Як розмовляти з дитиною про розлучення?

Як розмовляти з дитиною про розлучення? © depositphotos

Як правильно говорити дітям, що тато і мама більше не разом? І чи потрібно це робити? Порадами поділився ведучий проекту “Кохання на виживання” (Новий канал), розлучений тато Олег Кензов.

Олег Кензов © прес-служба Нового каналу

Мовчання – не золото

Багато батьків під час розлучення стають бранцями своїх емоцій і починають впадати в крайнощі. Одні хочуть захистити дитину від зайвих хвилювань і нічого їм не кажуть. Інші, навпаки, вивалюють на дітей всі свої емоції. Обидві стратегії поведінки неправильні. І ось чому.

Якщо батьки нічого не розповідають дитині, та може вирішити, що напруження вдома – через неї. Або що вона засмутила маму й тата, і тому вони такі сумні. Діти чудово зчитують емоції. І ваша натягнута усмішка на заплаканому обличчі не приховає переживань. Замовчувати факт розлучення точно не варто.

Інша крайність – коли один з батьків бере дитину “в спільники” проти партнера або робить з нього “сорочку”, в яку бідкається, вивалюючи всі нюанси розлучення. Таке навантаження дитячій психіці витримати складно.

Як говорити про розлучення?

  • Не брехати – це головне. Не потрібно розповідати казки, що тато чи мама поїхали в тривале відрядження. Не замінюйте реальність. Коли дитина дізнається правду, ваш авторитет батька чи матері в його очах буде зруйнований.
  • Не вплутуйте у конфлікт. Пам’ятайте, дитина любить маму і тата однаково. Якщо ви відчуваєте, що не здатні впоратися зі своїми емоціями, знайдіть дорослу людину, якій зможете розповісти про переживання і отримати підтримку.
  • Говоріть про почуття, коли запитують. Якщо дитина помітила ваш смуток, страх або злість, не розповідайте, що йому “наснилося”. Скажіть, що зараз ви засмучені, але це мине, ви заспокоїтеся. Не забудьте уточнити, що не вона стала причиною ваших переживань.
  • Розкажіть, що буде далі. Діти – консерватори. Зміна звичного способу життя вибиває їх із колії. Їм важливо знати, що відбувається, і як це вплине на них. Чесно і зрозуміло говоріть, де і з ким дитина буде жити, як часто буде бачити іншого з батьків, з ким проводитиме вихідні та канікули тощо. Не забувайте повторювати, що навіть якщо тато і мама не разом, вони, як і раніше, люблять дитину, і будуть про неї піклуватися.

Звісно, розійтися мирно здатні не всі пари. Для цього потрібно бути зрілою особистістю, яка не накопичує образи на партнера і не звинувачує його в усіх бідах і нещастях. Та якщо ви хочете бачити дітей щасливими, то зможете впоратися з емоціями і постаратися зробити все для їхнього спокою.

А які стосунки в екстремальних умовах – дізнаєтеся восени у проекті “Кохання на виживання” на Новому каналі.

Раніше ми розповідали, як зрозуміти, що дитина бреше.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *