Ароматні грузді відмінно підходять для приготування грибної ікри, тому в розпал їхнього сезону дуже доречно закатати кілька баночок. Зробити таку ікру можна різними способами та з різними добавками. Зібрали для тебе 8 незрівнянних рецептів!
Зміст
1. Ікра з груздів із цибулею на зиму
Найбільш базовий рецепт, який можна урізноманітнити спеціями до смаку.
Тобі знадобиться: 300 г груздів, 1 цибулина, 2 ст. олії, спеції.
Приготування: Вимочи грузді у воді 1-2 дні, періодично її змінюючи. Залий їх чистою водою, доведи до кипіння, злий цю воду і знову залий чистою. Знову доведи до кипіння і вари грузди 1 годину на слабкому вогні. Відкинь на друшляк і дай охолонути.
Подрібни та обсмаж цибулю в олії до рум'яності. Пропусти грузді з цибулею через м'ясорубку, приправ та розклади ікру в чисті сухі банки. Стерилізуй їх у киплячій воді 20 хвилин і заходи на зиму.
2. Ікра з груздів із морквою на зиму
Морква надає не лише смаку, але й яскравішого апетитного відтінку.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 500 г цибулі, 500 г моркви, 2 головки часнику, 100 мл олії, спеції.
Зараз читають:15 шикарних салатів з кукурудзою та огірком
Приготування: Вимочи грузді в холодній воді, відвари їх 20 хвилин, відкинь на друшляк і наріж. Пропусти грузді, овочі та часник через м'ясорубку або подрібни блендером, але не зовсім у кашу.
Додай олію та спеції, перемішай, протушкуй все разом ще півгодини і виклади ікру в підготовлені банки. Простерилізуйте їх ще 20 хвилин у киплячій воді і заходьте.
3. Ікра з груздів з оцтом на зиму
Така ікра чудово простоїть усю зиму у темному прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 2 кг груздів, 300 г цибулі, 300 г моркви, 20 г часнику, 1 ст. солі, 1 ст. оцту, 100 мл олії, спеції.
Приготування: Вимочіть грузді протягом доби, змінюючи воду. Відварити 30 хвилин і наріж. Довільно наріж цибулю і моркву, обсмаж їх у маслі 5 хвилин, додай грузді і смажу ще 15 хвилин. Пропусти все через м'ясорубку, приправ та протушкуй ще 20 хвилин. Влий оцет і закатай ікру в стерилізовані банки.
4. Ікра з груздів без добавок на зиму
Хороша не лише як закуска, а й чудово йде в інші страви.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 1 л олії, сіль.
Приготування: Замочіть грузді на добу, змінюючи воду. Потім відвари їх у чистій воді півгодини, відкинь на друшляк і пропусти через м'ясорубку. Нагрій трохи олії на сковороді, виклади фарш із грибів, посоліть та обсмаж, постійно помішуючи.
Зараз читають:12 рецептів оселедця з цибулею, які прикрасять будь-який стіл
Решту олії окремо нагрій до кипіння. Виклади ікру в банки, залий гарячою олією і простерилізуй у киплячій воді ще 15 хвилин. Захід на зиму.
5. Ікра з груздів із помідорами на зиму
Дуже яскрава та смачна ікра – ніхто перед нею не встоїть!
Тобі знадобиться: 300 г моркви, 1 кг помідорів, 2 кг груздів, 500 г цибулі, 2 ст. оцту, 1 ст. солі, 3-4 зубчики часнику, 150 мл олії, спеції.
Приготування: Замочіть грузді на добу, змінюючи воду. Відвари їх у чистій воді півгодини після кипіння, відкинь на друшляк і пропусти через м'ясорубку. Обсмажити подрібнену цибулю і моркву в олії до м'якості. Очищені помідори подрібни блендером або пропусти через м'ясорубку, додай у засмажку та туші ще 7 хвилин.
Пропусти засмажку через м'ясорубку разом із часником. Змішай з грибами, приправ за смаком і протушкуй разом близько 1 години на мінімальному вогні. За хвилину до кінця – додай оцет. Закатай ікру у стерилізовані банки.
6. Ікра з груздів з томатною пастою на зиму
Ще один добрий варіант для різноманітності. До того ж – простий!
Тобі знадобиться: 2 кг груздів, 800 г цибулі, 250 мл томатної пасти, 1 ст. солі, спеції.
Приготування: Вимочіть грузді добу в холодній воді і відваріть протягом півгодини. Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Пропусти гриби через м'ясорубку і додай до цибулі. Додай томатну пасту, сіль та спеції. Туші всі разом 1-1,5 години на мінімальному вогні, періодично помішуючи. Закатай грибну ікру у стерилізовані банки.
Зараз читають:15 чудових рецептів штруделю з яблуками
7. Ікра з груздів із овочами на зиму
За бажання можеш додати до неї ще пучок рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 600 г помідорів, 500 г цибулі, 300 г моркви, 300 г болгарського перцю, 200 мл олії, 1 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, спеції.
Приготування: Вимочи грузді добу, міняючи воду. Потім залий чистою водою, доведи до кипіння, відвари півгодини, відкинь на друшляк і пропусти через м'ясорубку. Очисти та подрібни всі овочі. Протушкуй їх разом близько 15 хвилин в маслі.
Додай грузді та туші ще 40-50 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Додай цукор, сіль та спеції. Протушкуй ще 5 хвилин, виклади ікру в чисті сухі банки, простерилізуй 20 хвилин у киплячій воді і закатай.
8. Ікра з груздів із баклажанами на зиму
Гриби та баклажани – одне з найкращих поєднань для будь-яких закусок.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг груздів, 300 г помідорів, 2 цибулини, 1 болгарський перець, 1,5 ст. солі, 2 ч. л. оцту, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Наріж баклажани, болгарський перець і помідори, виклади все в рукав і відправ на 40 хвилин в духовку при 180 градусах. Грузді заздалегідь вимочіть добу в холодній воді.
Відварити гриби протягом півгодини, наріж і обсмаж 15 хвилин з подрібненою цибулею. Пропусти всі разом через м'ясорубку. Доведи до кипіння, додай інгредієнти, що залишилися, протушкуй 5 хвилин і закатай ікру в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua