Без цукру людина не може обійтися.
"Шкідливо і навіть небезпечно для здоров'я — але все одно смачно!" — цей драматичний конфлікт точно описує наші відносини з солодким. На біохімічному рівні механізм впливу цукру на організм сучасні дієтологи порівнюють з наркотичною залежністю. При цьому саме ті, хто жорстко обмежують свій раціон безвуглеводними дієтами (з нульовим вмістом цукру), найчастіше "зриваються" і постійно програють у цій боротьбі. Чому? Відповідь проста: цукри життєво необхідні для функціонування нашого тіла і мозку — потрібно лише пам'ятати про те, у якій формі їх можна споживати і у яких кількостях, інформує Ukr.Media.
Найдоступніше джерело енергії
Наші клітини постійно мають потребу у цукрі, а точніше — у глюкозі. Її молекули є ефективним паливом — джерелом тепла та енергії, яке забезпечує нормальний перебіг усіх життєвих процесів. Взагалі, основна мета нашого харчування, травлення, засвоєння та обміну речовин полягає в тому, щоб забезпечити клітинам організму безперебійну поставку глюкози — у необхідній кількості і протягом цілого дня.
Важливий нюанс: глюкоза міститься не лише у десертах, цукерках та інших шкідливих булочках. Наш організм уміє її витягувати майже з усіх харчових продуктів — як з вуглеводних, так і жирних або білкових. За допомогою травних ферментів різноманітна їжа розкладається на прості молекули: амінокислоти, жирні кислоти, глюкозу. У такому вигляді корисні речовини засвоюються, і кров їх доправляє до кожної клітини нашого тіла. Далі основний обсяг глюкози організм спалює як паливо, а невеликий резерв відкладає у печінці і м'язах про всякий випадок, як "стратегічний запас". Ми витрачаємо глюкозу, коли робимо фізичні та інтелектуальні зусилля (мозку, щоб опрацьовувати інформацію і приймати рішення, потрібно дуже багато енергії!), а коли її рівень у крові знижується, в організму є два варіанти: знову щось з'їсти або (чого він вкрай не полюбляє) перемикнутися на використання енергії з жирових запасів.
Чисте задоволення
Наш організм дуже піклується про те, щоб зберегти і поповнити свій енергетичний резерв — від цього прямо залежить його виживання. Саме тому він реагує гострим відчуттям задоволення, навіть ейфорії, коли до нього надходять продукти, що у концентрованому вигляді містять цукор. Цим і пояснюється його "наркотичний ефект": ударна доза глюкози викликає викид серотоніну і приплив сил… але потім вони так само різко падають, провокуючи гострий стрес і непереборне бажання знову й знову їсти щось солодке. Простіше кажучи, цукор нам необхідний, щоб почуватися задоволеними і щасливими — за умови, що зловживання ним не "розгойдує" вуглеводний обмін, а разом з ним і наші емоції.
Швидка допомога
Звичайний пісок або білі кубики рафінаду, які ми звикли називати словом "цукор", складаються із сахарози. Це найбільш розповсюджений, але не єдиний вид так званих швидких вуглеводів, які майже миттєво потрапляють у кров, викликаючи різкий стрибок рівня глюкози. Сахароза, фруктоза, лактоза, мальтоза та ін. — сімейство "простих цукрів" велике, і саме їх небезпечно вживати у великих кількостях та/або у чистому вигляді. Екстрений допінг у вигляді великої ложки меду, цукерки або чашки солодкого чаю виправданий лише у разі, коли резерв глюкози у крові повністю виснажений: сил нема, в очах темніє, запаморочення, руки і ноги холонуть та тремтять, організм на межі непритомності. Така "швидка допомога" дозволить прийти до тями, наприклад, якщо ви працюєте на знос і зовсім забули про їжу. Але форс-мажор не загрожує, якщо у раціоні буде достатньо "складних" або "повільних" вуглеводів.
Необхідно і достатньо
Цільнозерновий хліб, рис, паста та інші страви з цільних зерен, соя і різні види бобових, свіжі овочі, фрукти та молочні продукти — усі вони містять "повільні" вуглеводи, які організм може використовувати протягом тривалого часу, поступово і рівномірно використовуючи їх енергетичний потенціал. Зрештою необхідний рівень глюкози у крові залишається стабільним, глікемічних провалів і піків не виникає, а організм відчуває спокій, задоволення життям. І, зрозуміло, не панікує та нічого не відкладає у жировий запас!
Правила вживання цукру
Отже, запам'ятаємо кілька базових правил, щоб налагодити нормальні відносини з цукром.
Їжте регулярно
Пропущені прийоми їжі викликають дефіцит глюкози у крові, тому організм буде терміново вимагати простого цукру — щоб якомога швидше відновити свої резерви.
Додайте до свого раціону бобові, цільнозернові продукти, пасту "аль денте": якщо невелику порцію такої страви з'їсти у першій половині дня, енергія складних вуглеводів рівномірно вивільнятиметься до самого вечора і безперебійно живитиме клітини тіла та мозку.
Уникайте екстремізму
Як відомо, найсолодшим здається саме заборонений плід — тому час від часу дозвольте собі з'їсти улюблену шоколадку. Жорсткі обмеження (і почуття провини, коли ми їх порушуємо) завжди викликають стрес і бажання підняти собі настрій за допомогою "шкідливих" продуктів.
Зробіть свої задоволення різноманітними
Якщо у дитинстві вас нагороджували цукерками за зразкову поведінку або гарну оцінку, зараз саме час перебудувати цей несвідомий рефлекс. Прогулянки на природі, спілкування, музика, творчість, спорт, секс або просто обійми і поцілунки — у нас є безліч способів насолоджуватися життям, не пов'язаних з необхідністю "підсолодити" його. На кожне з цих чудових занять наш організм реагує щедрим викидом серотоніну та інших ендорфінів, які вже не потрібно буде чимось "заїдати".
Джерело: ukr.media