Деякі продукти будуть особливо корисними для жінок.
Лікарі попереджають: навіть найкращі вітамінні комплекси та добавки не в змозі забезпечити наш організм усіма необхідними поживними речовинами, інформує Ukr.Media.
Вчені не знають, чому так, але факт залишається фактом: вітаміни, мінерали та поживні речовини, які ми отримуємо у вигляді таблеток і добавок, не засвоюються повністю, або не працюють так, як "природні". Саме з цієї причини варто прагнути зробити свій раціон максимально корисним та збалансованим — і отримувати усе необхідне саме з їжею.
Розповідаємо, які продукти особливо корисні для жіночого здоров'я.
Яловичина
Анемія — жіноча хвороба: щомісяця ми втрачаємо багато крові, крім того, особливості гормональної системи роблять нас більш сприйнятливими до дефіциту заліза. Щоб підтримувати необхідний рівень цієї речовини, їжте яловичину: у ній мало жиру, а заліза — дуже багато. Намагайтеся з'їдати дві-три порції на тиждень, особливо якщо у вас є схильність до анемії або хтось із ваших найближчих родичів хворів на цю хворобу.
Квасоля
Хочете знизити ризик розвитку раку молочної залози на 34 %? Їжте квасолю, сочевицю або боби хоча б двічі на тиждень. Дослідження, проведене фахівцями з Гарварду, підтвердило: регулярне вживання багатої на клітковину квасолі корисне не лише для здоров'я кишківника, але і для профілактики раку грудей.
Молочні продукти
Дефіцит кальцію — величезна проблема для жінок після 50 років. У цей час кальцій "вимивається" з наших кісток з подвоєною силою, тому кістки, зуби і суглоби стають особливо уразливими, а ризик розвитку остеопорозу підвищується у кілька разів. Щоб заповнити дефіцит кальцію, їжте молочні продукти, але лише не знежирені: саме молочний жир допомагає засвоєнню кальцію і захищає наші кістки.
Помідори
Лише одна порція свіжих помідорів покриває половину добової норми вітаміну А, який необхідний для "виробництва" колагену. Ще одна корисна речовина, на яку багаті помідори — лікопін. Це антиоксидант, який зміцнює імунну систему, захищає очі від легких пошкоджень та допомагає запобігти розвитку раку молочної залози і хвороб серця.
Ягоди
У чорниці, лохині, полуниці, вишні, ожині та інших ягодах багато антиоксидантів, які допомагають у боротьбі зі зморшками, підтримують мозок у тонусі і знижують ризик розвитку раку.
Насіння
Лляне, соняшникове, гарбузове — усі вони містять багато клітковини (майже у всіх дорослих вона у дефіциті), багаті на ненасичені жирні кислоти (необхідні для здоров'я судин і захисту від інсульту). У них багато вітамінів і мінералів, які важко отримати з інших джерел. А насіння льону до того ж багате на лігнани — природні сполуки, що нагадують за своїми властивостями естрогени, які здатні знизити ризик розвитку раку молочної залози.
Волоські горіхи
Знизити ризик розвитку діабету, раку, інсульту, серцево-судинних захворювань, деменції і навіть продовжити життя? На усе це здатні звичайні волоські горіхи. Численні дослідження підтверджують: жменя волоських горіхів щодня — найпростіша інвестиція у здоров'я, яку може дозволити собі кожен з нас.
Зелень
Вітамін K — ще один важливий вітамін, необхідний для здоров'я кісток. Як показали результати декількох досліджень, у жінок, які регулярно їдять продукти з високим вмістом вітаміну K, у результаті ризик переломів знижується на 30 %. Шпинат, зелень і навіть броколі — чемпіони за вмістом цього вітаміну. Отже, вживайте їх частіше!
Джерело: ukr.media