Є безліч способів заготовити помідори на зиму, і сьогодні ми зупинимося на 20 найкращих рецептах закусок. Вони радуватимуть тебе холодними вечорами, гідно прикрасять святковий стіл та урізноманітнять повсякденне меню – все, що потрібно!
Зміст
1. Помідори по-корейськи на зиму
Незрівнянна томатна заготовка, перед якою просто неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 200 г болгарського перцю, 1 пучок зелені, 20 г перцю чилі, 20 г солі, 40 г цукру, 100 мл олії, 60 мл оцту, спеції для моркви по-корейськи.
Приготування: Подрібни обидва види перцю, часник і зелень у блендері, додай оцет, олію, сіль та цукор. Наріж помідори часточками і змішай їх із цією заправкою. Щільно поклади все в чисті банки, простерилізуй ще 20 хвилин і заходи на зиму.
2. Гостра закуска із помідорів на зиму
Виходить щось подібне до овочевої ікри, але на основі помідорів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 250 г цибулі, 250 г моркви, 250 г болгарського перцю, 100 г часнику, 4 гострих перцю, 200 мл олії, 1 ч.л. солі, 50 г цукру, 60 мл оцту.
Очисти помідори від шкірки і пропусти всі овочі через м'ясорубку. Додай цукор, сіль та олію, доведи до кипіння і вари заготовку близько 2,5 годин, помішуючи. Коли вона загусне, влий оцет і закатай у стерилізовані банки.
3. Мариновані помідори з часником та цибулею
Смачна та проста закуска у класичному маринаді.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 цибулина, 5 зубчиків часнику, 2 болгарські перці, 1 гострий перець, по 1 пучку петрушки та кропу, 1,3 л води, 1 ст.л. солі, 3 ст. цукру, 3 ст. олії, 3 ст.л. оцту, спеції.
Приготування: Наріж помідори часточками, а цибуля, часник, обидва види перцю та зелень – довільно порубай. Виклади всі шарами в чисті банки, в кожну влий по ложці олії та оцту. Закип'ятіть воду, сіль, цукор і спеції, залий помідори і заходьте на зиму.
4. Закуска з помідорів та хрону на зиму
Дуже яскравий смак та аромат для любителів домашнього хрону.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 200 г кореня хрону, 1 головка часнику, 6 ч.л. солі, 1 г меленого гострого перцю, 3 ч.л. цукру.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку помідори, хрін та часник. Додай решту інгредієнтів, доведи заготовку до кипіння і увари до бажаної густоти. Закатай її до стерилізованих банків.
Зараз читають:20 найкращих рецептів варення з брусниці
5. Квашені помідори у банку на зиму
Помідори виходять прямо як у бочці. Вибирай недозрілі плоди.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 лист хрону, 7 зубчиків часнику, 1 л води, 3 листи вишні, 2 ст.л. солі, 1 ст. цукру, 1 ч. л. гірчичного порошку.
Приготування: Виклади листя та часник у чисту банку. У кожному помідорі зроби кілька проколів зубочисткою і виклади їх туди. Змішай воду, сіль, цукор і гірчицю до розчинення, залий помідори і залиш їх під гнітом, на кшталт чашки з водою, на 1 тиждень при кімнатній температурі. Прибери білястий наліт, накрий банку капроновою кришкою і відправ у прохолодне місце на зберігання. Помідорам потрібно буде докваситися ще щонайменше 3 тижні перед зимою.
6. Закуска з помідорів з морквою та перцем
Легкий та швидкий салат, який готується з дуже доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 400 г моркви, 750 г болгарського перцю, 1 головка часнику, 50 мл олії, 30 г солі, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. оцтової есенції, 1 пучок зелені.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, наріж перець соломкою, а помідори і часник пропусти через м'ясорубку. Змішай і доведи заготовку до кипіння, проварити 15 хвилин, а потім додай рубану зелень та решту інгредієнтів. Проварити закуску ще 10 хвилин, розклади в чисті банки, простерилізуй їх 15 хвилин і закатай на зиму.
7. Лечо з помідорами на зиму
Яскравий угорський рецепт. За бажанням поекспериментуй зі спеціями.
Тобі знадобиться: 400 г помідорів, 100 г моркви, 100 г болгарського перцю, 1 цибулина, 40 мл олії, спеції, 1 ч.л. оцту.
Приготування: Наріж всі овочі соломкою. Цибуля з морквою обсмажити в маслі близько 5 хвилин. Додай перець та подрібнені помідори, приправ за смаком і провари лечо 20 хвилин. Влий оцет і закатай лечо в стерилізовану банку.
8. Мариновані помідори з ранетками
Вибирай невеликі та пружні помідори, можна недозрілі.
Тобі знадобиться: 1 кг ранеток, 2 кг помідорів, 3 зубчики часнику, 10 г кореня хрону, по 2 г гвоздики, перцю горошком, кропу та лаврового листа, 3 ст.л. солі, 4 ст. цукру, 50 мл оцту, лимонна кислота.
Виклади часник і всі спеції в банку, а потім виклади шарами помідори і ранетки. Залийте заготовку окропом і залиште на 20 хвилин під кришкою. Злий воду, додай у неї сіль і цукор, знову закип'яти, залий назад і додай у кожну банку по 0,5 ч.л. лимонної кислоти та 1 ч.л. оцту. Захід на зиму.
9. Зелені помідори із болгарським перцем на зиму
Особливо добре така заготівля підходить до картопля з м'ясом!
Тобі знадобиться: 1 кг зелених помідорів, 2 болгарські перці, 6 гострих перців, 6 зубчиків часнику, 3 парасольки кропу, 1 л води, 20 мл оцту, 60 г цукру, 40 г солі.
Приготування: Вимий помідори та залий їх окропом на 5 хвилин. Дрібно порубай обидва види перцю та часник. Виклади в чисті банки парасольки кропу та овочі, а зверху поклади помідори. Закип'ятіть воду з цукром і сіллю, влий у неї оцет, залий томати і простерилізуй банки ще 15 хвилин. Закатай закуску.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів желе з|із| червоної смородини без варіння
10. Помідори часточками на зиму
Виходять найсмачніші помідори у власному соку – і більше нічого зайвого.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів.
Приготування: Наріж помідори часточками і щільно поклади їх у банки. Стерилізуй банки в окропі 10-15 хвилин, доповідаючи помідори за потребою. Закочуй закуску на зиму.
11. Помідори чері на зиму
Консервовані черрі – повноцінна самостійна закуска.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів чері, 2 болгарські перці, 4 зубчики часнику, 2 листи хрону, 1 л води, 1/4 склянки оцту, 7 ч.л. цукру, 2 ч. л. солі, 30 г петрушки.
Приготування: Виклади в чисті банки петрушку, нарізаний смужками перець, часник, листя та спеції на смак. Уклади помідори чері, залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду, знову закип'яти її з цукром, сіллю та оцтом, залий назад і закатай заготовку.
12. В'ялені помідори
Вимагають багато часу на приготування, але обов'язково неодноразово знадобляться взимку.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів вершки, 1 пучок базиліка, 1 ст. цукру, 1 ч. л. сушеного часнику, 200 мул оливкової олії, сіль та спеції.
Розріж помідори на половинки, акуратно видали м'якоть ложкою і виклади половинки на пергамент зрізом вгору. Посип цукром, сіллю та спеціями, виклади зверху шматочки базиліка та полів олією.
Готуй помідори 2 години у відкритій духовці при 120 градусах. Потім ще 2-3 години – за 100 градусів. Щільно поклади їх у стерилізовані банки, залий гарячою оливковою олією, закрий і зберігай у холодильнику чи льоху.
13. Аджика з помідорів та часнику
Дуже універсальна заготівля – і закуска, і соус, і доповнення основних страв.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 250 г часнику, 500 г гострого перцю, 800 г болгарського перцю, 2 ст. солі, 3 ст. цукру, 1/2 склянки олії, 50 мл оцту, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції.
Пропусти всі овочі через м'ясорубку, доведи до кипіння і провари півгодини. Додай цукор, сіль, масло, спеції та оцет, і провари ще півгодини. Закатай аджику у стерилізовані банки.
14. Помідори у томатному соку на зиму
З такою заготівлею більше не доведеться купувати магазинні помідори у власному соку.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 л томатного соку, спеції, сіль.
Приготування: Додай в томатний сік сіль і спеції до смаку, доведи до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Проткни помідори зубочисткою в декількох місцях, виклади в банки і залий томатним соком. Простерилізуйте їх 15 хвилин і заходьте.
15. Помідори-конфі
Своєрідна варіація в'ялених помідорів, але нашвидкуруч.
Тобі знадобиться: 4 помідори, 4 зубчики часнику, 2 щіпки розмарину, сіль та спеції, 2 ч.л. яблучного оцту, 3 ст. оливкової олії, 4 лаврові листи.
Приготування: Очисти помідори від шкірки, наріж часточками і змішай з іншими інгредієнтами. Викладіть заготовку на пергамент в один шар. Розігрій духовку на максимум, відправ туди помідори, злегка прочини дверцята і вимкни нагрівання. Залиш так заготівлю на ніч, а потім розклади помідори у стерилізовані банки. Залий їх киплячою олією, закрий кришками і зберігай у холодильнику.
16. Помідори з аличою на зиму
Щоб помідори не лопалися, проколи їх зубочисткою у кількох місцях.
Зараз читають:20 рецептів пісних котлет, які варто приготувати
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 350 г аличі, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листи, 1 ч.л. запашного перцю, 6 бутонів гвоздики, 1 пучок зелені, по 1,5 ст. цукру та солі.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та виклади їх у чисту банку з часником, зеленню та іншими добавками. Туди ж додай помідори та аличу, всип сіль і цукор, і залий водою. Стерилізуй банку в киплячій каструлі 10-15 хвилин і заходьте на зиму.
17. Помідори «у снігу» на зиму
Такий гарний ефект дає прошарок із часнику та кореня хрону.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 70 г кореня хрону, 10 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, 1 л води, 70 мл оцту, 2 ст. солі, 3 ст. цукру.
Приготування: Подрібни хрін, часник та зелень у блендері. Наріж помідори половинками і виклади їх у банки, прошаровуючи цією сумішшю. Закип'яти воду з сіллю та цукром, залий у банки та залиш на 15 хвилин під кришками. Знов злий цю воду, закип'ят і додай оцет. Знову залий у банки і заходь на зиму.
18. Фаршировані зелені помідори на зиму
Можеш додати начинку трохи рубаної зелені за смаком.
Тобі знадобиться: 1,5 кг зелених помідорів, 1 головка часнику, 2 моркви, 3 перцю чилі, 3 лаврові листки, 6 бутонів гвоздики, 1,5 л води, 4 ст.л. цукру, 3 ст. оцту, 2 ст.л. солі, спеції.
Приготування: Подрібни в блендері моркву, часник та чилі. У помідорах зроби надрізи не до кінця, і в кожен вклади цю начинку. Розклади помідори з лавровим листом та гвоздикою по банках. Закип'яти воду з сіллю, цукром та спеціями, влий оцет і залий помідори цим маринадом. Простерилізуйте їх ще 15 хвилин і заходьте на зиму.
19. Помідори у желе
Говорячи про оригінальні закуски, не можна обминути цю сторону!
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 15 г желатину, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 парасолька кропу, 1 пучок кінзи, 4 горошини запашного перцю, 1 л води, 1 ч.л. оцтової есенції, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Замочіть желатин у воді за інструкцією. Наріж помідори часточками, цибуля – кільцями, а кінзу – подрібни. Довільно поклади все з перцем, кропом і часником у банку. Зали окропом і залиш на 20 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і сіль, і знову закип'яти. Потім додай оцет і желатин, провари ще кілька хвилин, залий помідори і закатай.
20. Помідори з виноградом на зиму
Хочеш здивувати гостей за обідом чи вечерею? Вибирай цей рецепт!
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 200 г винограду, 4 зубчики часнику, 2 ст. цукру, 1 ст. солі, 500 мл води, 1 лавровий лист, 3 бутони гвоздики, 1 ч.л. перцю горошком, 0,5 ст.л. оцту.
Виклади помідори, виноград, часник, лавровий лист і спеції в банку. Залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду, знову її закип'яті і залий ще на 10 хвилин. Знову злий, додай цукор і сіль, доведи до кипіння, влий оцет, залий помідори цим маринадом і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua