Певні компоненти харчових продуктів, які можуть спровокувати головний біль

Варто переглянути свій раціон.

Головний біль може бути викликаний різними чинниками. Іноді це результат стресу, нестачі сну, втома, зміна рівня деяких гормонів, зокрема, естрогену і прогестерону або голод, який викликає і підсилює головний біль. Приблизно 20% всіх випадків головного болю, у тому числі й мігрені, пов'язані з вживанням певних компонентів харчових продуктів, інформує Ukr.Media.

У деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. Дієтологи розповіли, які інгредієнти можуть спровокувати головний біль.

Біогенні аміни

Найвідоміші з них — гістамін і тирамін. Вони містяться в сирі, дріжджах та виробах з них, сосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах. Тому, якщо разом з вином з'їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Треба пам'ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його у несвіжих продуктах.

Сульфіти

Консерванти, які додають у харчові продукти для припинення росту бактерій. Можуть перебувати у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чипсах, варенні, морепродуктах, переробленому м'ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.

Аспартам

Він входить до складу солодкої газованої води — фанти, кока-коли та інших напоїв, «жуйок», а також «швидких сніданків».

Глутамат натрію

Його використовують як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чипсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.

Нітрит натрію

Це барвник, приправа і консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м'яса і смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться в сосисках, м'ясних консервах, копченій і вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.

Кофеїн може викликати різкий головний біль

Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання двох або трьох порцій таких напоїв у день, значно збільшує шанси на виникнення головного болю.

Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не виявлено, спробуйте знайти «провокаторів» цього стану у вашій тарілці. Заведіть щоденник харчування і фіксуйте в ньому, після якої їжі з'являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт-провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити.

Харчові продукти, які можуть викликати головний біль найчастіше це високо оброблені продукти з додаванням безлічі різних хімічних речовин. Тому уважно читайте інформацію на етикетці.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *