.
Як усунути йододефіцит?
За явних ознак звернення до лікаря – обов’язково! Неприпустиме вживання в їжу йодних розчинів кустарного приготування (типу крапля йоду на склянку води). Це загрожує серйозними проблемами. Лікар оцінить стан організму і, якщо буде потреба, призначить йодотерапію.
Профілактика дефіциту йоду напрочуд проста: щоденне вживання в їжу йодованої солі. На жаль, більшість українців нехтує цим простим способом.
Чому ми не любимо йодовану сіль?
Існує думка, що йодована сіль має неприємний запах і псує смакові якості продуктів. Міф, в основі якого, втім, реальні факти. Справді, понад 10 років тому в Україні йодовану сіль виготовляли за допомогою йодиду калію, що справді має неприємний запах і не дуже стійкий.
Але з 1997 року йодована сіль виготовляється за новими технологіями, за яких унеможливлюється весь цей негатив.
Скажи, чи входить йододефіцит у зону твоєї уваги? Яких заходів ти вживаєш?
Джерело: lady.tochka.net