Збираєшся у похід і не знаєш – що ще там можна приготувати, окрім шашлику чи запеченої картоплі? Ми вже зібрали тобі велику добірку крутих рецептів! А головне – всі вони прості, зрозумілі та з доступних інгредієнтів. Вибирай на власний смак!
Зміст
1. Гуляш на багатті
За бажання, додай до нього також галушки з борошна та води.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яловичини, 300 г сала або бекону, 500 г копченостей, 7-8 картоплин, 6 помідорів, 3 болгарських перцю, 3 моркви, 3 цибулини, 2-3 головки часнику, 2 пучки зелені, сіль, папри.
Приготування: Довільно наріж м'ясо та овочі. Наріж сало тонше і витопи його на невеликому вогні, додай цибулю та паприку, і обсмажуйте ще кілька хвилин. Відправ туди ж м'ясо, а ще за кілька хвилин – копченості. Залий все водою, щоб вона покривала м'ясо на 1 см.
Доведи гуляш до кипіння, зроби мінімальний вогонь і тушкуй його 1,5 години під кришкою, підливаючи воду за потребою. Додай моркву з картоплею, а через 15 хвилин виклади туди солодкий перець із помідорами. Ще через 10 хвилин – часник, сіль, спеції та зелень. Трохи прогрій та зніми гуляш із вогню.
2. Похідний лагман із сушених інгредієнтів
Якщо береш із собою в похід компактні сублімовані продукти – це рецепт для тебе!
Тобі знадобиться: 1 жменю сушеного м'яса, 1 жменю сушеного фаршу, по 1 жменю сушеної картоплі, моркви, цибулі, помідорів, баклажанів та болгарського перцю, 200 г локшини, 10 г сушеного часнику, сіль, спеції.
Приготування: Замочи сушене м'ясо та моркву на 10 хвилин у гарячій воді. Розігрій масло в казані і відправ туди сушене м'ясо і фарш. Приправ та одразу додай моркву разом із водою, в якій вона замочувалась.
Ретельно перемішай і поступово всип всі овочі, крім помідорів, продовжуючи помішувати. Протушкуй заготовку 10 хвилин і додай помідори з локшиною. Накрий кришкою лагман і готуй ще 15 хвилин на тихому вогні.
Зараз читають:15 відмінних способів приготувати сирні кульки
3. Гречка з ковбасою
Швидка похідна каша нашвидкуруч – що ще потрібно?
Тобі знадобиться: 2 склянки гречки, 600 г ковбаси, 2 моркви, 2 цибулини, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж ковбасу з овочами до рум'янцю, а потім відклади їх убік. Всип промиту гречку в казан і залий водою 1 до 3. Доведи кашу до кипіння, посоліть, приправ і відправ туди ж раніше приготовлену засмажку. Вари до готовності каші, іноді помішуючи.
4. Вівсяний суп із грибами
Ще можна додати селеру, болгарський перець або інші овочі.
Тобі знадобиться: 1 склянка вівсяних пластівців, 500 г свіжих грибів, 50 г сушених грибів, 4 картоплини, 2 цибулини, 2 моркви, сіль, спеції.
Залий сушені гриби окропом на півгодини. Якщо свіжі гриби – лісові, то привари їх 20 хвилин. Наріж всі інгредієнти. Обсмажте цибулю з морквою в казані до м'якості, додай до них всі гриби і смажу ще 5 хвилин, помішуючи.
Залий заготовку грибним відваром і додай ще води – скільки захочеш. Доведи до кипіння, провари 5 хвилин, всип картоплю, приправ і готуй суп ще 15-20 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування – засип вівсяні пластівці. Дай настоятися страві під кришкою.
5. Похідний компот
Простий і швидкий компот із яблук та шипшини.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яблук, 750 г шипшини, цукор.
Приготування: Промий яблука, шипшина та будь-які інші фрукти, листя або ягоди, які використовуєш. Закип'ятіть воду, додай туди всі інгредієнти і провари 15 хвилин. Наприкінці готування – всип цукор до смаку.
6. Харчо з рисом на багатті
З м'яса сюди найкраще підійде – яловичина чи баранина.
Тобі знадобиться: 1 кг м'яса, 500 г помідорів, 500 г цибулі, 150 г рису, 100 г томатної пасти, 100 г волоських горіхів, 2 головки часнику, 1 пучок петрушки, 1 пучок кінзи, сіль, паприка, хме.
Приготування: Крупно наріж м'ясо, залий водою та 1 годину вари на слабкому вогні у закритому казані. Після чого всип промитий рис. У цей же час наріж цибулю пір'ям і обсмаж її до м'якості з невеликою кількістю бульйону та томатною пастою.
Окремо очисти та подрібни помідори. Змішай їх із рубаною зеленню, часником, горіхами та всіма спеціями. Якщо потрібно, часткою ще трохи води в казан. Виклади туди цибульну засмажку, доведи до кипіння і далі додай томатно-горіхову заготовку. Знову доведи до кипіння, зніміть казан з вогню і залиши харчо на 15 хвилин настоятися під кришкою.
Зараз читають:20 найкращих рецептів, як приготувати пиріг з абрикосами
7. Похідна вуха
Особливо добре вона виходить із свіжовиловленої риби.
Тобі знадобиться: 3-4 річкові рибини, 8 картоплин, 4 моркви, 4 цибулини, зелень, сіль, спеції.
Приготування: Випотроши, промий і розроби рибу. Набери воду в казан і відправ туди хвости, хребти, голови, 2 цибулини, 2 моркви і спеції для бульйону. Доведи до кипіння і проварити 15 хвилин, знімаючи піну. Після чого прибери овочі та рибні обрізки з бульйону.
Довільно наріж решту овочів, відправ їх у казан, посоли і провари 10-15 хвилин. Додай шматочки риби та вари юшку ще 15 хвилин на несильному вогні без кришки. В самому кінці – посип юшку зеленню і дай їй настоятися.
8. Макарони по-флотськи на багатті
Найкращий рецепт страви під час походу, коли потрібно нагодувати багато людей.
Тобі знадобиться: 1 кг макаронів, 500 г тушонки, 2-3 цибулини, 2 моркви, олія, сіль, спеції.
Приготування: Відварити макарони і злегка заправити їх олією. Наріж і обсмаж цибулю з морквою в казані, приправ і додай тушонку. Готуйте всі разом 2-3 хвилини, помішуючи, всип макарони, знову перемішай і готуй ще 2-3 хвилини. Зніміть страву з вогню.
9. Похідна шурпа
Залежно від кількості води вона може бути супом або рагу.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яловичини чи баранини, 1,5 кг помідорів, 1 кг цибулі, 500 г картоплі, 500 г моркви, 2 болгарські перці, 1 головка часнику, 1 пучок петрушки, сіль, паприка, зіра, спеції.
Приготування: Наріж м'ясо та овочі середніми шматочками, подрібни часник із зеленню. Обсмаж м'ясо в казані до рум'янцю, додай цибулю, смаж до прозорості, а потім виклади моркву. Ще через 1 хвилину відправ туди ж помідори з перцем. Через 2-3 хвилини приправ шурпу за смаком, додай всі інгредієнти, що залишилися, і залий водою. Готуйте шурпу ще 1 годину на слабкому вогні під кришкою.
10. Омлет із яєчного порошку
Туристичний омлет, який захочеться готувати знову та знову.
Тобі знадобиться: 3 ст. яєчного порошку, 20 г сухого молока, 2 ч. л. топленої олії, сіль.
Розведи сухе молоко приблизно в 2/3 склянки води. Збий яєчний порошок, сіль та молочну суміш. Жар омлет на топленій олії на сильному вогні, а потім дай 3-5 хвилин дійти під кришкою.
11. Похідний плов
Розповідаємо, як у поході можна приготувати ситний та смачний плов із тушонкою!
Тобі знадобиться: 1 кг тушонки, 3 склянки рису, 3 моркви, 3 цибулини, часник, сіль, спеції для плову.
Зараз читають:Як приготувати борщ з копченими реберцями
Приготування: Промий рис і наріж овочі. Обсмаж цибулю в казані до прозорості, додай до неї жир від тушонки, а потім моркву. Готуйте, помішуючи, поки рідина частково не випарується.
Додай тушонку та спеції до смаку, прокип'яті кілька хвилин і виклади зверху рис. Встроми часник, часткою окропу, щоб він покривав рис мінімум на палець, закрий казан кришкою і готуй плов 40 хвилин.
12. Хлібні коржики
Такі коржики смажаться на решітці прямо на вугіллі.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 5 г сухих дріжджів, 15 г цукру, 2 г солі, 150 мл води.
Приготування: Заміс густо однорідне тісто з усіх інгредієнтів і залиш його приблизно на 1 годину в теплі. Після чого розділи тісто на кілька частин, розкатай коржики, присип їх борошном, виклади на решітку і залиш ще на 15 хвилин. Готуй коржики на середньому вугіллі до рум'янцю з двох сторін – 7-10 хвилин у сумі.
13. Вівсянка зі згущеним молоком і сухофруктами
Любителям солодких сніданків дуже сподобається такий рецепт.
Тобі знадобиться: 3 склянки вівсянки, 1 банка згущеного молока, родзинки, курага, чорнослив.
Приготування: Закип'яти 2 л води, залий згущене молоко і знову доведи до кипіння. Всип вівсянку, перемішай і готуй кашу приблизно 15-20 хвилин, помішуючи. За 5 хвилин до кінця готування – додай промиті та нарізані сухофрукти.
14. Гречка на сухому молоці
Швидко готується та просто неймовірна на смак!
Тобі знадобиться: 2,5 склянки гречки, 8 ст. сухого молока, 4 ст. цукру, сіль|соль|.
Залий гречку 3 л води, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин, помішуючи. Розведи сухе молоко у невеликій кількості води, влий до гречки, додай цукор із сіллю і знову доведи до кипіння. Готуй кашу ще 10 хвилин.
15. Пшоняна каша з тушонкою
Внесе чудову різноманітність до раціону, якщо звична гречка вже набридла.
Тобі знадобиться: 1 кг пшона, 500 г тушонки, 200 г сала, 400 г моркви, 400 г цибулі, часник, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж сало і витоп його в казані. Всип подрібнену цибулю, обсмаж, а потім повтори те ж саме з морквою. Влий 4-4,5 л води, доведи до кипіння і додай промите пшоно.
Ретельно перемішай, відправь тушковане молоко зі спеціями в казан і перемішай ще раз. Вари разом 20 хвилин під кришкою. Ближче до кінця готування – додай часник і дай каші трохи настоятися.
Джерело: dietcenter.com.ua