Рататуй: 10 способів приготування та найкращі рецепти

Прованська кухня дуже багата на ефектні та апетитні страви. Одне з них – рататуй, тушковані або запечені овочі з травами та спеціями. Традиційно до рататую йдуть баклажани, кабачки, помідори та болгарський перець, але існують і цікавіші варіації. Ми зібрали для тебе 10 рецептів рататую, які обов'язково радимо приготувати!

Зміст

  • 1. Класичний рататуй
  • 2. Рататуй у мультиварці
  • 3. Рататуй з картоплею та сирним соусом
  • 4. Рататуй з м'ясним фаршем
  • 5. Рататуй під сиром у духовці
  • 6. Рататуй із кабачків зі сметанною заливкою
  • 7. Рататуй з мінтаєм у духовці
  • 8. Рататуй із грибами на сковороді
  • 9. Рататуй з куркою та соусом песто
  • 10. Рататуй з бататом у томатному соусі
  • 1. Класичний рататуй

    Найсмачніша страва, яка викликає апетит навіть одним своїм виглядом.

    Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 300 г кабачків, 300 г баклажанів, 300 г болгарського перцю, 1 цибулина, 7 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець, прованські трави.

    Приготування: Баклажани, кабачки та половину помідорів наріж тонкими кружальцями. Помідори, що залишилися, очисти від шкірки і дрібно порубай. Запекти перець у рукаві близько 20-25 хвилин при 220 градусах до підпалин, очисти і теж дрібно наріж.

    Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості в 2 ложках олії. Додай подрібнені помідори, протушкуй 8-10 хвилин, а потім додай перець та спеції. Протушкуй соус ще 5 хвилин. Масло, що залишилося змішай з подрібненим часником, спеціями і травами.

    Вилий соус у форму для запікання і виклади кружечки овочів, чергуючи. Поли їх маслом, накрий фольгою і відправ рататуй в духовку приблизно на 1 годину при 180 градусах. Після чого зніми фольгу та запікайте овочі ще 20 хвилин.

    2. Рататуй у мультиварці

    Простий і доступний рецепт рататую, якщо не хочеться розігрівати духовку.

    Зараз читають:Цибульні кільця у клярі: 12 відмінних рецептів на будь-який смак

    Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 баклажан, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 4 помідори, 1 ст.л. томатної пасти, 4 ст. оливкової олії, сіль, цукор, спеції, прованські трави.

    Приготування: Очисти і дрібно наріж 2 помідори, подрібни цибулю та перець. Розігрій мультиварку з ложкою олії, виклади цибулю та смажу кілька хвилин. Додай перець і ще за кілька хвилин – помідори. Готуй соус 10-15 хвилин у режим для смаження.

    Інші овочі наріж тонкими кружальцями. Додай томатну пасту та всі спеції в соус, перемішай, прогрій 1 хвилину і відклади половину. Виклади в соус овочі по колу, збризкати маслом, що залишилося, і полів відкладеним соусом. Готуй рататуй 1 годину в режимі гасіння.

    3. Рататуй з картоплею та сирним соусом

    Може бути як гарніром, і повноцінним самостійним стравою.

    Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 баклажан, 3-4 картоплини, 2-3 помідори, 2 склянки молока, 150 г твердого сиру, 2 яйця, спеції, мускатний горіх.

    Приготування: Наріж всі овочі тонкими кружальцями і виклади їх у змащену олією форму, чергуючи. Віночком змішай молоко, яйця, тертий сир та спеції за смаком. Залий рататуй соусом, що вийшов, і запікай близько 40 хвилин в духовці при 200 градусах.

    4. Рататуй з м'ясним фаршем

    Підійде як яловичий або свинячий фарш, так і фарш курки або індички.

    Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 2 кабачки, 3 баклажани, 7 помідорів, 1 яйце, 2 зубчики часнику, спеції, прованські трави.

    Приготування: Змішай фарш, яйце та спеції за смаком. Наріж 4 помідори та інші овочі кружальцями. Помідори, що залишилися – очисти від шкірки і подрібни в блендері з часником і спеціями. Сформуй із фаршу невеликі плоскі котлетки. У жароміцну форму виклади котлетки та овочі по колу, чергуючи інгредієнти. Залий їх томатним соусом і готуй рататуй 40 хвилин у духовці при 180 градусах.

    5. Рататуй під сиром у духовці

    Трохи тертий сир завжди перетворює запечені страви.

    Зараз читають:15 простих рецептів яблучного соку на зиму

    Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 баклажани, 2 помідори, 150 г твердого сиру, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Наріж овочі кружальцями і виклади їх у форму, чергуючи. Збризкати все маслом, приправ за смаком і відправ на 30-40 хвилин в духовку при 200 градусах. Після чого посип рататуй тертим сиром і запікати ще 5-7 хвилин.

    6. Рататуй із кабачків зі сметанною заливкою

    Цей рецепт рататуя припаде до смаку тим, хто не любить баклажани.

    Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 1 кг помідорів, 250 г сметани, 100 г твердого сиру, 1 пучок зелені, 4 зубчики часнику, спеції, базилік.

    Приготування: Наріж кабачки та помідори кружальцями, виклади їх у жароміцну форму та приправ спеціями з базиліком. Змішай сметану, подрібнений часник, зелень та тертий сир. Додай цей соус до овочів та запікай рататуй 40 хвилин у духовці при 180 градусах.

    7. Рататуй з мінтаєм у духовці

    Така гарна страва ідеально підійде навіть до святкового столу.

    Тобі знадобиться: 500 г філе мінтаю, 1 кабачок, 2 болгарських перцю, 2 баклажани, 7 помідорів, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. оливкової олії, спеції та прованські трави.

    Приготування: Наріж 3 помідори, кабачок і баклажани тонкими кружальцями. Очисти і дрібно порубай решту помідорів. Подрібни цибулю та болгарський перець. Обсмаж філе минтая в ложці олії, відклади в миску, приправ і розімні виделкою.

    Цибулю обсмаж у маслі, що залишилася, додай до неї перець, спеції та подрібнені помідори, приправ соус і протушкуй його 20 хвилин. Додай сюди рибу та часник, і прогрій ще 3 хвилини. Виклади у форму більшу частину соусу, а в нього – кружечки овочів. Зверху додай соус, що залишився, і запікай рататуй 40-45 хвилин в духовці при 190 градусах.

    8. Рататуй із грибами на сковороді

    Рецепт рататуя на швидку руку, який не завдасть зайвого клопоту.

    Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів

    Тобі знадобиться: 400 г печериць, 1 баклажан, 2 цибулини, 2 цукіні, 1 болгарський перець, 2 помідори, 4 зубчики часнику, спеції, прованські трави.

    Приготування: Наріж всі овочі приблизно однаковими середніми шматочками і подрібни часник. Обсмаж цибулю з часником приблизно 5 хвилин, додай решту інгредієнтів, перемішай і туші рататуй 20-30 хвилин під кришкою до готовності овочів. Приправте блюдо за кілька хвилин до кінця готування.

    9. Рататуй з куркою та соусом песто

    З філе індички теж виходить дуже смачно та гармонійно!

    Тобі знадобиться: 300 г курячого філе, 2 баклажани, 2 кабачки, 7 помідорів, 1 болгарський перець, 1 ст.л. томатної пасти, 2 ст. білого сухого вина, 100 г песто соусу, спеції.

    Приготування: Очисти і дрібно наріж 3 помідори, так само подрібни болгарський перець. Обсмаж їх разом близько 3-4 хвилин, додай томатну пасту та вино, доведи соус до кипіння, приправ за смаком і зніми з вогню. Інші овочі – наріж кружальцями.

    Куряче філе наріж тонкими слайсами та обсмаж на сковороді з двох боків. У жароміцну форму виклади овочевий соус і в нього – овочі з куркою. Зверху полів усе песто, накрий фольгою та запікай рататуй 1 годину в духовці при 200 градусах. Через 40 хвилин – зніміть фольгу.

    10. Рататуй з бататом у томатному соусі

    Можеш використовувати будь-який томатний соус на власний розсуд.

    Тобі знадобиться: 200 г кабачків, 200 г баклажанів, 200 г батату чи картоплі, 200 г помідорів, 300 г томатного соусу, зелень.

    Приготування: Наріж всі овочі кружальцями однієї товщини. Виклади 2/3 томатного соусу у форму, а потім додай до нього овочі. Полей соусом, що залишився, і запікай рататуй 40-50 хвилин в духовці при 180 градусах. Посип рубаною зеленню перед подачею.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *