Смачні закуски завжди допоможуть зробити святковий стіл максимально красивим та різноманітним. Зібрали для тебе 20 відмінних рецептів до Різдва 2023, що стрімко наближається. Тут і зовсім прості ідеї буквально за кілька хвилин, і більш оригінальні варіанти на будь-який смак!
Зміст
1. Курячий рулет із фісташками
Для цього рецепту потрібна курка зі шкірою, тому що саме у шкіру загортається готовий рулет.
Тобі знадобиться: 800 г курки, 400 г грибів, 200 г фісташок, спеції.
Акуратно зніми з курки шкіру , а м'ясо дрібно наріж. Гриби теж наріж і обсмаж до готовності. Очисти і трохи порубай фісташки, змішай все разом і приправ. Виклади начинку на шкіру, зверни рулетом, загорни у фольгу і запікай у духовці 50 хвилин при 200 градусах. Дай рулету охолонути і відправ його на ніч в холодильник.
2. Фаршировані помідори
Це пісна закуска, але за бажання додай трохи шинки чи курки.
Тобі знадобиться: 6 помідорів, 1/2 болгарського перцю, 6 печериць, 3 ст.л. кукурудзи, 5 гілочки зелені, 1/2 огірка, 2 ст. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. зернистої гірчиці, спеції.
Приготування: Зріж у помідорів капелюшка і акуратно дістань м'якоть ложкою. Дрібно її наріж і так само наріж інші інгредієнти. Гриби обсмаж до готовності. Змішай все разом і заправте олією з лимонним соком, гірчицею і спеціями. Нафаршируй помідори.
3. Печінкові відбивні під сиром
Ніжні, смачні та ще й дуже корисні!
Тобі знадобиться: 500 г курячої печінки, 2 яйця, 1 цибулина, 3-4 ст. борошна, сметана чи майонез, 100 г твердого сиру.
Приготування: Подрібни в блендері печінку з цибулею та яйцями. Додай борошно, щоб отримати масу, як на оладки. Приправ та обсмаж печінкові відбивні на сковороді, викладаючи ложкою. Змасти їх сметаною або майонезом, посип тертим сиром і відправ на 5-7 хвилин у духовку при 200 градусах.
4. Рулет з лаваша з бринзою та журавлиною
Дуже красива і проста закуска – саме на Різдво.
Тобі знадобиться: 1 аркуш лаваша, 160 г рікотти, 100 г бринзи, 4 ст.л. в'яленої журавлини, 1 пучок петрушки.
Зараз читають:Оладки з гарбуза: 15 оригінальних рецептів на будь-який смак
Приготування: Розімні бринзу з рикоттою вилкою. Перемішай з рубаною петрушкою і в'яленою журавлиною, рівномірно виклади масу на лаваш і зверни рулет. Загорни його в плівку, відправ на пару годин у холодильник і потім наріж.
5. Террін з буряків та рикотти
Замість рикотти можеш взяти м'який козячий сир або щось так само на свій смак.
Тобі знадобиться: 6 штук буряків, 400 г рікотти, 2 ст. рубаної зелені, 1 ст. рубаних волоських горіхів.
Приготування: Вистели форму плівкою. Відварити буряк до готовності і наріж найтоншими слайсами за допомогою овочечистки. Змішай рикотту з рубаною зеленню, горіхами та спеціями. Виклади у форму шарами буряк, сир, буряк, сир – і так до кінця, щоб зверху був буряк. Накрий плівкою і залиши все на ніч під пресом у холодильнику.
6. Желе з оселедцем
Таке оригінальне желе краще викласти на шматочки хліба чи хлібці.
Тобі знадобиться: 250 г оселедця, 1 цибулина, 1 морква, 3 ст. консервованого зеленого горошку, 3 гілочки петрушки, 250 мл води, 3 ст. майонезу, 1 ст.л. желатину.
Приготування: Відвари моркву. Наріж її, оселедець і цибулю дрібним кубиком. Оселедець змішай з цибулею, а морква з горошком і рубаною петрушкою. Розчини желатин у воді за інструкцією та змішай з майонезом. Змішай все це з овочами. На дно форм виклади оселедець, залий желе і відправ закуску в холодильник до застигання.
7. Мариновані печериці
Найсмачніша закуска на Різдво – це гриби, замариновані самостійно.
Тобі знадобиться: 1 кг печериць, 100 мл оцту, 1 л води, по 15 горошин чорного та запашного перцю, 5 лаврових листів, 3 бутони гвоздики, 1 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Промий печериці, залий водою і проварити 20 хвилин. Додай усі спеції та вари ще 20 хвилин. За 5 хвилин до кінця додай оцет. Дай грибам охолонути прямо в розсолі і відправь на ніч у холодильник.
8. Рулетики з цукіні та сьомгою
Найпростіші закусочні рулетики нашвидкуруч, зате дуже ошатні.
Тобі знадобиться: 2 цукіні, спеції, оливкова олія, 80 г малосольної сьомги, 200 г вершкового сиру.
Наріж цукіні вздовж тонкими слайсами, щоб їх можна було згорнути в рулет. Присип їх спеціями та збризкайте оливковою олією. Змасти цукіні шаром вершкового сиру, виклади по шматочку сьомги і акуратно загорни рулетики. Викладай їх на блюдо швом униз.
9. Груша в беконі
Дуже оригінальна варіація порційних рулетиків.
Тобі знадобиться: 85 г бекону, 2 груші, 125 г моцарелли, 2 гілочки чебрецю.
Приготування: Наріж грушу часточками і на кожну поклади по скибочці моцарелли. Загорни в тонкі смужки бекону, виклади на пергамент, посип чебрецем і запікайте 5-7 хвилин у духовці при 200 градусах.
10. Паштет із курячої печінки
За бажанням залів його рівним шаром яскравого ягідного желе – саме на Різдво!
Тобі знадобиться: 500 г курячої печінки, 50 г вершкового масла, 200 мл 20% вершків, 100 г цибулі, 30 мл рослинної олії, спеції.
Зараз читають:12 простих рецептів пшоняної каші з гарбузом у мультиварці
Приготування: Довільно наріж цибулю і курячу печінку, і обсмаж до готовності на олії. Приправ, влий вершки і протушкуй всі разом близько 10-15 хвилин до м'якості. Подрібни паштет блендером і наприкінці втрути розм'якшене вершкове масло.
11. Сирні кульки з горбушею
Виходить щось на кшталт «Мімози» в кунжутному паніровці.
Тобі знадобиться: 1 банка горбуші, 70 г твердого сиру, 30 г зеленої цибулі, 1 картоплина, 1 морква, 2 яйця, 2 ст.л. сметани, 4 ст. кунжуту, 1 ст.л. соєвого соусу.
Приготування: Відвари яйця, картоплю і моркву, дай усьому охолонути і натрій на тертці. Туди ж натрій сир, розімни горбушу, дрібно нарубай зелену цибулю і перемішай все разом зі сметаною та соєвим соусом. Сформуй невеликі кульки розміром з волоський горіх і обваляй кожен у кунжуті.
12. Хе з оселедця
Для такої рибної закуски потрібна свіжа чи свіжоморожена риба.
Тобі знадобиться: 3 оселедці, 200 мл оцту, 2 цибулини, 3 моркви, 5 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. кунжуту, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. солі.
Приготування: Відділи рибу від кісток, дрібно наріж, залий оцтом і залиш на півгодини. Натрій моркву на корейській тертці, цибулю наріж пір'ям, а часник пропусти через прес. Змішай все разом, додай сіль, масло|мастило| і кунжут, і відправ закуску на пару годин в холодильник.
13. Морквяні кульки з оселедцем
Майбутній 2023 – рік Кролика, так що морква в будь-якому вигляді буде дуже доречним!
Тобі знадобиться: 120 г оселедця, 3 яйця, 300 г моркви, 10 г часнику, 60 г майонезу, 50 г твердого сиру, 25 г волоських горіхів, 15 г кропу.
Приготування: Відварити яйця та моркву до готовності. Натрій їх на тертці з сиром, додай рубаний кріп з горіхами та часником, і змішай все з майонезом. Оселедець наріж шматочками і кожен шматочок оберни в кульку з морквяної маси.
14. Свиняча буженина в рукаві
Таке м'ясо подається холодним та ідеально доповнить різдвяну м'ясну тарілку.
Тобі знадобиться: 1 л води, 1 кг свинини, 10 горошин чорного перцю, 1 ст. солі, 3 лаврові листи, 1 ч.л. червоний мелений перцю.
Доведи воду до кипіння, додай всі спеції, дай маринаду повністю охолонути і залиши в ньому свинину на холоді на добу. Натрій м'ясо спеціями до смаку, загорни в рукав і запікай 80-90 хвилин у духовці при 190 градусах. Дай буженині охолонути.
15. Рулет зі шпинату із сьомгою
Стане справжньою окрасою святкового різдвяного столу.
Тобі знадобиться: 400 г шпинату, 5 яєць, 100 г твердого сиру, 4 ст. борошна, 400 г сиру філадельфія, 400 г сьомги.
Приготування: Розморозь і відіжми шпинат. Зби яйця, додай шпинат, борошно і тертий сир, і перемішай. Вилий масу на пергамент і запікайте 20 хвилин при 180 градусах. Переклади на рушник, зверни в рулет і дай йому охолонути. Розгорни корж, змасти філадельфією і зверху виклади смужки сьомги. Згорни рулет, загорни його у фольгу і відправ на пару годин у холодильник, а потім наріж.
Зараз читають:20 шикарних рецептів канапе з креветками
16. Маффіни з куркою та сиром
Якщо потрібна закуска, яка зійде і за повноцінне перекушування – то це вона!
Тобі знадобиться: 2 курячі філе, 2 яйця, 1 склянка тертого сиру, 1/2 склянки молока, 1/2 склянки борошна, по 2 ст.л. сметани та майонезу, 3 гілочки зелені, спеції.
Приготування: Відвари курку до готовності і дрібно наріж. Змішай повністю всі інгредієнти і виклади у формочки для маффінів. Відправ їх на 20 хвилин в духовку при 180 градусах.
17. Фаршировані яйця з крабовими паличками
Класична домашня закуска чудово підійде і на Різдво.
Тобі знадобиться: 5 яєць, 50 г крабових паличок, 30 г твердого сиру, 2 ст. майонезу, 4 гілочки кропу, 1 зубчик часнику, 0,5 ч.л. паприки.
Приготування: Відвари яйця круто, розріж навпіл і дістань жовтки. Розімни їх вилкою. Натрій сир і крабові палички, нарубай кріп з часником, змішай все з паприкою і майонезом, і нафаршируй білки.
18. Рулетики з шинки із сиром
Навіть м'ясну та сирну тарілку можна презентувати цікавіше, якщо вже на подвір'ї Різдво!
Тобі знадобиться: 500 г шинки, 150 г твердого сиру, 4 яйця, 100 г майонезу, 2 зубчики часнику.
Приготування: Відвари яйця круто і натріть їх на тертці з сиром. Додай пропущений через прес часник і змішай усі з майонезом. Наріж шинку тонкими слайсами, кожен слайс загорни начинку і виклади на блюдо швом вниз.
19. Фарширована риба
Для цього рецепту добре підійде, наприклад, великий сазан вагою 2-3 кг.
Тобі знадобиться: 1 тушка риби, 250 г батону, 4 яйця, 3 цибулини, спеції.
Приготування: Акуратно оброби рибу на філе і потім акуратно зріж м'ясо зі шкіри, щоб її не пошкодити. Замочіть батон у молоці або воді і пропустіть через м'ясорубку з рибою. Окремо наріж цибулю, обсмаж до золотистості і теж втрути у фарш.
Туди ж додай яйця та спеції. Загорни фарш у шкіру, що залишилася, і відправь у форму для запікання. Накрий фольгою та запікай 1,5 години при 170 градусах. За годину зніми фольгу.
20. Закуска з тунцем та помідорами
Своєрідна варіація канапе – гарне рішення для різдвяного столу!
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 банка тунця, 2 яйця, 70 г огірка, маслини, майонез, кріп.
Приготування: Відвари яйця та відділи жовтки, а білки тобі не знадобляться. Наріж помідори кружальцями і зверху виклади розім'ятий виделкою тунець. На нього – дрібно нарізані огірки, та трохи полів майонезом. Потім посип все розфарбованими жовтками і прикрась маслинами та кропом.
Джерело: dietcenter.com.ua