Існує кілька досить поширених помилок на тему заморожування продуктів. Тому ми вирішили дізнатися, які саме помилки ми робимо, коли зберігаємо їжу таким чином, і як це виправити.
Можна заморозити будь-які продукти
З твердженням, що заморозити можна все, не посперечаєшся. Тільки ось деяким продуктам це абсолютно протипоказано. Крім того, що їжу потрібно заморозити, її потім ще необхідно правильно розморозити, а при розморожуванні їжа втрачає свою текстуру, смакові якості і зовнішній вигляд. Тому в морозилці не можна зберігати кавові зерна, ніжні овочі, вершкові соуси, масло, а також яйця, консерви та багато інших продуктів — після розморожування їх просто неможливо буде їсти.
Продукти можуть зберігатися в морозилці вічно
Як би вам того не хотілося, морозилка — це не кріокамера, в якій можна зберігати стратегічний запас на майбутнє. Найгірший ворог заморожених продуктів — поєднання вологості та повітря. Якщо їжу максимально захистити від їх впливу, можна на якийсь час продовжити термін її зберігання. Найпростіший спосіб — покласти їжу у вакуумний пакет. Для всіх інших видів упаковки варто орієнтуватися на рекомендовані терміни зберігання в морозильній камері. Так, при -18 градусах супи, рагу можна зберігати два-три місяці, приготоване м'ясо два-три місяці, сирі стейки і відбивні 4-12 місяців, приготовлену птицю чотири місяці, сиру птицю 9-12 місяців.
Холод вбиває бактерії
Заморожування фактично робить бактерії неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, є в корені помилковою. Іншими словами, якщо ваша їжа потрапила в морозильник з якимись бактеріями на поверхні, коли вона розморозиться, вона як і раніше буде містити ті ж шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб позбутися від них — готувати розморожений продукт до безпечної внутрішньої температури.
Заморожені продукти містять менше поживних речовин
Взагалі-то, в реальності все буває з точністю до навпаки, тобто заморожені фрукти і овочі на перевірку виявляються набагато кориснішими за свіжі. Пояснюється це тим, що, як правило, ці продукти збираються на піку зрілості і відразу ж заморожують. При цьому в овочах і фруктах зберігається максимум корисних властивостей і вітамінів. Щоб звести до мінімуму втрату корисних речовин, готувати подібні розморожені продукти потрібно щадним способом, наприклад, на пару.
Продукти не можна заморожувати повторно
Якщо це в принципі можливо, краще, звичайно, уникати повторного заморожування. Хоча технічно такий продукт є безпечним, вам навряд чи сподобається його смак, особливо це стосується сирого м'яса, яке в процесі розморожування втрачає багато вологи, а разом з нею і смакові якості.
Як показує практика, повторне заморожування можливе в тому випадку, якщо витягнутий з морозилки продукт залишався поза холодильником не більше двох годин.
Джерело: ukr.media