Хочеш, щоб узимку було не просто смачно, а ще й із вогником? Тоді обов'язково приготуй баночку-другу краснодарського соусу. Він гарний як до м'яса, так і до макаронів – густий, злегка солодкуватий і досить пікантний. Соус відмінно зберігається, а коли відкриєш банку – запах відразу нагадає про кінець літа. Бери на замітку наші 8 найкращих рецептів!
Зміст
1. Класичний краснодарський соус
Яблука та помідори – головний секрет цього улюбленого домашнього соусу.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 500 г яблук, 4-6 зубчиків часнику, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 3 ст. оцту, 8 ст. води, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 6 бутонів гвоздики, 10 горошин запашного перцю, 0,5 ч.л. меленої кориці, 0,5 ч.л. мускатний горіх.
Приготування: Наріж помідори, додай 4 ст.л. води, протушкуй їх приблизно 20 хвилин до м'якості, а потім видали шкірку і пюруй м'якоть будь-яким зручним способом. Повтори все те саме з очищеними та нарізаними яблуками. Змішай обидва види пюре та туші разом ще 20-25 хвилин на повільному вогні.
Склади всі спеції в мішечок з марлі і відправ його в соус. Всип цукор і сіль, і туші ще 10 хвилин. Наприкінці готування – додай подрібнений часник, а ще через 5 хвилин прибери мішечок зі спеціями, перетри соус через сито, влий оцет, ще раз все прокип'ятіть і закатай у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:20 літніх салатів з кабачків для тих, хто любить смачно поїсти
2. Краснодарський соус із яблучним оцтом на зиму
Яблучний оцет дуже гармонійно вписується в соус із яблуками.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 6-8 яблук, 10 ст. олії, 3-5 ст.л. яблучного оцту, 4 ч. л. цукру, 4 ч. л. солі, 3 ч. л. паприки, спеції.
Приготування: Вимий, очисти та наріж яблука, а також помідори. Пропусти помідори через м'ясорубку або подрібни будь-яким зручним способом, доведіть томатне пюре до кипіння і відправте в нього яблука.
Всип сіль, цукор і всі спеції до смаку, і уваривай соус близько 1 години на слабкому вогні, періодично помішуючи. Коли заготівля зменшиться вдвічі, перетри соус через сито, влий олію з оцтом, знову доведи до кипіння і закатай у стерилізовані банки.
3. Краснодарський соус із гострим перцем на зиму
Виходить пряніша варіація класичного рецепта.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 500 г яблук, 2 цибулини, 2-3 перцю чилі, 4-6 зубчиків часнику, 30 мл яблучного оцту, 1,5 склянки цукру, 2 ст. солі, 2 ч. л. паприки, 1 ч. л. мелений чорний перець.
Приготування: Довільно наріж помідори, яблука, цибуля, часник та перець чилі. Відправ все в каструлю, доведи до кипіння і туші 20-25 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Після цього блендером подрібни заготовку до однорідності, також можеш додатково протерти соус через сито.
Додай сіль, цукор та спеції, знову доведи до кипіння та провари ще 15 хвилин. Влий оцет, перемішай і закатай готовий краснодарський соус у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:15 швидких салатів з креветками та крабовими паличками
4. Кабачки у краснодарському соусі на зиму
Можна навіть використовувати краснодарський соус із старих запасів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 1 головка часнику, 250 мл готового краснодарського соусу, 1/2 склянки олії, 15 мл оцту, 1/2 склянки цукру, 0,5 ч.л. солі, спеції.
Приготування: Наріж кабачки кубиком або тонкими кружальцями. Додай олію, краснодарський соус, оцет, сіль і цукор, доведи до кипіння і туші 40-45 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Додай подрібнений часник і спеції до смаку, провари ще 10-15 хвилин і закатай все в стерилізовані банки на зиму.
5. Огірки з цибулею у краснодарському соусі на зиму
Категорично неможливо встояти перед такими огірками!
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 2-3 цибулини, 250 мл краснодарського соусу, 4 зубчики часнику, 500 мл води, 1,5 ст. оцту, 2 ст.л. олії, 1,5 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Замочи огірки на 1 годину в холодній воді і потім наріж їх кружальцями. Наріж цибулю кільцями, часник – слайсами. Змішай воду, краснодарський соус, цукор, сіль та олію, доведи до кипіння і виклади туди овочі. Знову доведи до кипіння, влий оцет і проварити 5 хвилин. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
6. Овочі у краснодарському соусі на зиму
Оригінальна та яскрава закуска, яка готується максимально просто.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 2 моркви, 2 цибулини, 500 мл томатного соку чи пюре, 250 мл готового краснодарського соусу, 2 ст.л. оцту, 100 мл олії, 1/2 склянки цукру, 1 ст.л. солі, спеції.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, нашаткуй цибулю і наріж кабачки кільцями або півкільцями. Відправ у каструлю все, крім кабачків, і протушкуй 20 хвилин після кипіння на слабкому вогні. Додай кабачки, протушкуй ще 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:20 закусок з оселедця, які припадуть до смаку кожному
7. Баклажани у краснодарському соусі на зиму
За бажання, для пікантності додай у соус ще стручок гострого перцю.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 4 яблука, 2 головки часнику, 200 мл олії, 100 мл яблучного оцту, 1 ст.л. цукру, сіль, спеції.
Приготування: Наріж баклажани кільцями по 15-20 мм, посоліть, залиш на 20 хвилин і потім обсмаж на сковороді до рум'янцю з двох сторін. Окремо очисти та пропусти помідори з яблуками через м'ясорубку, додай подрібнений часник, олію, яблучний оцет, цукор, сіль та спеції за смаком. Доведи краснодарський соус, що вийшов, до кипіння. У чисті сухі банки виклади баклажани та соус шарами, простерилізуйте заготівлі ще 20 хвилин і закатай на зиму.
8. Огірки цілком у краснодарському соусі на зиму
Один із найсмачніших рецептів сезонної консервації огірків!
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 4 зубчики часнику, 200 г готового краснодарського соусу, 20-30 мл оцту, 1,5 л води, 200 г цукру, 3 ст. солі.
Приготування: Замочіть огірки на 1-2 години в холодній воді і щільно покладіть їх у банки разом з часником. Додатково можна додати листя вишні, смородини, кріп чи спеції до смаку.
Звари маринад з інгредієнтів, що залишилися, проварити 5 хвилин, залий їм огірки і простерилізуй заготовки ще 10-15 хвилин в каструлі з киплячою водою. Захід на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua