Хурма – головний фрукт сезону

Чим корисна хурма і кому краще від неї відмовитися

З приходом холодів цей яскраво-оранжевий плід займає почесне місце на прилавках. І не випадково: перед холодами хурма зарядить ваш організм вітамінами й допоможе впоратися із застудами. 

Походження

Східна хурма з’явилася в результаті природного схрещування дикорослих видів із Китаю. Дика хурма й зараз росте в горах Центрального Китаю на висоті 900-1200 м над рівнем моря. Це одна з найдавніших плодових рослин Китаю, де відомо понад 2 тис. її сортів.

До Європи хурму привезли тільки в середині XVIII століття. Спочатку її оцінили у Франції, а потім і в інших середземноморських країнах.

“Хурма” тюркською означає солодка, приємна, а “хуррем” – улюблена, солодка, мила.

Хурма: чим корисна? © Depositphotos

Чому хурма корисна?

  • У хурмі міститься до 25% сахарози і фруктози, а також вітаміни С і Р, провітамін А. Крім того, хурма містить велику кількість заліза, кальцію, марганцю, міді, калію, яблучну та лимонну кислоту.
  • Хурма – чудовий тонізуючий засіб. Вона знімає втому, заспокоює нервову систему, повертає апетит і покращує працездатність.
  • Магній, який міститься в хурмі, дозволяє запобігти утворенню каменів у сечовому міхурі та нирках.
  • Сік хурми допомагає боротися із застудою. Сік одного плода можна змішати з трьома столовими ложками теплої кип’яченої води й пити цю суміш кілька разів на день.
  • Речовини, які містяться в хурмі, беруть активну участь у знищенні кишкової палички та золотистого стафілокока. Тому вона незамінна у профілактиці інфекційних та запальних захворювань.
  • Хурма є профілактичним засобом від атеросклерозу й серцево-судинних захворювань, а також захищає від онкологічних захворювань завдяки високому вмісту в цьому плоді магнію, калію та бета-каротину.
  • А ще хурма багата на антиоксиданти й пектин, тому її рекомендують вживати при розладі травлення. 
  • Ще одна унікальна особливість хурми – невеликий вміст калорій, при цьому вона чудово тамує голод.

Як вибрати та купити хурму?

Зазвичай солодкою і смачною є хурма сорту корольок. Визначити її можна за злегка плескатою формою. Солодкими й соковитими будуть і плоди, прикрашені коричневими смужками на шкірці. Що більше смужок, то солодший смак. Крім того, що м’якший плід, то він солодший. 
  
Їсти хурму смачно не лише у свіжому вигляді, з неї можна приготувати смачний десерт.

Печиво з хурмою

Печиво з хурмою

  • З двох плодів хурми зробити пюре, розчинити в ньому одну чайну ложку соди. Просіяти дві склянки борошна, додати половину чайної ложки кориці, стільки ж гвоздики, мускатного горіха й солі.
  • Окремо збити одну склянку цукру зі 100 г масла, додати одне яйце й хурму. Туди ж додати борошно, склянку родзинок і стільки ж подрібнених волоських горіхів.
  • Готову масу викласти ложкою на деко, змащене маслом. Випікати 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Всі найяскравіші та найцікавіші новини дивись на головній сторінці жіночого онлайн-ресурсу tochka.net.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *