Ви знаєте, що потрібно уникати сирого м'яса і яєць. Але є багато інших продуктів, які ви обов'язково захочете приготувати перед їжею, інформує Ukr.Media.
Юка
Одне слово: ціанід! Цей коренеплід є основним продуктом південноамериканської кухні, проте набирає популярності і у нас. Він переповнений вітамінами і мінералами, але також приховує у собі підступний, потенційно смертельний інгредієнт. Листя і коріння сирої юки містять ціаногенні глікозиди, хімічні речовини, які вивільняють ціанід при вживанні. Юка, звичайно, їстівна, але переконайтеся, що ви її ретельно промили, потім почистіть і неодмінно приготуйте перед вживанням.
Червона квасоля
Ось ще одна нормальна здорова їжа, яка може бути небезпечною, якщо її неправильно вживати. Червона квасоля переповнена білком, клітковиною і антиоксидантами, але її вживання в сирому вигляді може нанести шкоду вашому шлунку. Сира квасоля містить токсин фітогемагглютинін, який може викликати неприємний шлунково-кишковий дискомфорт і симптоми, подібні до харчових отруєнь. Переконайтеся, що квасоля кипіла протягом принаймні десяти хвилин перед тим, як її споживати.
Картопля
Так, саме картопля, котра часто буває основною стравою, ніколи не повинна потрапити у ваш шлунок сирою! Вживання картоплі сирою може викликати здуття живота і небажані ефекти зі сторони шлунково-кишкового тракту, тому що картопля містить крохмалі, стійкі до перетравленн. Приготування картоплі успішно розщеплює ці крохмалі. Що навіть страшніше, якщо сиру картоплю тривалий час зберігати у теплому або вологому місці, то вона може позеленіти і в овочі може виникнути токсин, який називається соланін. Якщо на картоплі з'являються зелені плями, то слід її взагалі викинути, тому що соланін може викликати харчове отруєння.
Сосиски
Сосиски, звичайно, не є найпоживнішим продуктом, але їсти їх сирими може бути абсолютно небезпечно. Поширеною помилкою є те, що, оскільки вони попередньо приготовані, то сосиски можна з'їсти прямо з упаковки, як звичайну страву. Це зовсім не так. Запаковані сосиски можуть містити бактерії Listeria, які можливо знищити лише після нагрівання сосисок.
Молоко
Ви можете почути "сире молоко" і здивуватися, що це може означати. Ви ж не готуєте молоко! Але сире молоко реальне, і це небезпечно. Молоко, яке поступає прямо від корови, не пастеризується, і може містити шкідливі бактерії, такі як E. coli і Salmonella. Сире молоко в 150 разів частіше викликає хвороби, пов'язані з харчовими отруєннями та хворобами, ніж інші молочні продукти. Придбати сире молоко можна в продуктових магазинах та на ринках, але краще переконайтеся, що ви завжди купуєте пастеризоване молоко, або самі його закип'ятіть.
Паростки
Паростки – вони настільки корисні! Що з ними може бути не так? Ну, наприклад, люцерна, капуста і редька можуть містити шкідливі бактерії, такі, як Е. coli, Salmonella і Listeria. Паростки вирощуються в теплих, вологих умовах, де ці бактерії просо процвітають. Через це, ви повинні, купуючи, шукати паростки якомога більш свіжі. Якщо є можливість, то краще придбати паростки на місцевому ринку, і, звичайно, важливо помити їх і приготувати їх.
Гіркий мигдаль
Мигдаль, який ми всі чудово знаємо і любимо, має багато чудових переваг здоров'я, щоб його споживати. Гіркий мигдаль нагадує злого двоюрідного брата солодкого мигдалю. Він являє собою різновид солодкого мигдалю, але містить синильну кислоту, яка є небезпечним поєднанням ціаністого водню та води. Згідно з дослідженнями, потрібно лише близько 70 сирих гірких мигдалів, щоб вбити дорослу людину. Жах! На щастя, він є безпечним для їжі, якщо його приготувати, і більшість продуктових магазинів його не продають. Найбільш вірогідніше, що ви зустрінете гіркий мигдаль у екстракті мигдалю та лікерах з ароматом мигдалю.
Мука
Ви, напевно, багато разів чули про небезпеку вживання сирих яєць і, можливо, навіть не втримувались, щоб не спробувати сире тісто для печива або тісто для пирога саме з цієї причини. Але яйце є лише частиною проблеми, адже вживання попередньо не приготованого борошна може бути таким же проблематичним. В останні роки FDA та Центри контролю та профілактики захворювань визначили сировину борошно як потенційну небезпеку для здоров'я. Під час подорожі від стебла пшениці до полиці супермаркету, борошно, можливо, вступало в контакт з патогенними мікроорганізмами, такими як E. coli, які можуть бути вилучені тільки шляхом приготування будь-якого виду борошна.
Баклажан
Підходьте до сирого баклажана з великою обережністю. Сирий баклажан містить соланін, той же токсин, що робить вживання сирої картоплі шкідливим. Зокрема, молоді баклажани, або баклажани, які були зібрані ще малими, містять більшу частину цього токсину. Вам доведеться з'їсти багато сирих баклажанів, щоб відчути неприємні шлунково-кишкові ефекти від отруєння соланіном, але ви, можливо, захочете краще приготувати баклажан. Крім того, деякі люди можуть мати алергічні реакції навіть на невелику кількість сирих баклажанів.
Квасоля Ліма
Подібно до червоної квасолі, квасоля Ліма повинна завжди бути ретельно приготованою. Квасоля Ліма містить ціаногенні глікозиди, сполуки, створені для захисту рослин, які вивільняють смертельний ціанід водню при розжовуванні квасолі сирою, згідно National Geographic.
Кісточки або насіння яблук, манго, персиків, груш або абрикосів
Хоча для того, щоб отруїтись, потрібно було б спожити принаймні склянку цих насінин та кісточок з яблук, манго, персиків, груш і абрикосів, проте варто бути обережними, адже вони містять хімічні речовини, які можуть перетворитися на органічний ціанід.
Дикі гриби
Гриби містять цілий ряд корисних властивостей, включаючи антиоксиданти, вітаміни групи В і калій. Деякі лікарі зазначають, однак, що саме тепло потрібно для вивільнення деяких з цих поживних речовин і отримання переваг від їх вживання. Крім того, сирі гриби відомі тим, що їх важко перетравлювати, і вони є одними з найбільш концентрованих джерел природного токсину, агаритину. Різні дослідження виявили та підтвердили на щурах, що агаритин має канцерогенний ефект. Тим не менш, приготування грибів руйнує ці сполуки, тому ви можете безпечно їсти приготовані гриби.
Листя ревеню
Ця листя містить високий рівень щавлевої кислоти – токсину, який у великих дозах може викликати у рідких випадках ураження нирок, різні проблеми зі шлунком і навіть смерть. Ревінь багатий на залізо, магній і кальцій, проте, його варто приготувати перед вживанням. Так само, як і кісточки фруктів, смертельна доза токсину у свіжому ревені мала і її важко вжити одразу, але в основному, можуть постраждати люди, які мають проблеми з нирками.
Джерело: ukr.media