Заморожування — один зі способів продовжити ягідний сезон. Під дією низьких температур корисні речовини зберігаються краще, ніж під час консервації. Але як заморожувати ягоду в домашніх умовах, щоб після розморожування вона залишалася красивою і смачною?
Як правильно заморозити ягоду: покрокова інструкція
Для заготівлі підійдуть будь-які стиглі ягоди: полуниця, малина, чорниця, обліпиха, аґрус, смородина, вишня. Зайнятися ними бажано протягом двох годин після збору або купівлі. Заморозити ягоду можна різними способами. Найпопулярніший із них — розсипом, інформує Ukr.Media.
Для цього потрібно:
- Перебрати ягоди, видалити зіпсовані та пошкоджені.
- Промити в холодній воді, прибрати плодоніжки та листя. Вишню і малину можна потримати в рідині, щоб вийшли шкідники.
- Промокнути ягоди паперовими рушниками і просушити.
- Розкласти продукт у герметичну тару: в харчові контейнери або пакети з zip-замком.
- Розмістити ягоду в морозильній камері.
Якщо не знаєте, як правильно заморожувати цілі ягоди, можна застосувати сухий спосіб. Промитий і просушений продукт спочатку розміщують на дошці, а потім відправляють на мороз. Через чотири години заморожені ягоди пересипають у пакети і повертають у морозильник. Ідеально, якщо морозильна камера має функцію швидкого (шокового) заморожування за температури -25 °C і нижче.
Як краще заморозити ніжні ягоди
Полуницю, ожину та малину — можна у вигляді пюре. Промитий продукт протирають через сито і розкладають у формочки для льоду. Потім кубики перекладають у пакет.
Цукровий сироп якнайкраще підходить для того, щоб заморожувати ягоди суниці. Їх поміщають у банку і заливають сиропом: 300 г цукру на 1 л води. Продукт охолоджують, а потім зберігають на морозі під пластиковою кришкою.
Як зберегти заморожені ягоди?
Зберігати заморожені ягоди потрібно за дуже низьких температур — від -18 °C. Це оптимальний рівень, за якого бактерії не розвиваються. Інший режим допустимий, але термін зберігання скорочується.
Наприклад, за температури від -5 до -10 °C аґрус можна зберігати до двох місяців, від -10 до -15 °C — до пів року, від -15 до -25 °C — до року. За максимально низької температури продукт не змінює структуру і смак, а під час розморожування втрачає менше вологи.
Для правильного розморожування ягоди переміщують у холодильник — так втрата вітамінів не перевищує 10%. Мікрохвильовку в цьому випадку краще не застосовувати: НВЧ-хвилі зруйнують усю користь. Якщо ж планується використовувати заморожені ягоди в якійсь страві, розморожувати їх не потрібно.
Заморожені ягоди за органолептичними показниками майже не поступаються свіжим. Цінний продукт зберігає мінерали, вітаміни, клітковину й антиоксиданти. Але багато що залежить від того, як правильно були заморожені ягоди.
Джерело: ukr.media