Глисти в рибі © depositphotos.com
Кожному відомо, що продукти харчування необхідно піддавати будь-якій обробці, бажано – термічній Адже неправильно оброблені продукти можуть стати причиною розвитку важких захворювань. Риба – корисний і необхідний в раціоні людини продукт, який повинен проходити обов’язкову термічну обробку. Справа в тому, що і в морській, і в річковій рибі живуть і розмножуються гельмінти.
Заразитися глистами можна з’ївши рибу в будь-якому вигляді – від свіжої, слабосоленої і замороженої. Як дізнатися, чи є в рибі глисти, чи можна їсти заглистовану рибу, що робити, якщо з’їв рибу з глистами – розповість tochka.net.
Які глисти живуть в рибі, як вони виглядають
Багато хто хотів би знати, як виглядають глисти в рибі, адже не завжди тушка кишить хробаками, але при цьому може бути зараженою. Часто в рибі виявляються стрічкові черв’яки – цістоди, круглі – нематоди і плоскі – трематоди. Варто відзначити, що 90% всієї риби на землі заражені глистами. Тільки не всі глисти небезпечні для людини, адже не можуть паразитувати в організмі. До того ж, глисти гинуть при дуже низьких температурах. На рибообробних підприємствах заморожують за схемою: 32 години при – 28 С, 14 годин при -35 С, 7 годин при -40 С.
Глистів в рибі визначити не складно, вони відрізняються за формою, довжиною, структурою.
Безпечні для людини глисти, що живуть в рибі:
- плоскі черви (діплостоми);
- круглі черв’яки (пілометри);
- деякі види стрічкових черв’яків (ремнець звичайний і Schistocephalus solidus паразитують в дрібній рибі).
Перші два види паразитують виключно в рибі, наприклад, на лусці або кришталику очей. Визначити заражену рибу досить просто – у неї каламутні очі, на тілі можуть бути присутніми дрібні шипи, риба може бути припухлою. Але, обробляючи рибу правильно, можна отримати якісний продукт. Цікаво, що саме дрібні гельмінти, а також їх личинки найнебезпечніші для людини.
Небезпечні гельмінти в рибі і хвороби, які вони переносять
При наявності гельмінтів у людини в першу чергу страждає шлунково-кишковий тракт, а також імунна система. Паразити руйнують внутрішні органи, виділяють токсини, що отруюють організм. Глисти поглинають поживні речовини з організму, що загрожує йому виснаженням. Особливо небезпечні глисти для дітей, оскільки дитина з глистною інвазією відстає у фізичному та інтелектуальному розвитку.
Найчастіше глисти в морській рибі виявляються в шлунку, печінки, селезінці, м’язах. Вони скручуються в білу або жовту спіральку або колечко. У річковій рибі паразитують найбільш небезпечні гельмінти.
Глисти у морській рибі
У морській рибі живе нанофієтоз, який стане причиною важкої форми діареї, нудоти. Це дрібні гельмінти (довжина 0,5 см) грушоподібної форми. При складній формі нанофієтоза виникає анемія. Нанофієтоз стійкий до високих температур, тому таку рибу треба піддавати ретельній термічній обробці.
Анізакіди також живуть в морській рибі, ці гельмінти провокують розлади шлунково-кишкового тракту, наприклад, виразку. Глисти згортаються в тілі риби в спіраль. Заразитися ризикують любителі японської кухні, а також оселедця.
Глисти в рибі © depositphotos.com
Глисти у річковій рибі
- Глисти типу лагула (вражають коропових).
- Дактілогіроз (на лусці і зябрах).
- Широкий лентець. Має довжину від 10 м, його складно не помітити при обробленні риби, в тілі людини живе 1-2 особи протягом тривалого часу (десятиліттями). Лентець викликає дифіллоботріоз, симптомами якого є слабкість, нудота, запаморочення, блювота, висип на шкірі, нестійкі випорожнення. Найчастіше лентеця можна знайти в щуці, йоржі, окуні, мині, судаку, лососеві.
- Амурська (сибірська) двуустка – невеликий плоский гельмінт, який викликає у людини опісторхоз. Заражений китайською двуусткою спостерігає у себе підвищену температуру, нудоту і блювоту, слабкість. Небезпека двуустки в її розмірах – на вигляд здорова риба може мати тисячі личинок паразитів. Опісторхоз вражає печінку.
- Трематоди (довжиною 2-2,5 см) селяться в тонкому кишечнику людини, можуть стати причиною виникнення у людини метагонімозу.
- А ось ехінокок (довжиною 0,5 см) не викликає ніяких хвороб, і паразитує в людині тільки в проміжній формі.
Чи можна їсти рибу з глистами, що робити якщо з’їв заражену
В ідеалі – заражену рибу необхідно утилізувати, в крайньому випадку, якщо глистів мало, – піддати ретельній тепловій обробці. Можна спробувати заморозити рибу на два тижні, а потім термічно обробити – варити або смажити. В цілому, жоден фахівець в світі не зможе однозначно відповісти на питання: чи можна їсти рибу з глистами. Зате про правильну профілактику розкажуть багато.
- не вживати сиру або слабкосолену рибу;
- вживати рибу штучно вирощену, яку годували штучними кормами, лікували і контролювали на відсутність паразитів;
- слід купувати рибу тільки у встановлених місцях торгівлі, де продукт проходить обов’язковий контроль;
- треба правильно обробляти рибу: варити – 15-20 хвилин після закипання; смажити – не менше 15-20 хвилин, при цьому велику рибу розрізають уздовж хребта в пласт; пироги з рибою запікають протягом 30 хвилин.
- риба закопчена методом гарячого копчення до моменту вживання знешкоджується повністю.
Раніше ми розповідали, що робити, якщо ти зазначила у себе симптоми проблем з щитовидкою.
Джерело: lady.tochka.net