Варто переглянути свій раціон.
Головний біль може бути викликаний різними чинниками. Іноді це результат стресу, нестачі сну, втома, зміна рівня деяких гормонів, зокрема, естрогену і прогестерону або голод, який викликає і підсилює головний біль. Приблизно 20% всіх випадків головного болю, у тому числі й мігрені, пов'язані з вживанням певних компонентів харчових продуктів, інформує Ukr.Media.
У деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. Дієтологи розповіли, які інгредієнти можуть спровокувати головний біль.
Біогенні аміни
Найвідоміші з них — гістамін і тирамін. Вони містяться в сирі, дріжджах та виробах з них, сосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах. Тому, якщо разом з вином з'їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Треба пам'ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його у несвіжих продуктах.
Сульфіти
Консерванти, які додають у харчові продукти для припинення росту бактерій. Можуть перебувати у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чипсах, варенні, морепродуктах, переробленому м'ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.
Аспартам
Він входить до складу солодкої газованої води — фанти, кока-коли та інших напоїв, «жуйок», а також «швидких сніданків».
Глутамат натрію
Його використовують як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чипсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.
Нітрит натрію
Це барвник, приправа і консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м'яса і смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться в сосисках, м'ясних консервах, копченій і вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.
Кофеїн може викликати різкий головний біль
Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання двох або трьох порцій таких напоїв у день, значно збільшує шанси на виникнення головного болю.
Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не виявлено, спробуйте знайти «провокаторів» цього стану у вашій тарілці. Заведіть щоденник харчування і фіксуйте в ньому, після якої їжі з'являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт-провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити.
Харчові продукти, які можуть викликати головний біль найчастіше це високо оброблені продукти з додаванням безлічі різних хімічних речовин. Тому уважно читайте інформацію на етикетці.
Джерело: ukr.media