20 відмінних рецептів квасу в домашніх умовах

Ну хто відмовиться влітку від склянки освіжаючого квасу? Правда замість магазинних сулій і сумнівних бочок куди краще приготувати його в домашніх умовах. Це не тільки смачніше, але ще й набагато різноманітніше. Зібрали для тебе 20 найцікавіших рецептів!

Зміст

  • 1. Квас із житнього хліба на дріжджах
  • 2. Квас із білого хліба
  • 3. Квас на сухих дріжджах з кавою
  • 4. Квас із цикорію
  • 5. Квас із березового соку із сухофруктами
  • 6. Лимонний квас
  • 7. Яблучний квас
  • 8. Буряковий квас
  • 9. Квас із чорносливом
  • 10. Білий квас
  • 11. Квас із бузини
  • 12. Квас без дріжджів
  • 13. Квас із житнього борошна
  • 14. Квас із цільного вівса
  • 15. Квас із вівсяних пластівців
  • 16. Карамельний квас
  • 17. Квас із каркаде
  • 18. Квас на солоді
  • 19. Імбирний квас
  • 20. Полуничний квас
  • 1. Квас із житнього хліба на дріжджах

    Та сама класика, з якої варто починати.

    Тобі знадобиться: 500 г житнього хліба, 3 л води, 2 ч. л. сухих дріжджів, 125 г цукру.

    Приготування: Наріж і висуши житній хліб будь-яким зручним способом. Засип його в банку, додай цукор, залий окропом і залиш остигати. Окремо розведи дріжджі з кількома ложками теплої води, влий до остиглих сухарів, перемішай і накрий марлею. Залишити заготовку на 2 доби в теплому місці. Проціди квас і відправ його в холодильник остигати.

    2. Квас із білого хліба

    Усі звикли до квасу із чорного хліба, але білий теж добре підходить.

    Тобі знадобиться: 300 г білого хліба, 50 г цукру, 10 г свіжих дріжджів, 1/2 лимона, 1 жменю родзинок, 1 л води.

    Приготування: Наріж хліб, насуши сухарі та подрібни їх у крихту. Дріжджі розведи в невеликій кількості теплої води та залиш на 1 годину. Залий сухарики літром окропу, залиш на 4 години і потім додай дріжджі з цукром.

    Залиш все це ще на 6-12 годин за кімнатної температури. Проціди заготівлю, додай родзинки та нарізаний лимон і прибери квас ще на 4-5 годин у холодильник.

    3. Квас на сухих дріжджах з кавою

    Трохи розчинної кави – і улюблений квас тонізує ще більше.

    Тобі знадобиться: 3 л води, 1 ч.л. розчинної кави, 7 г лимонної кислоти, 210 г цукру, 4 г сухих дріжджів, 15 штук родзинок.

    Приготування: Закип'ятіть воду і остуди її до 30-40 градусів. Додай цукор, каву, дріжджі та лимонну кислоту, ретельно розмішай і перелий у банку. Додай родзинки, накрий банку кришкою і залиш на 2-3 години на сонці. Розлий квас по пляшках разом із родзинками та залиш його ще на 8-10 годин при кімнатній температурі, а потім охолоди.

    4. Квас із цикорію

    Приємний смак, цікавий аромат та насичений відтінок – що ще потрібно?

    Тобі знадобиться: 3 л води, 2 ст. цикорію, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1 ч. л. сухих дріжджів, 200 г цукру.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай цикорій, цукор і лимонну кислоту і перемішай. Зніми заготівлю з вогню та остуди до 30-35 градусів. Всип дріжджі, розмішай квас і залиш його під марлею в теплі на 6 годин. Розлий квас по банкам і залиш ще на 1-2 дні в холодильнику.

    Зараз читають:12 шикарних рецептів повидла з червоної смородини

    5. Квас із березового соку із сухофруктами

    З одного боку – дивина, але при цьому – доступна.

    Тобі знадобиться: 5 л березового соку, 1,5 ст. ізюму, 150 г сухофруктів.

    Приготування: Засип сухофрукти та родзинки в сулію. Залий їх процідженим березовим соком, накрий марлею і залиш на 5-7 днів при кімнатній температурі, періодично перемішуючи. Процідити і охолодити готовий квас.

    6. Лимонний квас

    Коли класичний лимонад набрид, то пропонуємо такий освіжаючий квас.

    Тобі знадобиться: 400 г цукру, 3 л води, 30 г родзинок, 15 г свіжих дріжджів, 4 лимони.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром, проварити 2-3 хвилини і дай охолонути до кімнатної температури. Обдай лимони окропом, зніми з них цедру і відіжміть сік. Розведи дріжджі та ложку цукру у невеликій кількості теплої води.

    Відправте всі інгредієнти в сироп, перемішайте і залиште на 4-5 годин при кімнатній температурі. Проціди заготовку, розлий по ємностях, додай родзинки, накрий кришками і відправь квас в холодильник настоюватися на 2-3 дні.

    7. Яблучний квас

    Можеш додати до нього трохи кориці, м'яти чи меду до смаку.

    Тобі знадобиться: 3 яблука, 1 л води, 50 г цукру, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. лимонного соку.

    Очисти яблука, наріж їх часточками, виклади в каструлю і зали окропом. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин, зніми з вогню і дай охолонути під кришкою. Розведи дріжджі у невеликій кількості цього теплого відвару. Додай їх у каструлю з цукром та лимонним соком, закрий кришкою та залиш у теплі, але не на сонці на 12-15 годин. Проціди та розлий квас по пляшках.

    8. Буряковий квас

    Смачний, яскравий та дуже корисний для всього організму.

    Тобі знадобиться: 500 г буряка, 200 г цукру, вода.

    Приготування: Наріж буряк кубиком, засип у банку і туди ж засип цукор. Залий все прохолодною водою, щоб вона покривала буряки приблизно на 5 см. Накрий марлею і залиши заготовку на 4 дні в темному місці. Процідити квас.

    9. Квас із чорносливом

    Відмінний варіант варіант квасу як для пиття, так і для окрошки. Спробуй!

    Тобі знадобиться: 1 буханець будь-якого хліба, 400 г цукру, 150 г родзинок, 150 г чорносливу, 2 ч.л. сухих дріжджів, 8-10 літрів води.

    Приготування: Наріж хліб та насуши сухарі будь-яким доступним способом. Засип їх у ємність для бродіння і додай непромиті сухофрукти та цукор. Розведи дріжджі у склянці теплої води та влий туди ж.

    Влий усю воду кімнатної температури, перемішай, накрий заготовку і залиш її на 2 доби в теплому місці. Проціди квас, розлий його по пляшках і залиш ще на добу в холодильнику.

    10. Білий квас

    Доступний квас на готовій заквасці та звичайній пшеничній борошні.

    Тобі знадобиться: 180 г неферментованого солоду, 80 г пшеничного борошна, 3 л води, 1 ч.л. готової закваски, 1 ст. родзинок.

    Зараз читають:8 рецептів курячих ніжок у тесті для тих, хто любить смачно поїсти

    Залий солод і борошно літром окропу, перемішай і дай охолонути до 35-40 градусів. Додай непромиті родзинки та закваску, перемішай і залиши все на добу під рушником при кімнатній температурі. Додай холодну воду, що залишилася, і залиши квас ще на 1-2 дні, а потім проціди його і розлий по пляшках.

    11. Квас із бузини

    Ця добірка була б неповною без такого незвичайного рецепту.

    Тобі знадобиться: 150 г квіток бузини, 10 л води, 1 кг цукру, 15 г лимонної кислоти.

    Нагрій воду приблизно до 40-45 градусів і розчини в ній цукор з лимонною кислотою. Застуди до кімнатної температури та перелий у ємність для бродіння.

    Додай промиті та просушені квітки бузини, можна додати ще лимонну цедру. Накрий ємність марлею та залиш все на 5 днів у теплому темному місці. Кожні 2 дні перемішуй квас, а наприкінці – процідити.

    12. Квас без дріжджів

    У бутлі для зберігання можна також додати трохи родзинок.

    Тобі знадобиться: 250 г житнього хліба, 2,5 л води, 180 г цукру, 20 г родзинок.

    Хліб наріж шматочками і засуши в духовці . Закип'ятіть воду і змішай її з цукром. Засип сухарики та родзинки в банку, залий цією водою та накрий марлею. Залиш квас у теплому темному місці на 3-4 дні і потім проціди.

    13. Квас із житнього борошна

    Якщо готового чорного хліба не було під рукою, тоді підійде житнє борошно.

    Тобі знадобиться: 300 г житнього борошна, 3 л води, 100 г цукру, 50 г родзинок.

    Розмішай борошно в окропі , щоб не було грудочок, і додай цукор. Коли суміш охолоне, тоді додай непромиті родзинки. Накрийте марлею і залиште заготовку на 2 доби в темному місці. Процідити квас.

    14. Квас із цільного вівса

    Такий квас не тільки освіжаючий, але й дуже корисний для всього організму.

    Тобі знадобиться: 200 г неочищеного вівса, 4 л води, 6 ст.л. цукру.

    Приготування: Промий і засип овес в банку, додай половину цукру і влий 2 л води. Залиш цю закваску на 3-5 днів у теплому темному місці під марлею. Злий рідину, додай ще цукор і залий овес чистою водою. Накрий марлею, залиш на добу і потім проціди готовий квас.

    15. Квас із вівсяних пластівців

    Своєрідний експрес-рецепт для тих, хто не хоче чекати на кілька діб.

    Тобі знадобиться: 120 г вівсяних пластівців, 1 л води, 4 ст. цукру, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, 1 щіпка лимонної кислоти.

    Приготування: Промий вівсяні пластівці, засип їх у банку і додай лимонну кислоту з цукром. Залий окропом, залиш на 15 хвилин і проціди настій. Охолоди його до 30-35 градусів, всип дріжджі і перемішай. Залишити заготовку на 4 години при кімнатній температурі під марлею. Після чого відправ квас ще на 2 години в холодильник і процідити.

    16. Карамельний квас

    Карамель надає квасу не лише оригінального смаку, але й неймовірно апетитного кольору.

    Зараз читають:15 найсмачніших рецептів курячого супу з рисом

    Тобі знадобиться: 10 л води, 700 г цукру, 11 г сухих дріжджів, 1 ст. лимонної кислоти, 1 ст. родзинок.

    Розведи дріжджі та ложку цукру в невеликій кількості теплої води. Ще 7-8 ст. цукру засип на суху сковороду і розтопи до стану паленої карамелі – вона повинна бути чорною і димною. Зніми з плити, дуже акуратно влий у цю карамель склянку окропу та розмішай.

    Цукор, що залишився, лимонну кислоту і родзинки засип в 10-літрову банку або рівномірно розділили на кілька банок. Влий 10 л теплої води, не доходячи до верху, а потім – карамель та дріжджі. Перемішайте заготовку, накрийте марлею і залиште на 4-8 годин при кімнатній температурі. Проціди квас і розлий його по пляшках.

    17. Квас із каркаде

    Ну як можна обминути такий незвичайний і яскравий напій?

    Тобі знадобиться: 3 л води, 3 ст. каркаде, 1 склянка цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 8 штук ізюму.

    Залий каркаде склянкою окропу, дай 15 хвилин настоятися і процідити. Решту води закип'яті та охолоди до 30 градусів. Відправте всі інгредієнти в банку, накрийте кришкою і залиште квас в теплому місці на добу. Проціди, перелий у пляшку та охолоди.

    18. Квас на солоді

    Для цього рецепту не потрібен хліб, а лише ферментований солод.

    Тобі знадобиться: 2 ст. темного солоду, 2,5л води, 1 ч.л. сухих дріжджів, 6-10 ст. цукру.

    Залий солод і половину цукру 2 склянками окропу, і дай настою охолонути. Після чого проціди, додай розведені в теплій воді дріжджі, накрий марлею і залиши в теплі на 12-15 годин. Додай ще цукор і воду, що залишилася, і дай квасу настоятися ще 5 годин. Проціди, перелий у пляшки, залиш ще на 2 години в теплі і потім на добу в холодильнику.

    19. Імбирний квас

    Можеш додати до нього ще пару гілочок м'яти – дуже гармонійно.

    Тобі знадобиться: 80 г імбиру, 400 г лимона, 200 г цукру, 5 г сухих дріжджів, 1,5 л води.

    Приготування: Натрій імбир на тертці, розчини дріжджі в 100 мл теплої води, відіжми сік з лимонів і крупно наріж кірки. У воді, що залишилася, розведи цукор і додай інші інгредієнти.

    Перелий заготовку в банку і одягни на шийку латексну рукавичку. Залиш усе в сонячному теплому місці на добу, а потім – проціди, перелий у пляшку і прибери в холодильник.

    20. Полуничний квас

    За бажанням спробуй приготувати цей квас із різними видами ягід.

    Тобі знадобиться: 100 г полуниці, 1 л води, 10 г імбиру, 150 г цукру, 1,5 ч.л. сухих дріжджів.

    Приготування: Подрібни полуницю в блендері, а дріжджі розведи в невеликій кількості теплої води. Змішай всі інгредієнти з теплою водою, що залишилася, перелий в банку і одягни на шийку гумову рукавичку. Залиш квас у теплі на 2 доби, проціди, перелий у пляшку та охолоди.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *