Тривають перевірки Держпродспоживслужби Кіровоградщини потужностей харчоблоків закладів освіти щодо дотримання вимог чинного законодавства та забезпечення дітей якісним і безпечним харчуванням.
Так, спеціалісти Кропивницько-Соколівського управління здійснили позаплановий захід державного нагляду на потужності харчоблоку закладу загальної середньої освіти в с. Покровське Кропивницького району.
Під час проведення заходу виявили порушення. Зокрема потужність не підтримується в чистому стані, наявна велика кількість слідів життєдіяльності гризунів (зі слів кухаря – на харчоблоці є миші), в тому числі в місці для зберігання обробних дощечок, під шафою для чистого посуду зберігаються брудні вазони з землею для квітів, а в самій шафі – ікра кабачкова, банани та хліб, у шафі для дезінфікуючих засобів – банки з фарбами, пластикові пляшки з невідомою речовиною, пляшка з-під алкогольного напою.
У «гарячому цеху» під столом для готових страв розміщено паперовий пакет з ядом для гризунів, прибиральний інвентар зберігається на підлозі поруч із овочами (капустою).
До того ж не дотримується температурний режим зберігання харчових продуктів: заморожене м’ясо (свинина та курятина) зберігалися на виробничих столах для готових страв у «гарячому цеху» при температурі +30°C, тоді як необхідна температура для зберігання -18°C.
Враховуючи результати перевірки, з метою усунення порушень законодавства в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів винесли припис та рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів на харчоблоці закладу освіти терміном на 10 днів. Опісля буде здійснено повторну перевірку щодо усунення порушень та виконання вимог припису.
Довідково: припис – це обов’язкова для виконання у визначені строки письмова вимога посадової особи контролюючого органу щодо усунення порушень вимог законодавства. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу.
Фото – ілюстративне
Джерело: zpu.kr.ua