У кулінарії гарбуз можна використовувати майже як завгодно – з нього роблять гарніри, каші, десерти, основні страви, супи, випічку та багато іншого. А можна зробити ще простіше, і відразу запекти гарбуз шматочками в духовці. Бери на замітку наші 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Гарбуз шматочками по-сільському
Перед подачею рекомендуємо посипати рубаною зеленню або тертим сиром.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 3 ст. крохмалю, 3 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. паприки, 1 ч. л. меленого часнику та інші спеції на смак.
Приготування: Наріж гарбуз брусочками та збризкати олією. Змішай крохмаль і всі спеції, обваляй гарбуз і викладіть на пергамент в один шар. Запікайте її в духовці 20 хвилин при 200 градусах. У процесі – один раз переверни шматочки.
2. Запечені шматочки гарбуза з ароматними травами
Один із найпростіших, але найкращих рецептів.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 3 зубчики часнику, 60 мл оливкової олії, 1 ст. прованських трав.
Приготування: Змішай масло, тиск часник і трави, додай ще спеції за бажанням. Наріж гарбуз кубиком і на півгодини замарин її в цій суміші. Виклади гарбуз у форму і запікайте в духовці 20 хвилин при 200 градусах.
3. Гарбуз зі сметаною в духовці
Солодкий гарбуз та кислувата сметана – по-справжньому безпрограшне поєднання.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 200 г сметани, цукор, сіль та спеції за смаком, 2 ст.л. оливкової олії.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком і змішай з усіма спеціями за смаком та сметаною. Виклади в змащену олією форму і запікайте в духовці під фольгою 20-30 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:15 швидких рецептів курки у сметанному соусі
4. Гарбуз шматочками у горщиках
За бажанням у такі горщики можна додати будь-які інші овочі.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 200 мл води або бульйону, спеції, 4 зубчики часнику, 30 г вершкового масла.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком і розклади в горщики. Додай часник, приправ та залий трохи води або бульйону, щоб гарбуз був повністю покритий. Додайте по шматочку вершкового масла і відправте горщики в духовку на 1 годину при 170 градусах.
5. Запечений гарбуз з яблуками та родзинками
Зійде і за окрему страву, і за десерт!
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 3 яблука, 100 г родзинок, 4 ст. води, 2 лимони, 3 ст.л. цукру, 1 ст. кориці.
На пару хвилин залий родзинки окропом, а гарбуз і яблука наріж кубиком. Виклади все у форму, влий воду, посип цукром, корицею і цедрою, і збризкати лимонним соком. Запікай гарбуз у духовці близько півгодини за 200 градусів.
6. Гарбуз часточками в духовці
Для цього рецепту гарбуз можна навіть не чистити. А ще потім її зручно їсти!
Тобі знадобиться: 1 гарбуз, 100 мл оливкової олії, 1 ст. італійських трав, 1 ч. л. солі, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз великими часточками, збризкати маслом і посип спеціями і травами до смаку. Виклади часточки на пергамент шкіркою вниз і запікайте 30-40 хвилин у духовці при 190 градусах.
7. Гарбуз з лимоном у духовці
Цитрусові нотки завжди гармонійно доповнюють солодкий гарбуз.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 1 лимон, 4 ст. оливкової олії, 4 ст.л. цукру, 1 ч. л. кориці.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком і змішай з олією, цукром, корицею та лимонною цедрою. Виклади все це у скляну форму та залиш на півгодини. А потім запікати гарбуз 20 хвилин у духовці при 200 градусах.
8. Гарбуз з куркою у духовці
Повноцінна основна страва для всієї родини чи свято.
Тобі знадобиться: 400 г курячого філе, 500 г гарбуза, 120 мл 30% вершків, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. паприки, 1 ч. л. каррі, спеції, 3 гілочки зелені, 2 ст. оливкової олії.
Зараз читають:15 супів-пюре з броколі, які урізноманітнять твій раціон
Приготування: Дрібно наріж цибулю і часник, гарбуз і курку наріж кубиком, і виклади все у форму. Змішай вершки, олію, спеції та рубану зелень, і гарненько залий страву. Готуй гарбуз із куркою під фольгою близько 40 хвилин при 180 градусах.
9. Гарбуз з м'ясом у духовці
Рекомендуємо готувати цю страву в керамічних горщиках.
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 500 г яловичини, 1 цибулина, 1 морква, 100 мл сметани, 2 ст.л оливкової олії, 100 мл води, спеції.
Приготування: Наріж яловичину середніми шматочками та обсмаж до рум'яності. Окремо обсмаж рубану цибулю з тертою морквою до м'якості. Виклади в горщики яловичину, потім – кубики сирого гарбуза та зверху засмажку. Додай спеції до смаку. Змішай воду зі сметаною і влий туди ж. Відправ горщики в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.
10. Запечений гарбуз під сиром
Вибирай витриманий сир із яскравим смаком, на зразок пармезану.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 90 г вершкового масла, 75 г пармезану, 4 гілочки чебрецю, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз середніми шматочками та приварю близько 5 хвилин. Потім виклади її у форму, посип спеціями і залий розтопленим вершковим маслом. Посип все чебрецем і відправ в духовку на 10-12 хвилин при 220 градусах. Готовий гарбуз посип тертим пармезаном.
11. Гарбуз шматочками у цукровій глазурі
Дуже незвичайний рецепт, за всієї його простоти!
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 60 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. коричневого цукру, 0,5 ч.л. меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики, кардамону та імбиру.
Розтопи вершкове масло, наріж гарбуз середніми шматочками і змасти їх з усіх боків. Обмакни кожен шматочок у суміш цукру та спецій, і виклади на пергамент. Запікай гарбуз у духовці 30 хвилин при 190 градусах.
12. Гарбуз із овочами в духовці
Універсальний сезонний гарнір до будь-яких м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 300 г цвітної капусти, 300 г броколі, 1 цибулина, 1 морква, 1 цукіні, 100 мл бульйону, 1 болгарський перець, 150 г печериць, 2 зубчики часнику, 2 ст. оливкової олії, спеції за смаком.
Зараз читають:12 простих рецептів пшоняної каші з гарбузом у мультиварці
Приготування: Наріж всі овочі приблизно однаковими шматочками. Суцвіття цвітної капусти та броколі приварити 5 хвилин у киплячій воді. Виклади все у форму, збризкати маслом, приправ за смаком і часткою трохи води або бульйону. Запікайте овочі в духовці близько 40 хвилин при 190 градусах, і пару разів перемішай.
13. Гарбуз з горіхами та чорносливом у духовці
Якщо горіхи сирі, спочатку окремо підсуши їх на сковороді.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 200 г волоських горіхів, 200 г чорносливу, 300 мл вершків, 60 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. цукру, 3 ст. меду, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком, порубай горіхи і трохи подрібни чорнослив. Додай цукор та спеції, і перемішай. Потім додай розтоплену олію, вершки та мед, і перемішай знову. Виклади все у форму і запікайте під фольгою 30-40 хвилин при 190 градусах.
14. Гарбуз із соєвим соусом у рукаві
Найпростіший спосіб не пересушити гарбуз у духовці, навіть якщо пропустиш час – приготувати його в рукаві.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 30 мл оливкової олії, 100 мл соєвого соусу, імбиру, чилі та інших спецій на смак.
Приготування: Наріж гарбуз середнім кубиком і відправ відразу в рукав. Додай олію, соєвий соус і всі спеції на свій смак і зав'яжи рукав. Залиш гарбуз маринуватися на півгодини, а потім відправ у духовку на 30-35 хвилин при 180 градусах.
15. Запечений гарбуз шматочками з медом та розмарином
Можеш додати ще гілочку чебрецю або інших трав.
Тобі знадобиться: 2 кг гарбуза, 6 ст. коричневого цукру, 8 ст. меду, 4 гілочки розмарину, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз великими шматочками прямо зі шкіркою і виклади на пергамент шкіркою вниз. Посип кожен шматочок спеціями та цукром, і трохи полів медом. Посипи все це листям свіжого розмарину і запікайте гарбуз в духовці 30-40 хвилин при 190 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua