Вітамін B2 (рибофлавін): в яких продуктах міститься, як приймати, показання та протипоказання до застосування

Вітамін В2 науці відомий як рибофлавін – водорозчинний вітамін, який використовується для функціонування кожної клітини. Існують відомості про те, що вітамін В2 уповільнює процеси старіння і омолоджує організм людини. З усієї групи вітамінів В рибофлавін вважається одним з найбільш дефіцитних, що вимагають регулярного поповнення ззовні.

Зміст

  • Історія відкриття
  • Фізико-хімічні властивості
  • Показання до призначення і корисні властивості
  • Продукти, що містять вітамін В2
  • Добова норма
  • Шкідливі властивості і протипоказання
  • Дефіцит
  • Передозування або надлишок
  • Взаємодія з іншими речовинами і вітамінами
  • Висновки
  • Історія відкриття

    У 1879 році вивчення біологічних тканин привели до виділення групи пігментів жовтого кольору, які були названі флавинами. Відповідно до типу тканин і продуктів, з яких вони були отримані, до цього визначення додавалися приставки:

    • вердофлавін – рослинного походження;
    • лактофлавин – з молокопродуктів;
    • гепатофлавін – з клітин печінки;
    • овофлавін – з білка яйця.

    У наступні роки було доведено, що флавін мають однаковий хімічний склад і відносяться до однієї групи органічних сполук. Однак вчені з’ясували, що флавін все-таки різняться: деякі види виявилися стійкими до термовпливу, в той час як інші стрімко руйнувалися при високих температурах. Цей факт став поштовхом до детального вивчення з’єднань і привів до виділення вітаміну В1 (нестійкого до тепла) і більш термостійкого вітаміну В2.

    Остаточна ідентифікація і синтез рибофлавіну в порошкоподібному вигляді доводиться на 1935 рік. Саме в цей час німецький біохімік Ріхард Кун провів досліди з вироблення речовини в лабораторних умовах. Назва «рибофлавін» закріпилося за речовиною через присутність рибози в його структурі.

    Важливо! В організмі людини рибофлавін виробляється клітинами нирок, печінки і здоровою мікрофлорою кишечника.

    Фізико-хімічні властивості

    Вітамін В2 – біологічно активна речовина, що грає базову роль в енергетичному обміні живих організмів. Він є стійким до тепла і кислим розчинів, але швидко руйнується під впливом ультрафіолетового випромінювання, а також кислих і нейтральних середовищ. Відноситься до водорозчинних вітамінів, але в воді, так само як і в спирті, розчиняється погано.

    Речовина порівняно легко піддається зворотному відновленню і синтезу з наявних розрізнених молекул. Це дозволяє з’єднанню брати участь в більшості окислювально-відновних реакцій і легко взаємодіяти з іншими елементами.

    Завдяки наявності в структурі молекул Флавіна вітамін В2 має жовте забарвлення, надаючи сечі такий же жовтуватий відтінок.

    Засвоєння вітаміну і його нуклеотидів з шлунково-кишкового тракту відбувається за невеликий проміжок часу. Уповільнена засвоюваність спостерігається в дитячому віці, при запальних процесах відділів кишечника і шлунка. В2 виділяється разом із сечею, виявляється в грудному молоці і здатний проникати через плацентарний бар’єр при вагітності.

    В організмі людини рибофлавін розподіляється нерівномірно – найбільша концентрація спостерігається в клітинах міокарда, нирок і печінки.

    Показання до призначення і корисні властивості

    Для здоров’я людини вітамін В2 незамінний, оскільки бере участь практично у всіх біохімічних процесах:

    • розщеплює цукор, дозволяючи краще засвоюватися вуглеводів;
    • в поєднанні з білками, магнієм і фосфорною кислотою сприяє виробленню важливих ферментів;
    • допомагає засвоюватися залозу;
    • благотворно діє на кістковий мозок, сприяючи виробленню кров’яних тілець;
    • покращує поглинання кисню клітинами шкіри, нігтів і волосся;
    • захищає дихальну систему від шкідливого впливу токсичних речовин;
    • активізує роботу ендокринної системи, бере участь в синтезі гормонів;
    • попереджає патології щитовидної залози;
    • сприяє правильному формуванню ембріона і здоровому протіканню вагітності;
    • покращує роботу органів зору, служить профілактикою катаракти;
    • підвищує стресостійкість та нормалізує сон;
    • попереджає психічні розлади і знижує збудливість нервової системи;
    • сприяє швидкому загоєнню ран;
    • покращує обмінні процеси в нервових клітинах;
    • володіє противотробними властивостями;
    • бореться з гіпертонією за рахунок розширення судин;
    • прискорює вироблення жовчі і покращує переварювання їжі;
    • забезпечує швидке розщеплення і засвоєння жирів;
    • захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту від хвороботворних мікроорганізмів і механічних пошкоджень.

    Важливо! Рибофлавін бере участь у всіх видах метаболізму – жировому, вуглеводному і білковому.

    При яких захворюваннях показано підвищене надходження вітаміну В2:

    • ознаки гіповітамінозу середнього та тяжкого ступеня;
    • дерматологічні проблеми – вугрові висипання, грибкові ураження шкірних покривів, сверблячідерматози, екзема і нейродерміти;
    • кишкові розлади – коліт, ентероколіт;
    • цироз печінки і хронічне запалення печінки;
    • захворювання крові – анемія, лейкоз;
    • гіпотрофія – білково-енергетична недостатність з різким зниженням ваги;
    • офтальмологічні хвороби – помутніння рогівки і кришталика, кон’юнктивіт, «куряча сліпота»;
    • травми, рани і пошкодження, які погано піддаються лікуванню;
    • недостатність кровопостачання внутрішніх органів;
    • променева хвороба;
    • ендокринні порушення – тиреотоксикоз;
    • ревматизм.

    Зараз читають:Чарівний вітамін D. У яких продуктах міститься вітамін Д

    Рибофлавін показаний особам, які в силу своєї професії контактують з солями важких металів і отруйними речовинами. Додатково речовина може бути призначено хворим з обмороженнями та опіками, при важких інфекційних захворюваннях і убогому вуглеводному харчуванні.

    Продукти, що містять вітамін В2

    Рибофлавін входить до складу багатьох продуктів рослинного і тваринного походження, але головним джерелом корисної сполуки вважається дріжджовий екстракт, печінки і нирки.

    Велика кількість вітаміну В2 виявлено в:

    • кедрові горіхи;
    • курячих яйцях;
    • мигдалі;
    • шампиньонах;
    • білих грибах;
    • сирі;
    • білокачанної капусти;
    • брокколі;
    • м’ясі;
    • цілісному молоці;
    • порошковому молоці;
    • сухих вершках і сироватці;
    • гречаній крупі;
    • макаронних виробах;
    • очищеному рисі;
    • білому хлібі;
    • пшеничних пагонах;
    • молочному шоколаді;
    • какао;
    • плавленом і твердому сирі;
    • висівках;
    • буряк

    Невелика кількість рибофлавіну міститься в скумбрії, насінні кунжуту, шипшині, свіжої петрушці, цвітній капусті і спаржі.

    В2 відноситься до найдефіцитнішим вітамінів, оскільки швидко розщеплюється і виводиться з сечею. Для підтримки оптимальної його концентрації в крові і клітинах необхідно постійно поповнювати запаси через раціональне харчування.

    Важливо! Нутриціологи і дієтологи стверджують, що забезпечити організм вітамінами здатні лише ті продукти, які мають натуральне походження, екологічно чисті, вирощені без хімічних добавок і без вмісту антибіотиків.

    Рибофлавін використовується в харчовій промисловості як барвник, а також для вітамінізування деяких продуктів харчування:

    • фруктові напої;
    • енергетики;
    • зернові сніданки;
    • соуси і пасти;
    • дитяче харчування;
    • плавлені сири;
    • ряд збагачених молочних продуктів.

    У випадках, коли для збагачення раціону вітаміном В2 їжі недостатньо, може бути показаний прийом речовини в таблетованій формі або у вигляді ін’єкцій.

    Зараз читають:Калій в організмі людини, його роль, наслідки нестачі і надлишку

    Добова норма

    Рекомендована дієтична норма вітаміну В2 для жителів україни не переглядалася з 1998 року. Для різних категорій населення були встановлені такі добові рекомендації:

    • немовлята до півроку – 0,4 мг;
    • немовлята від півроку до року – 0,6 мг;
    • діти від 1 року до 3 років – 0,9 мг;
    • діти від 4 до 8 років – 1,3 мг;
    • хлопчики від 9 до 13 років – 1,9 мг;
    • дівчинки від 9 до 13 років – 1,7 мг;
    • дівчата старше 13 років і дорослі жінки – 1,8 мг;
    • хлопці старше 13 років і дорослі чоловіки – 1,1 мг;
    • період вагітності – 2,0 мг;
    • період лактації – 2,2 мг.

    Підвищена потреба у вітаміні спостерігається в таких випадках:

    • похилий вік;
    • ВИЧ-статус;
    • запалення слизової оболонки кишечника;
    • цукровий діабет;
    • патології серця;
    • підвищені фізичні навантаження;
    • зловживання алкоголем;
    • велика кількість жирної і вуглеводної їжі в щоденному раціоні;
    • переохолодження чи перегрівання;
    • прийом жінками оральних контрацептивів;
    • емоційна лабільність;
    • шкідливі умови праці.

    Надходження В2 в організм в кількості 1,8 мг / добу в більшості випадків вважається нормою, не вимагає перегляду харчування і додаткового введення речовини. У країнах Європи і Північної Америки встановлені більш високі добові норми рибофлавіну, аж до 7,0 мг.

    Шкідливі властивості і протипоказання

    Вітамін В2 – незамінна органічна сполука для повноцінної роботи внутрішніх органів. До негативних наслідків призводить найчастіше тільки дефіцит речовини, оскільки надлишок вітаміну домогтися вкрай важко. Особливо небезпечний брак рибофлавіну в дитячому віці, коли відбувається зростання і становлення всіх систем життєдіяльності.

    Дефіцит

    Недолік рибофлавіну зустрічається часто через прискорений метаболізм речовини. Патогенез дефіциту може носити первинний або вторинний характер.

    • Первинний дефіцит – пов’язаний з малим надходженням рибофлавіну ззовні.
    • Вторинний дефіцит – пов’язаний з порушенням процесу всмоктування і засвоєння В2. В цьому випадку організм не здатний використовувати речовину в процесах життєдіяльності і видаляє його через нирки в первісній формі.

    Дефіцит вітаміну В2 легко визначити за такими ознаками:

    • почервоніння і тріщини на губах (так звані «заїди»);
    • стоматит – запалення слизових покривів ротової порожнини і мови;
    • при вживанні кислої, гострої, гарячої їжі з’являється дискомфорт у роті;
    • біль в горлі;
    • шкіра стає сухою, втрачає здоровий зовнішній вигляд і починає лущитися;
    • в аналізах крові спостерігається низький рівень гемоглобіну, може бути діагностована залізодефіцитна анемія;
    • почервоніння очей, підвищена чутливість до сонячного світла, світлобоязнь, сльозотеча;
    • висипання, за формою схожі на себорейний дерматит, які локалізуються на волосистій частині голови, біля вушних раковин, на носогубного трикутника, зовнішніх статевих органах чоловіків і жінок;
    • запалення околоногтевих валиків;
    • м’язова слабкість;
    • відчуття печіння в ногах.

    У дитячому віці гіповітаміноз вітаміну В2 супроводжується відставанням у рості, зниженням маси тіла і анемією.

    При вираженому дефіциті вітаміну можливі такі наслідки:

    • розлади травлення;
    • порушення сну;
    • Загальна слабкість;
    • випадання волосся;
    • стійка депресія.

    Зараз читають:Вітамін D (кальциферол): в яких продуктах міститься, до чого призводить нестача

    Брак речовини чреватий церебральною недостатністю і деградацією мозкових тканин, що негативно позначається на нервово-психічної діяльності людини.

    Важливо! Зберегти корисний нутрієнт в їжі допоможе варіння продуктів під закритою кришкою в невеликій кількості рідини. Руйнується вітамін при тривалому зберіганні і розморожуванні, а також під впливом сонячного світла.

    Передозування або надлишок

    Передозування спостерігається тільки тоді, коли вітамін В2 приймається у великих кількостях в синтетичній формі (медикаменти, вітамінні комплекси).

    Симптомами надлишку може бути легкий свербіж шкіри і короткочасне оніміння кінцівок, які швидко проходять самостійно. На фармакологічні препарати, що містять В2, можуть виникати реакції гіперчутливості з характерною алергічної симптоматикою:

    • кропив’янка;
    • почервоніння на шкірі;
    • набряклість;
    • свербіж.

    З побічних ефектів прийому рибофлавіну в медикаментозної формі фармакологи відзначають порушення зору і ниркову недостатність.

    При вживанні речовини в формі таблеток або ін’єкцій сеча набуває яскраво виражений жовтий колір. Це нормальне явище, яке не повинно турбувати пацієнта.

    Взаємодія з іншими речовинами і вітамінами

    Рибофлавін легко вступає в реакцію з іншими вітамінами, мінералами та іншими сполуками, здатними знижувати або підсилювати його корисні властивості.

    • Посилюється ефективність В2 під дією вітамінів В6, В9 і К.
    • Вітамін В2 необхідний для переходу вітаміну К в активну форму.
    • Спільно з фолієвою кислотою (В9) сприяє виробленню червоних кров’яних тілець і служить профілактикою анемії.
    • У поєднанні з вітаміном В1 сприяє збереженню оптимальної концентрації заліза в крові.
    • Вітаміни В2 і РР беруть участь в детоксикації організму, прискорюючи обмінні процеси.
    • В2 руйнується при взаємодії з борною кислотою.
    • У поєднанні з цинком В2 підсилює засвоюваність останнього.
    • Транквілізатори аміназин і амітриптилін посилюють виведення рибофлавіну з сечею.
    • Гормони щитовидної залози прискорюють метаболізм рибофлавіну.
    • В2 сумісний з анаболиками, препаратами від анемії і антигипоксантами.
    • Вітамін В2 знижує антибактеріальну дію тетрацикліну.
    • В2 зменшує побічні дії антибіотика хлорамфеніколу.
    • Діуретики блокують синтез вітамінного з’єднання.
    • Медикаменти, що знижують кров’яний тиск, стимулюють перехід рибофлавіну в біологічно активну форму.
    • Всі вітаміни групи В, в тому числі і В2, несумісні з аскорбіновою кислотою.
    • В2 значно покращує засвоєння вітаміну В5.
    • У комплексі з магнієм рибофлавін сприяє синтезу життєво важливих ферментів.
    • Не сумісний з сульфаніламідами, алкоголем, бикарбонатом натрію і естрогенами.

    Важливо! При прийомі речовини в таблетках не рекомендується вживати його натщесерце – найкраще В2 засвоюється під час або після їди.

    Висновки

    Вітамін В2 отримав негласну назву «двигуна організму» – він бере активну участь у всіх обмінних процесах, активізує вироблення ферментів і засвоєння важливих мікроелементів. Рибофлавін корисний для шкіри, зору, травлення, кровообігу, кровотворення і нервової системи.

    Особливу роль речовина грає в дитячому віці і на етапі вагітності, сприяючи народженню здорового потомства. Вітамін В2 прискорено виводиться через нирки, тому вимагає постійного поповнення – найкраще поповнювати запаси з’єднання за допомогою молочних продуктів, субпродуктів, листових зелених овочів, яєць і грибів.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *