Повний путівник по чаю: які бувають види та сорти та що обрати саме вам

Більша частина населення звикла чаєм називати не лише зелений і чорний, але й різні трав'яні напої. Насправді до різновиду чаю належить тільки чайний кущ або чайне дерево (камелія китайська — Caméllia sinénsis), яке росте на далеких схилах гір і вбирає в себе світло сонця, вологу дощів і туманів, енергію землі. Потім проходять через руки селян, які дбайливо збирають чайне листя, і обробляють особливими, багатовіковими традиційними способами, що передаються з покоління в покоління. І тільки після всіх маніпуляцій чай передається тим, хто вип'є настій з цього чудового листя.

Які ж існують класифікації чаю?

За видом рослини існує лише 2 категорії — чайний кущ (камелія китайська) та інші рослинні компоненти.

А ось різновидів чайного листа вже більше:

Розрізняють 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: білий, зелений, жовтий, улун (оолонг), чорний (червоний), пуер. Усі ці види чаю виготовляються з одного й того ж чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки та ступенем ферментації.

Білий чай — вважається одним з найбільш корисних. Слабоферментований (мінімальна обробка). Виготовляється для різних сортів або тільки з чайної бруньки (типси) або з додаванням 1-2 чайного листа. Настій білого чаю виходить прозорий, світло-жовтий з ніжним ароматом.

Зелений чай — найпопулярніший чай в Азії (Китаї, Японії, Близькому Сході, Кореї). Цей вид піддається мінімальній ферментації, що дозволяє зберегти всі корисні властивості чайного листа — вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Колір настою від світло-зеленого або золотистого до досить темного і насиченого зеленого або жовто-зеленого відтінку. Хороший зелений чай обов'язково має яскравий букет, в якому переважають квіткові, цитрусові та "трав'янисті" ароматичні відтінки. Головне не перетримати час заварювання, інакше настій буде гірчити.

Жовтий чай — виготовляється з високоякісної сировини з мінімальною ферментацією. Вважається досить рідкісним чаєм в країнах Європи. Найчастіше його можна зустріти на прилавках Китаю. Колір настою — прозорий, жовтувато-бурштиновий з солодкуватим смаком.

Улун (оолонг) — напівферментований чай. Але за різновидом ферментації зустрічаються і сильноферментовані, один з яких — Да Хун Пао (Великий червоний халат). Сировина для улунів використовується, як правило, з соковитого зрілого листя, зібраного з дорослих кущів. Настій при заварюванні світлих улунів — від бурштинового до салатового відтінку. Смак багатогранний — відчуваються квіткові, медові відтінки і нотки свіжих фруктів. Темні улуни при заварюванні дають червоні відтінки настою. У смаку присутні пряні, ягідно-фруктові, шоколадні нотки, а аромат духмяний і глибокий.

Чорний (червоний) — сильноферментований чай. Один з найпопулярніших видів чаю в Європі. У нас він відомий як чорний чай, а в Китаї — червоний, за рахунок червонуватого відтінку настою. Колір настою бурштиново-коричневий, а іноді з червонуватим відтінком. Смак у чорного чаю досить багатогранний і суттєво відрізняється залежно від країни походження. Цейлонські сорти відрізняються помірною терпкістю з нотками фруктів і сухофруктів і легкою медовою солодкістю. Індійським сортам притаманна яскрава терпкість з нотками спецій, а в більш дорогих — присутня медова солодкість, відтінки квітів і ягід. Кенійські чорні чаї славляться своєю міцністю і тонізуючими властивостями, а в смаку присутній легкий квітково-ванільний аромат. Китайські червоні чаї відрізняються різноманіттям смаків і ароматів. Від яскраво-копчених, до квітково-медових відтінків.

Пуер — постферментований чай. Тобто чаї, які дозрівають після звичайної ферментації природним шляхом (Шен Пуер) і "прискореним" (Шу Пуер). Темні Шу Пуери мають настій червоно-коричневий, а в смаку переважають нотки диму, шоколаду, сухофруктів із землистим відтінком. Але при тривалій витримці, смак Шу Пуера пом'якшується, і переважають більш солодкі ноти фруктів.

Шен Пуер має світло-зелений колір, а смак, насичений з легким відтінком квітів і фруктів із солодким післясмаком. Шен Пуер при витримці до 5 років трохи терпкий з нотами сухофруктів.

З інших рослин:

Трав'яні/фіто чаї — це чай, який готують виключно з рослин. У складі можуть бути присутні трави, квіти, листя, плоди, насіння і кора рослин і складатися тільки з 1 компонента (моночай) або включати в себе все вище перелічене. Виходячи з цього трав'яний чай є виключно натуральним продуктом.

Фруктово-ягідні чаї — це купаж фруктів, ягід, а іноді з додаванням квітів і трав, який змішують в різних пропорціях, що дозволяє досягти широкого різноманіття смаків. У такі купажі не додаються зелений або чорний чаї. Смак багатогранний і варіюється від солодких екзотичних до легкої кислинки. Фруктові чаї багаті вітамінами і не містять кофеїну.

Квіткові чаї — це чай, який складається, як правило, з однієї певної квітки. Напої з квітів корисні, ароматні і мають приємний смак. Найпопулярнішими квітковими чаями вважаються — бутони троянд, квіти жасмину, бутони півонії, каркаде (гібіскус), анчан (відомий як синій чай), ромашка, календула. Також особливу популярність набирають й інші квіткові добавки — суцвіття персика і яблуні, хризантема, лілія, квіти османтуса тощо. Квіткові чаї можна заварювати як самостійний продукт, так і додавати до зелених і чорних чаїв.

Етнічні чаї — до цієї категорії потрапляють: Мате, Ройбуш, Лапачо, Ханібуш, Катуаба, Ку Дін. Усі ці види чаю, як правило, виготовляються з кущів або кори дерев.

Мате — напій, який готується з подрібненого листя падуба парагвайського. Чудово тонізує організм, завдяки вмісту кофеїну, теоброміну та теофіліну. Має виражений тонізуючий ефект. Смак терпкий з ледь помітною солодкістю.

Ройбуш — виготовляють з листя південноафриканського куща. Настій освіжає і бадьорить, а також насичує організм вітамінами і мінералами. Він не містить кофеїну, тому пити його можна в будь-яких дозах в будь-який час доби. Його дивовижний ніжний смак обов'язково приємно вас здивує.

Лапачо — це чай з кори унікальної вічнозеленої рослини, яка росте в тропічних джунглях Аргентини, Мексики і Перу. Лапачо містить рідкісний набір речовин, які мають визнану імуностимулюючу дію. Приємна суміш зі смаком солодкуватої ванілі і ледь відчутної кислинки з гіркотою.

Ханібуш — (англ. honey bush — "медовий кущ") — напій, який готують з листя, стебел і квіток деяких видів південноафриканських рослин. Цей напій не містить кофеїну і може вживатися в будь-який час доби. Має солодкий смак з медовими нотами.

Катуаба — Деревце, схоже на ялівець. Це красива рослина з помаранчевими квітами і ароматними плодами, але головною цінністю є його кора, з якої і готують катуабу — напій, що має безліч дивовижних властивостей. Настій має насичений помаранчевий колір і гіркуватий, трохи гострий смак, з яскраво вираженою деревною ноткою. Запах у нього яскраво виражений ялівцевий.

Ку Дін — отримується при заварюванні висушеного листя падуба широколистого. Відомий своїми тонізуючими властивостями, застосовується китайцями при застуді. Має гіркуватий смак з довгим солодким післясмаком.

Види чаю за формою листа:

  • Типси — чай, який складається з верхньої бруньки.
  • Крупнолистовий — чай з цільних листків.
  • Середньолистовий — чай з нарізаних листків.
  • Дрібнолистовий — чай з дрібно нарізаних листків.
  • Гранульований — подрібнений чайний лист за допомогою машин у дрібні гранули.
  • Чайний пил або пудра — чай з дрібно перетертих листків.

Види чаю за формою:

  • Порошковий — за своїм виглядом схожий на борошно або пудру. До таких видів належать класична зелена матча з зеленого листа. Блакитна матча з квітів анчан, рожева матча, а також традиційний чорний чай у вигляді пудри.
  • Розсипний — саме цей вид чаю найчастіше ми бачимо на полицях магазину. Такий чай продається як упакований в коробки або може бути куплений на вагу.
  • Зв'язаний — ця форма чаю була придумана в Китаї. Такий чай заварюється для того, щоб насолодитися красою бутонів, що розпускаються. Зв'язаний чай найчастіше має форму кулі, але зустрічаються й інші форми — серце, овал, у вигляді піраміди.
  • Пресований — такий чай являє собою цільні млинці або брикети, в яких листя були стиснуті під тиском у певну форму.
  • Пакетований — чай упаковується в спеціальні пакети, стіки, піраміди або капсули.
  • Екстрактний — чай в рідкому вигляді. Розводиться у воді, або холодній, або гарячій. Являє собою суміш цукрового сиропу і екстракту рослин.
  • Грудковий — рідкісний вид чаю, який характерний для Китайських Пуерів. Як правило виготовляється зі старих чайних кущів.

Види чаю за наявністю добавок:

  • Чистий чай — використання тільки чайного листа без добавок.
  • З добавками — до чайного листа додаються: квіти, листя, ягоди, фрукти, прянощі, солодощі.
  • З ароматизаторами — такому чаю притаманний інтенсивний і насичений аромат і смак. У сьогоднішніх реаліях великі чайні компанії використовують натуральні і безпечні ароматичні добавки.

Ось такий немаленький обсяг інформації вийшов — прочитавши і розібравшись в якому Ви зможете орієнтуватися у світі чаїв набагато краще і обирати той, який підходить саме Вам.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *