Корисні властивості чорниці

Корисні властивості чорниці © depositphotos.com

Чорниця не найдешевша ягода, але одна зі списку корисних. Крім того, що калорійність чорниці – 44 ккал на 100 грамів продукту, так вона ще й містить велику кількість вітамінів і корисних компонентів. Починаючи з червня – ягоду можна купити за більш вигідною ціною, адже починається сезон чорниці. А поки ми тобі розповімо, в чому ж полягають корисні властивості чорниці, як її використовують і застосовують у медицині, а також дізнаєшся про склад ягоди.

Корисні властивості чорниці – як її використовують

  • Чорниця дуже популярна і улюблена багатьма ягода. Її плоди вживають в їжу як в сирому, так і у приготовленому вигляді.
  • З чорниці можна приготувати багато страв: варення, киселі, начинку для печені, йогуртів і навіть спиртні напої. З неї роблять сік, її консервують, заморожують, сушать.
  • У період цвітіння чорниця є чудовим медоносом, бджоли збирають з неї багато нектару, з якого виходить дуже запашний мед світлого, трохи червонуватого відтінку.
  • У ягодах чорниці міститься барвник, яке при зниженні кислотності стає синім. Завдяки цьому натуральний чорничний фіолетовий барвник використовується в харчовій промисловості, наприклад, для таврування м’яса.
  • Корисні властивості чорниці – склад ягід

    Основне багатство чорниці – це в рекордно велика кількість антиоксидантів, що містяться в ній, завдяки яким у нашого організму зростає захисна реакція проти утворення злоякісних пухлин. Таким чином, вживання чорниці служить профілактикою ракових захворювань.

    Крім того, в чорниці міститься велика кількість:

    • вуглеводів;
    • калію;
    • кальцію;
    • фосфору;
    • магнію;
    • натрію;
    • міді;
    • заліза;
    • марганцю;
    • клітковини;
    • флавоноїдів та інших мінеральних речовин.

    У чорниці не дуже багато фруктових кислот, проте вона багата на вітаміни A, B1, В6, РР і С і пантотенову кислоту.

    Корисні властивості чорниці © depositphotos.com

    Корисні властивості чорниці та їхнє застосування у народній медицині

    При згадці про чорницю у багатьох із нас перш за все виникає асоціація її користі для зору. І це не вигадка. Чорниця дійсно дуже корисна ягода, яка значно покращує зір людини, знижує втому очей, прискорює оновлення сітківки.

    Однак чорниця має й інші корисні властивості:

  • Якщо регулярно вживати чорницю, то поліпшується робота серця, і можна запобігти багатьом серцевим хворобам.
  • Чорниця гальмує процеси старіння в організмі людини, надає зміцнювальну дію на судини, сприяє поліпшенню пам’яті.
  • Вживання соку чорниці – гарна профілактика захворювань сечостатевої системи, а також стимулювання роботи підшлункової залози.
  • Чорниця сприяє зниженню вмісту цукру в крові, тому вона незамінна для людей, хворих на цукровий діабет.
  • Настій і сік чорниці добре допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ангіні, а також пневмонії, туберкульозі легень, стоматиті.
  • Чорниця застосовується при лікуванні розладів, нетравлення шлунка, а також ефективна проти дизентерійної палички, стафілокока, збудників дифтерії і черевного тифу.
  • Компреси і примочки з чорниці застосовуються для лікування різних шкірних захворювань: мокрої екземи, опіків, ран тощо.
  • До слова, лови список сезонних продуктів серпня і дізнайся, на чому можна заощадити в наступному місяці.

    ЧИТАЙ ТАКОЖ:

    • Кавунова дієта: користь і шкода
    • Користь соку лимону для обличчя: чи можна протирати шкіру лимоном

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *