Чорниця – криниця вітамінів та антиоксидантів, тому за рік рекомендується з'їдати до 4 кг цих корисних ягід. Сьогодні ми розповімо 20 рецептів найсмачнішого компоту з чорниці. Є варіанти як літнього напою, так і заготівлі на зиму!
Зміст
1. Компот із чорниці на зиму
Акуратно, чорниця сильно забарвлює руки у чорний колір.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 200 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Чорниці підготуй та склади в стерилізовані банки. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 20 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Проварити цей сироп 2 хвилини після кипіння, влий його назад в банки і закатай.
2. Компот із чорниці та м'яти
Замість м'яти можна додавати тархун, мелісу або чебрець.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 2 гілочки м'яти, 180 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Склади в банки чорниці та гілочки м'яти. Залий киплячою водою і залиши прогріватись на 30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. Всип у банки лимонну кислоту та цукор. Влий киплячий сироп, закатай і переверни вгору дном.
3. Компот із чорниці без цукру зі стерилізацією
Вітамінний компот без зайвих калорій
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 5 л води.
Чорницю підготуй і склади в банки, заповнюючи не більше однієї третини. Закип'ятіть воду, додай лимонну кислоту і проварити 2 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, простерилізуй 10 хвилин і закатай.
4. Компот із чорниці з лимоном
Цитруси завжди обробляються спеціальною речовиною, тому їх слід промивати окропом.
Зараз читають:10 легких рецептів компоту з абрикосів та апельсинів на зиму
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 лимон, 350 г цукру, 6 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай чорницю та нарізаний лимон. Всип цукор, проварити 5-7 хвилин і розлий компот у підготовлені банки. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
5. Насичений компот із чорниці з м'ятою на зиму
Якщо блендера немає, тоді скористайся м'ясорубкою або просто розімни ягоди у ступці.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 10 г м'яти, 1,5 склянки цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Половину чорниці подрібни в блендері, а другу половину ягід помісти в банки разом з м'ятою. Закип'ятіть воду, додай чорничне пюре, цукор та лимонну кислоту. Прокип'яті 3 хвилини, влий у банки і простерилізуй 15 хвилин. Акуратно дістань банки з ванни для стерилізації, закатай і закутай товстим рушником.
6. Компот із сушеної чорниці
Сухі ягоди попередньо промивають під проточною водою.
Тобі знадобиться: 1 склянка сушеної чорниці, 150 г цукрового піску, 2 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додай чорницю і проварити 5 хвилин на повільному вогні. Зніми каструлю з плити, злегка охолоди і всип цукор. Перемішати і настояти компот під кришкою 30 хвилин.
7. Компот із ранеток та чорниці
Смачний компот з апетитним ароматом та насиченим кольором.
Тобі знадобиться: 1 кг ранеток, 500 г чорниці, 500 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 8 л води.
Приготування: Ранетки та чорницю розклади по стерилізованих банках, заповнюючи не більше однієї третини обсягу. Залий окропом і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Прокип'яті 3 хвилини, розлий сироп назад по банках і закатай.
8. Літній компот із чорниці з м'ятою та медом
Найбільші ягоди чорниці ростуть на молодих кущах.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 3 гілочки м'яти, 150 г меду, 4 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай м'яту та чорницю. Проварити 5 хвилин, зніміть з вогню і остудіть компот до кімнатної температури. Додай мед, перемішай і забери в холодильник.
9. Компот із чорниці та груші на зиму
Промивай чорницю у холодній воді.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 500 г груші, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.
Груші наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Склади в підготовлені банки чорниці та груші. Залий їх до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай і залиш на добу в теплому місці.
Зараз читають:15 відмінних рецептів конфітюру з полуниці
10. Компот із чорниці з мелісою та соком лимона
Згодом компот настоїться і стане більш насиченим.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 3 гілочки меліси, 300 г цукру, 50 мл лимонного соку, 6 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додай мелісу, чорницю та цукор. Прокип'яті 7 хвилин, влий лимонний сік і вари ще 3 хвилини. Наповни киплячим компотом підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.
11. Компот із чорниці зі стевією на зиму
З цукрозамінником теж виходить дуже смачно!
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 1 ст. екстракт стевії, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Чорниці підготуй та склади в стерилізовані банки. Закип'ятіть воду, додай екстракт стевії, лимонну кислоту і провари 2 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, простерилізуй 10 хвилин і закатай.
12. Компот із замороженої чорниці
Важливо засипати заморожені ягоди холодну воду.
Тобі знадобиться: 300 г заморожених чорниць, 150 г цукру, 2 л води.
Приготування: Помістіть чорницю в каструлю, залийте холодною водою і проваріть 5 хвилин після закипання. Зніми каструлю з вогню, всип цукор і перемішай. Застуди компот до кімнатної температури та прибери в холодильник.
13. Компот із чорниці та чорної смородини на зиму
Якщо робити все правильно, компот можна сміливо зберігати за кімнатної температури до 2 років.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 500 г чорної смородини, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 6 л води.
Приготування: Ягоди підготуй і склади в банки, заповнюючи не більше однієї третини. Залий їх до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Провар сироп 3 хвилини, влий назад в банки і закатай.
14. Компот із чорниці та вишні на зиму
Чи не використовуй алюмінієву каструлю, від контакту з ягодами вона окислюється.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 300 г вишні, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Приготування: Чорницю та вишню склади у стерилізовані банки. Залий киплячою водою і залиши прогріватись на 30 хвилин. Злий воду в каструлю та прокип'яті 2 хвилини. Всип у банки цукор та лимонну кислоту. Влий назад окріп, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
15. Чорнично-яблучний компот на зиму
Не ріж яблука занадто дрібно, ідеальними будуть часточки близько 0,5 см.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 3 середні яблука, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. У підготовлені банки всип чорницю та нарізані яблука, заповнюючи не більше однієї третини від обсягу. Влий крутий окріп, прикрий кришками і залиш прогріватися на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор і провари 2 хвилини. Всип у банки лимонну кислоту, влий киплячий сироп і закатай.
Зараз читають:20 найсмачніших десертів на Різдво 2023
16. Компот із чорниці, малини та полуниці на зиму
Не вимикай вогонь доти, доки компотом не наповниться остання банка.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 500 г малини, 500 г полуниці, 500 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 8 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, всип підготовлені ягоди та цукор. Проварити 2 хвилини з моменту повторного закипання, додати лимонну кислоту і варити ще 5 хвилин. Розлий киплячий компот по банках, закатай і переверни вгору дном.
17. Компот «Обійми літа»
У процесі варіння більшість корисних речовин зберігається, максимальні втрати ледь сягають 35 %.
Тобі знадобиться: 2 яблука, 2 персики, 1 жменю ожини, 1 жменю чорниці, 1 жменю малини, 1 жменю морошки, 300 г цукру, 4 л води.
Фрукти очисти від кісточок і дрібно наріж. Закип'ятіть воду, додай ягоди та фрукти. Проваріть компот 5 хвилин, зніми з вогню і злегка остуди. Всип цукор, перемішай і наполягай під кришкою 30 хвилин.
18. Компот із чорниці, малини та чорної смородини
За цим рецептом компот виходить не надто солодким.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 500 г малини, 500 г смородини, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 8 л води.
Приготування: Ягоди підготуй та склади в банки, заповнюючи не більше однієї третини обсягу. Влий крутий окріп і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Проварити сироп 3 хвилини, залий його назад у банки з ягодами і закатай.
19. Компот із чорниці, чорної смородини та агрусу
Обов'язково видаляй сухі хвостики зі смородини та агрусу.
Тобі знадобиться: 300 г чорниці, 300 г чорної смородини, 300 г агрусу, 350 г цукру, 3 ст. лимонного соку, 5 л води.
Приготування: Чорницю, смородину та аґрус склади у стерилізовані банки. Залийте до верху киплячою водою і залиште прогріватися на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, всип цукор і прокип'яти 2 хвилини. Додай лимонний сік, розлий сироп по банках, закатай і переверни вгору дном.
20. Літній компот «Мохіто» з чорниці, лимона та м'яти
Освіжаючий компот для спекотного літнього дня!
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 1 лимон, 3 гілочки м'яти, 1 склянка цукру, 3 л води.
Приготування: Лимон промий окропом і наріж кружальцями. Закип'яти воду, додай чорницю, м'яту та лимон. Проваріть компот ще 5 хвилин, зніми з вогню і злегка остуди. Всип цукор, перемішай і прибери убік настоюватися під кришкою.
Джерело: dietcenter.com.ua