У рік Зеленої Змії немає жодних обмежень на м'ясо, тому цього разу на святковий стіл можна приготувати щось справді особливе. Детальніше про цікаві та смачні рецепти гарячих страв на Новий рік 2025 – розповідаємо далі у нашій добірці!
Зміст
1. Качка з фруктами у вині
Ціла качка готується довго, але вона того варта!
Тобі знадобиться: 1 качка, 6 апельсинів, 2 яблука, 3-4 кільця консервованих ананасів, 1 лимон, 1/2 склянки білого вина, 2 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. меду, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Відіжміть сік з чотирьох апельсинів. Половину цього соку змішай із соком лимона, сіллю та спеціями. Залий качку маринадом, що вийшов, і залиш на ніч у холодильнику.
Після чого наріж фрукти, що залишилися, нафаршируй ними качку, виклади її в змащену маслом форму і запікай близько 2 годин в духовці при 200 градусах. Змішай апельсиновий сік, що залишився, мед і вино, і провари їх 15-20 хвилин на слабкому вогні. Поли качку цією глазур'ю за 10 хвилин до готовності.
2. Курка з чорносливом у духовці
Можеш додати сюди трохи кураги – теж буде дуже до речі.
Тобі знадобиться: 1 курка, 200 г чорносливу, 2-3 яблука, 4 ст. сметани, 1 ст. гірчиці, 1 ч. л. цукру, 2 зубчики часнику, сіль, спеції.
Приготування: Змішай сметану, гірчицю, подрібнений часник, сіль, цукор та спеції. Натріть курку цим маринадом і залиш на кілька годин у холодильнику.
Наріж яблука часточками, а чорнослив замочіть на 10 хвилин у гарячій воді. Нафаршируй курку яблуками і чорносливом, а фрукти, що залишилися, відправь у жароміцну форму. Виклади на них курку, накрий фольгою та запікай 80-90 хвилин у духовці при 180 градусах, але через 1 годину – прибери фольгу.
3. Свинина з картоплею у рукаві на Новий рік
Легкий рецепт із простих та доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 600 г свинини, 600 г картоплі, 300 г цибулі, 2 ст. оливкової олії, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Крупно наріж всі інгредієнти. Обсмаж цибулю в олії до легкої золотистості, відправ все в рукав і приправ за смаком. Запікайте свинину з картоплею протягом 40-45 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Скумбрія в духовці
Дуже вдале блюдо для святкового новорічного столу!
Тобі знадобиться: 2 скумбрії, 50 мл сметани, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. зернистої гірчиці, сіль, спеції.
Приготування: Розроби скумбрію на половинки і видали хребет, плавці та кістки. Змішай інші інгредієнти в однорідний маринад, змасти їм рибу і залиш її маринуватися на півгодини. Після чого запікайте страву 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
5. Кальмари у томатному соусі
Готові кальмари чудово поєднуються з будь-яким гарніром.
Тобі знадобиться: 600 г кальмарів, 2 моркви, 1 цибулина, 200 г сметани, 1,5 ст. томатної пасти, 1,5 ст. оливкової олії, 1,5 ст.л. вершкового масла|мастила|, сіль|соль|, паприка, спеції.
Зараз читають:20 простих рецептів, як приготувати вино з аґрусу
Приготування: Наріж кальмарів кільцями, цибуля – півкільцями, а моркву натрій на тертці. Обсмажте цибулю і моркву на суміші двох масел до м'якості, додай сметану з томатною пастою, приправ, перемішай і протушкуй 1 хвилину на слабкому вогні. Виклади кальмарів у цей соус, знову перемішай і протушкуй ще 3 хвилини. Після чого зніми блюдо з вогню і дай настоятися йому під кришкою.
6. Запечена індичка з беконом та вершковим маслом
Індичка за цим рецептом виходить неймовірно золотистою та рум'яною.
Тобі знадобиться: 1 індичка, 150 г бекону, 100 г вершкового масла, 1 пучок чебрецю, 2 головки часнику, шавлія, сіль, спеції.
Приготування: Наріж вершкове масло скибочками, приправ та загорни його в листя шавлії або іншої зелені. Тонко наріж бекон. Акуратно підріж і відтягни шкіру індички, приправ, а потім розклади туди бекон і шматочки олії.
Поверни шкіру на місце, щоб бекон з олією залишалися під нею. Зроби те саме з усією індичкою. Вклади пучок чебрецю та цілі неочищені головки часнику в тушку, і запікай індичку приблизно 1,5-2 години в духовці при 200 градусах.
7. Курячі відбивні з грибами та картоплею на Новий рік
Їх можна подавати як самостійну гарячу страву, без гарніру.
Тобі знадобиться: 800 г курячого філе, 800 г картоплі, 600 г печериць, 1-2 цибулини, 300 мл вершків, 150 г твердого сиру, 1,5 ст.л. борошна, 2-3 зубчики часнику, 1/2 пучка петрушки, олія, сіль, спеції.
Приготування: Відвари, остуди та натрій картоплю на великій тертці. Змішай 3 ложки олії, подрібнений чесок, зелень, сіль та спеції за смаком. Наріж куряче філе на відбивні, відбий, натри їх цим маринадом і залиш на 20 хвилин.
Окремо обсмаж подрібнену цибулю з печерицями до готовності. Додай борошно, перемішай, готуй ще 1 хвилину і влий вершки. Приправ і протуші грибний соус, що вийшов, 1-2 хвилини. Виклади курячі відбивні в жароміцну форму і зверху розподіли по них соус, а на нього – картоплю. Посип все тертим сиром і запікайте 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
8. Кролик із вершками в духовці
Вибирай жирніші вершки, щоб соус був максимально ніжним.
Тобі знадобиться: 800 г кролика, 2 цибулини, 1 лимон, 250 мл вершків, 3 ст. соєвого соусу, 1 головка часнику, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Розроби кролика на порційні шматочки і замарин їх на півгодини в соєвому соусі. Після чого відправ м'ясо у форму, додай часточки лимона і зубчики часнику. Розклади крупно нарізану цибулю, посип все спеціями і ароматними травами, і залий вершками. Запікайте страву 45-60 хвилин у духовці при 180 градусах.
9. Відбивні зі свинини з волоськими горіхами
Новий рік 2025 – чудовий час, щоб скуштувати оригінальні рецепти.
Тобі знадобиться: 600 г свинини, 2-3 мариновані огірки, 50 г волоських горіхів, 4-5 ст.л. сметани, 2 зубчики часнику, 30 г зелені, сіль, спеції.
Приготування: Наріж свинину, відбий, приправ, злегка обсмаж з двох сторін на сковороді та виклади на пергамент. Дрібно порубай горіхи, зелень, часник і мариновані огірки, змішай їх зі сметаною, приправ начинку і розподіли її між відбивними. Запікайте всі 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
10. Креветки в кокосовому молоці
Потрібне справжнє густе кокосове молоко з банок.
Тобі знадобиться: 650-700 г великих очищених креветок, 500 мл кокосового молока, 1 лайм, 1 цибулина, 6 ст. вершкового масла|мастила|, 1,5 ст.л. рибного соусу, 1,5 ст.л. оливкової олії, 3 ст.л. меду, 4 зубчики часнику, імбиру, пластівців чилі, сіль, спеції.
Зараз читають:15 листкових салатів з ананасом, які готуються простіше простого
Приготування: Змішай оливкову олію, мед, подрібнений часник та імбир, пластівці чилі, сіль та спеції. Замарин креветок на 15 хвилин у цій суміші, а потім порціями обсмаж їх у половині вершкового масла і відклади убік.
Окремо розтопи масло, що залишилося, і обсмаж у ньому цибулю з пластівцями чилі. Влий кокосове молоко і рибний соус, і проварити 3-5 хвилин на слабкому вогні. Додай сік та цедру лайма за смаком. Виклади креветок в соус, що вийшов, готуй ще 3-4 хвилини і зніми з вогню.
11. Запечений свинячий окіст у сидрі
Замість сидру можна використовувати сухе або напівсолодке біле вино.
Тобі знадобиться: 1 великий свинячий окіст, 1 цибулина, 1/2 склянки мигдалю, 200 г чорносливу, 1,5 склянки сидру, 1,5 склянки ананасового соку, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. коричневий цукор, сіль, спеції.
Приготування: Нашпигуй окіст половинками чорносливу і мигдалем, і полів усе розтопленим вершковим маслом зверху. Блендер збив цибулю, часник і 1 склянку сидру зі спеціями до однорідності. Виклади м'ясо в рукав, влий до нього ананасовий сік та пряний сидр, зав'яжи та відправь на 3 години в духовку при 180 градусах. Після чого розв'яжи рукав, полів стегенець сидром, що залишився, і запікай ще 45 хвилин. За цей час кілька разів полів його соком, що виділяється.
12. Мінтай із броколі на Новий рік
Якщо захочеться приготувати щось легше та дієтичне!
Тобі знадобиться: 500 г філе мінтаю, 300 г броколі, 200 мл жирних вершків, 150 г вершкового сиру, 100 г твердого сиру, 1 ст.л. зернистої гірчиці, сіль, спеції.
Нагрій вершки з вершковим сиром на слабкому вогні до однорідності, постійно помішуючи. Додай гірчицю, сіль та спеції, перемішай і дай соусу трохи охолонути.
Наріж філе минтая на шматочки, розбери броколі на суцвіття і відправ все в жароміцну форму. Залий соусом і запікайте 25 хвилин у духовці при 180 градусах, а після чого посипте тертим сиром і запікайте ще 10-15 хвилин.
13. Куряче філе з гарбузом у духовці
Красива і ошатна страва, яка чудово виглядає на новорічному столі.
Тобі знадобиться: 600 г курячого філе, 600 г гарбуза, 2-3 зубчики часнику, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. оливкової олії, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж гарбуз середніми шматочками, виклади у форму і відправь на 20 хвилин у духовку при 180 градусах. Так само наріж куряче філе, злегка обсмаж його в оливковій олії, а потім – додай до гарбуза. Всип спеції, трави та подрібнений часник, і запікай все разом ще 30 хвилин.
14. Качка з яблуками та гречкою
Замість яблук сюди також підійдуть айва чи улюблені сухофрукти.
Тобі знадобиться: 1 качка, 200 г гречки, 10 дрібних яблук, 20 г вершкового масла, 20 г меду, сіль, спеції.
Приготування: Натрій качку спеціями всередині та зовні, а потім обмаж її зовні медом. Нафаршируй яблуками, виклади на змащений лист і запікай 1,5-2 години в духовці при 170 градусах. За цей час відвари гречку майже до готовності, додай крупу і яблука, що залишилися, до качки за 20 хвилин до кінця запікання.
15. Індичка з яблуками та апельсинами в духовці
Така соковита та ніжна, що просто тане в роті – ну як встояти?
Тобі знадобиться: 1 індичка, 500 г яблук, 250 г апельсинів, 1 лимон, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. оливкової олії, 4 зубчики часнику, 3 гілочки чебрецю, 3 гілочки петрушки, 3 гілочки розмарину, сіль, спеції.
Зараз читають:20 відмінних рецептів томатного соку на зиму
Приготування: Змішай обидва види олії, подрібнену зелень, часник, сіль та спеції. Змасти індичку цією сумішшю зовні та всередині. Наріж яблука часточками, нафаршируй ними тушку і скріпи зубочистками.
Наріж апельсини кружальцями, відправ їх у форму з яблуками, що залишилися, виклади індичку зверху і запікай 1,5 години в духовці при 180 градусах. Після чого полів її соком, що виділився, накрий фольгою і запікай ще 1,5 години.
16. Курка, фарширована рисом
Для аромату додай гілочку чебрецю або розмарину при запіканні.
Тобі знадобиться: 1 курка, 100 г рису, 6 печериць, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. соєвого соусу, олія, сіль, спеції.
Приготування: Відварити рис до напівготовності, злегка обсмажити гриби з однією цибулею та часником, і змішати начинку. Змішай кілька ложок олії, соєвий соус і всі спеції, і замарин курку в цьому маринаді на півгодини.
Другу цибулину наріж кружальцями і відправ на дно жароміцної форми. Нафаршируйте курку рисом, викладіть її на цибулю і запікайте приблизно 60-70 хвилин в духовці при 180 градусах.
17. Запечена риба по-грецьки на Новий рік
З апетитною овочевою шубкою з помідорів та оливок!
Тобі знадобиться: 800 г філе риби, 2 помідори, 1-2 жмені оливок, 200 мл сметани, 150 г твердого сиру, 1/2 пучка петрушки, 2 пера зеленої цибулі, 3 зубчики часнику, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж помідори, подрібни зелень, часник і оливки, натрій сир на тертці і змішай все зі сметаною і спеціями. Виклади шматочки риби на лист і зверху додай начинку. Запікайте рибу 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Гусак у духовці цілком
Складно вигадати ще щось святкове на Новий рік!
Тобі знадобиться: 1 гусак, 800 г яблук, 3 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. оливкової олії, 1,5 ст.л. меду, 2 ч.л. паприки, сіль, спеції.
Приготування: Натрій тушку гусака паприкою та спеціями до смаку. Змішай мед, соєвий соус і оливкову олію, натрій птицю зовні і всередині цим маринадом, загорни в плівку і залиш на ніч у холодильнику.
Після чого нафаршируй гусака нарізаними яблуками, скріпи зубочистками і відправ у гусятницю. Запікай блюдо 40 хвилин у духовці при 220 градусах, а потім розклади яблука, що залишилися навколо, закрий гусятницю кришкою і готуй ще 2 години.
19. Гратен із цвітної капусти
Оригінальний та смачний гарнір, якщо картопля та крупи вже набридли.
Тобі знадобиться: 1 головка цвітної капусти, 500 мл молока, 100 мл вершків, 100 г твердого сиру, 25 г вершкового масла|мастила|, 2-3 зубчики часнику, сіль|соль|, мускатний горіх, мелений білий перець.
Змішай молоко і 500 мл води , доведи до кипіння і виклади туди суцвіття цвітної капусти. Проварити їх 10 хвилин, дай стекти і переклади у форму для запікання.
Змішай вершки, половину тертого сиру, подрібнений часник, сіль та спеції, та залий капусту. Зверху розклади шматочки вершкового масла і відправ ґрат на 10 хвилин у духовку при 200 градусах. Після чого посип його тертим сиром, що залишився, і запікай ще 5 хвилин.
20. Запечені гомілки індички в меду
Неодмінно спробуй, це дуже смачно та просто!
Тобі знадобиться: 2 гомілки індички, 300 мл наваристого курячого бульйону, 50 мл соєвого соусу, 100 г меду, сіль, спеції, ароматні трави.
Змішай мед і соєвий соус, натрі гомілки індички цим маринадом і виклади їх у форму. Посип все спеціями та ароматними травами, і залий бульйоном, можна – гарячим. Закрийте фольгою і запікайте 1 годину в духовці при 180 градусах. Після чого прибери фольгу, полів індичку маринадом, що залишився, і запікай ще 30 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua